4

Sernik kawowo malinowy



Kawa i maliny. 

Jedno z moich ulubionych połączeń. 
Zaskakujące i nieoczywiste, a jednak tak zgrane. 

Była już kawowa pianka z malinami (o, tu) i Wasz ulubiony, kawowo malinowy mazurek (tutaj). 
Przyszła więc pora na kawowo malinowy sernik. 

Masa serowa z kawowymi fusami (moje absolutne odkrycie od czasów tego ciasta), nasączone mieszanką kawy i malinowej nalewki biszkopty oraz lekki mus malinowo śmietanowy. 
Czyż to nie brzmi wybornie? 
I tak też smakuje! 


 

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód:
  • 160 g herbatników
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka cukru pudru

Masa serowa:
  • 800 g twarogu sernikowego
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 pełne łyżeczki mielonej kawy
  • 3 łyżki wrzątku

Warstwa biszkoptowa:
  • 12 podłużnych biszkoptów
  • 1/2 szklanki słodkiej kawy
  • 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub smakowej wódki

Mus malinowy:
  • 450 g malin
  • 300 ml kremówki (250+50)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżki żelatyny
  • 50 ml wrzątku

Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. 

Herbatniki miksujemy na mąkę, dodajemy cukier puder oraz stopione masło i dokładnie mieszamy. 
Masą wykładamy spód tortownicy, a następnie dociskamy ją do dna. 
Tortownicę wstawiamy do lodówki na około kwadrans, by masa zastygła. 

Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia. 
Wszystkie składniki (włącznie z "kawowymi fusami") łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż pół minuty). 
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika. 
Pieczemy 90 minut. 
Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy w nim sernik do wystygnięcia. 
(Nie przejmujcie się tym, że początkowo sernik jest bardzo wysoki. W trakcie stygnięcia sporo opadnie i powstanie miejsce na biszkopty oraz mus.)

Kawę łączymy z alkoholem i maczamy w niej biszkopty (tak, jak do tiramisu). 
Biszkopty ciasno układamy na wierzchu wystudzonego sernika. 

Maliny blendujemy na mus i przecieramy go przez gęste sito, by pozbyć się pestek. 
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy z musem. 
Kremówkę łączymy z cukrem pudrem (jego ilość zależy od Waszych preferencji) i ubijamy. Kiedy śmietana zgęstnieje, cały czas miksując, wlewamy malinowy  mus. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia. 
Mus śmietanowo malinowy przelewamy na biszkopty. 
Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc. 

Smacznego! 

Opublikowano: 15 lipca 2019
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Wypieki Beaty
15.07.2019 16:41 odpowiedz
Ależ pysznie wygląda ten sernik - tak wakacyjnie :)
KONESSO
15.07.2019 16:06 odpowiedz
Kawa i maliny, ciekawe połączenie :) Koniecznie musimy przetestować przepis :)
Ada
Ada
15.07.2019 15:28 odpowiedz
Nareszcie wróciłaś... I to z przytupem. Przepis wow. :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2019 15:59 odpowiedz
:)