
Kawa i maliny.
Jedno z moich ulubionych połączeń.
Zaskakujące i nieoczywiste, a jednak tak zgrane.
Była już kawowa pianka z malinami (o, tu) i Wasz ulubiony, kawowo malinowy mazurek (tutaj).
Przyszła więc pora na kawowo malinowy sernik.
Masa serowa z kawowymi fusami (moje absolutne odkrycie od czasów tego ciasta), nasączone mieszanką kawy i malinowej nalewki biszkopty oraz lekki mus malinowo śmietanowy.
Czyż to nie brzmi wybornie?
I tak też smakuje!

Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm
Spód:
- 160 g herbatników
- 80 g masła
- 1 łyżeczka cukru pudru
Masa serowa:
- 800 g twarogu sernikowego
- 200 ml śmietanki 30%
- 1 szklanka cukru
- 3 jajka
- 1 budyń waniliowy
- 2 pełne łyżeczki mielonej kawy
- 3 łyżki wrzątku
Warstwa biszkoptowa:
- 12 podłużnych biszkoptów
- 1/2 szklanki słodkiej kawy
- 3-4 łyżki nalewki wiśniowej lub smakowej wódki
Mus malinowy:
- 450 g malin
- 300 ml kremówki (250+50)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżki żelatyny
- 50 ml wrzątku
Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki miksujemy na mąkę, dodajemy cukier puder oraz stopione masło i dokładnie mieszamy.
Masą wykładamy spód tortownicy, a następnie dociskamy ją do dna.
Tortownicę wstawiamy do lodówki na około kwadrans, by masa zastygła.
Kawę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do wystudzenia.
Wszystkie składniki (włącznie z "kawowymi fusami") łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia się składników (nie dłużej niż pół minuty).
Masę serową przelewamy na schłodzony spód i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika.
Pieczemy 90 minut.
Po upieczeniu uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy w nim sernik do wystygnięcia.
(Nie przejmujcie się tym, że początkowo sernik jest bardzo wysoki. W trakcie stygnięcia sporo opadnie i powstanie miejsce na biszkopty oraz mus.)
Kawę łączymy z alkoholem i maczamy w niej biszkopty (tak, jak do tiramisu).
Biszkopty ciasno układamy na wierzchu wystudzonego sernika.
Maliny blendujemy na mus i przecieramy go przez gęste sito, by pozbyć się pestek.
Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i łączymy z musem.
Kremówkę łączymy z cukrem pudrem (jego ilość zależy od Waszych preferencji) i ubijamy. Kiedy śmietana zgęstnieje, cały czas miksując, wlewamy malinowy mus. Miksujemy krótko, tylko do chwili połączenia.
Mus śmietanowo malinowy przelewamy na biszkopty.
Sernik wstawiamy do lodówki na całą noc.
Smacznego!
Opublikowano: 15 lipca 2019
Kategoria:
Pieczone