17

Sernik Jagodowy


Przepis pochodzi z bloga Dorotus76, z kilkoma zmianami proporcji i swoją wersją polewy.

Składniki na spód:

  • 200 g ciasteczek maślanych z czekoladą
  • 100 g roztopionego masła
 Składniki na masę serową:

  • 750 g mielonego twarogu śmietankowego
  • 250 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 1 budyń waniliowy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 250 g jagód
Polewa:

  • 200 g białej czekolady
  • 80 ml śmietanki 36%
Ciastka kruszyny na proszek, dodajemy stopione masło i z taką mieszankę wykładamy na tortownicę i dokładnie dociskamy równomiernie do dna. Tortownicę wkładamy do lodówki. Jagody z cukrem i sokiem cytrynowym rozdrabniamy blenderem i dodajemy do sera. W trakcie miksowania dodajemy budyń a następnie jajka. Tak przygotowaną masę przelewamy na przygotowany wcześniej spód i pieczemy w temperaturze 180 stopni 65 - 70 minut (aż boki zaczną odchodzić). Kiedy sernik jest już zimny, przygotowyjemy polewę. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do rondelka razem ze śmietaną i podgrzewamy do chwili połączenia się składników i utworzenia jednolitej, gładkiej masy. Sernik polewamy i wstawiamy do lodówki. Powinien postać tam co najmniej 3 godziny. Zdecydowanie nigdy jeszcze takiego sernika nie próbowałam. Bardzo mocno czuć smak jagód, ale lekka konsystencja sera przypomina nam, że mamy do czynienia z sernikiem :) Zdecydowanie warte wypróbowania :)





 


Opublikowano: 8 lipca 2008
Dodaj komentarz
Komentarze (17)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.04.2016 18:25 odpowiedz
Tak
urma
urma
01.04.2016 08:44 odpowiedz
Czy można użyć sera np President z wiaderka?
tompol72
15.04.2010 08:36 odpowiedz
Miałem mały słoik jagód i nie wiedziałem co z nimi zrobić. Na pampuchy czy pierogi było za mało wiec... Wiec wczoraj zrobiłem powyższy sernik :) Dzis w pracy usłyszałem opinię, że ciasto jest orgazmiczne :)
grumko
19.07.2008 15:08 odpowiedz
No i upiekliśmy wg Twojej wersji. Ależ on nieprzyzwoicie słodko - smaczny;-)
iis111
08.07.2008 23:26 odpowiedz
oooo, nie widzialam ... juz sprawdzam. buziaki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 21:25 odpowiedz
Iis pozwoliłam sobie wpisać się do Twojej księgi gości. Śliczne zdjęcie :) A co do ciasta, to wczoraj jak tylko znalazłam, to zabrałam sie do roboty, bo już miałam zakasać rękawów do sernika z Marsami a że miałam w domu jagody, to nastąpiła szybka zmiana planów :)
iis111
08.07.2008 21:19 odpowiedz
Swojego czasu wszedzie pojawialo sie niemieckie ciasto czekoladowe, teraz to samo jest z tym sernikiem. Gdzie nie zajrze to go widze:) Obslinilam sie, ale do slubu juz tylko 39 dni wiec tylko slinienie sie mi pozostaje;)
zemfiroczka
08.07.2008 18:48 odpowiedz
heh, a nie nie ;) jak nawiedzę znowu zaciszną to wtedy sobie odbiję to wszelkie kuszenie zewsząd ;)

grumko
08.07.2008 12:00 odpowiedz
Serniki ciasteczkowe są bardzo fajne! Ten również zrobimy;-)
atina_bc
08.07.2008 10:13 odpowiedz
Jak dla mnie, to borówka amerykańska traci smak nawet po umyciu;-) Najlepiej jeść ją prosto z krzaczka:-) Tak myślałam, że dałaś nasze jagody - ten kolor! Cudownie wygląda!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 10:08 odpowiedz
Naszej polskiej jagody :) Dlatego smak jest tak intensywny. Borówka amerykańska traci smak po pieczeniu lub gotowaniu :)
atina_bc
08.07.2008 10:02 odpowiedz
Też się przymierzam do tego sernika, tylko wcześniej muszę się wybrać na jagody. Może w sobote pójdziemy z synkiem do lasu i coś nazbieramy:-) Ty użyłaś naszych jagód czy borówki amerykańskiej?
majanaboxing
08.07.2008 09:57 odpowiedz
Ależ śliczny! Podziwiam i się ślinie! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 09:54 odpowiedz
Zamiana?;)
zemfiroczka
08.07.2008 09:46 odpowiedz
Ejno! zachecające to nawet bardzo. Zamiast sobie takie cuś zrobić, to ja jakieś ośmiornice wżeram ;)

pozdrówka
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.07.2008 09:40 odpowiedz
Już się nie mogę doczekać Twoich zdjęć :) Nie miałąm serka, więc wymyśliłam polewę z białej czekolady, no i nigdy nie dodaję do sernika mąki, tylko budyń. Pycha, nie? :) Może jakaś telepatia... Albo mamy podobne smaki ;)
edysia79
08.07.2008 09:08 odpowiedz
Wiesz co Kasiu? To już druga potrawa którą zrobiłyśmy w tym samym czasie, ale z wpisem mnie wyprzedziłaś :) Pierwszy był kurczak po grecku, który na blogu dopiero się znajdzie, a ten sernik, tyle że robiony dokładnie wg przepisu Dorotus upiekłam wczoraj, chłodził się całą noc i właśnie zjadłam kawałek na śniadanie ;) Wieczorem wkleję zdjęcia i przepis na bloga :)