41

Sernik „Dulce de leche”


Kiedy zobaczyłam ten sernik u Dorotki, uznałam to za znak. Mój zalegający od dwóch miesięcy w lodówce kajmak wreszcie znalazł zastosowanie :) I o ile sam kajmak wyczuwalny jest bardzo delikatnie, tak jedynie pół łyżeczki cynamonu dodana do spodu nadaje cudowny smak i aromat.

Składniki:

Spod

  • 240 g herbatników w czekoladzie (ja użyłam ciastek holenderskich)
  • 100 g masła
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Masa serowa

  • 1 kg twarogu (zmielonego, ja zawsze używam z wiaderka)
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 0,5 szklanki kremówki
  • 1 puszka kajmaku* (400 g)
  • 1 budyń karmelowy
* Kajmak uzyskujemy poprzez gotowanie przez 2 godziny skondensowanego mleka słodzonego. Należy puszkę otworzyć dopiero po całkowitym wystygnięciu, a najlepiej na drugi dzien. Gorący kajmak ma tendencje do tworzenia fontanny do samego sufitu :)

Ciastka mielimy w robocie kuchennym na proszek, dodajemy cynamon i roztopione masło. Taką masą wykładamy tortownicę, dociskamy dokładnie i wstawiamy do lodówki. Ser ubijamy z cukrem, dodajemy jajka, kremówkę, kajmak i wsypujemy budyń. Całość miksujemy jeszcze chwilę i wylewamy na spód z ciastek. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 70 minut. Odstawiamy na noc do lodówki.

PYCHA :)

 



 



 




Opublikowano: 19 maja 2009
Tagi: kajmak twaróg
Kategoria: Pieczone
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (41)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.02.2015 22:38 odpowiedz
Nie, nie - śmietankę wlewamy do masy serowej :)
Gość
Gość
10.02.2015 09:22 odpowiedz
Witam. Mam pytanie czy śmietankę dodajemy ubita? ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.01.2015 08:26 odpowiedz
Oczywiście lepsza jest 36%, ale 30% też da radę :)
Można wyjąc sobie z lodówki wszystkie składniki godzinę lub dwie przed pieczeniem. Na pewno zmniejszy to prawdopodobieństwo że sernik pęknie po upieczeniu.
emka
emka
08.01.2015 22:22 odpowiedz
Kasiu śmietana 36% czy 30%?
Czy wszystkie składniki mają być w temperaturze pokojowej? Przepraszam może za banalne pytania ale sernik robię na bardzo ważną uroczystość,tak więc wolałabym, żeby mi wyszedł :-)
Edi
Edi
02.01.2015 15:52 odpowiedz
Sernik wyszedł pyszny! Palce lizać!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2014 21:31 odpowiedz
Zawsze lepiej wyłożyć.
A spód przed wylaniem masy serowej wystarczy chłodzić 20 minut.
Edi
Edi
30.12.2014 16:57 odpowiedz
Proszę napisać, czy spód tortownicy należy wykładać papierem, czy też jest to zbędne. Na jak długo należy włożyć do lodówki tortownice ze spodem z ciastek i masła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2014 15:17 odpowiedz
A na którym poziomie piekarnika pieczesz? Ja wszystko piekę na najniższym poziomie.

I czy czasem nie był pieczony z termoobiegiem?
Gość
Gość
23.12.2014 14:09 odpowiedz
Kasiu właśnie wyjęłam sernik z piekarnika i mój wygląda zupełnie inaczej, tzn. na wierzchu jest ciemny (zarumieniony) - poza tym urósł dość mocno w czasie pieczenia i pękł na bokach a potem oczywiście lekko opadł. Twój jest taki jasny jakby w ogóle nie był pieczony... czy coś źle robię?
dagara1603
dagara1603
11.12.2013 08:56 odpowiedz
tortownica jaki wymiar?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 22:01 odpowiedz
Tak, oczywiście :) Z gotową masa będzie też o wiele szybciej :)
dagara1603
dagara1603
12.11.2013 16:14 odpowiedz
puszka kajmaku juz gotowego tez moze byc?
jadlam juz go u znajomej i jest poprostu boski:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.04.2011 17:58 odpowiedz
Nie mam pojęcia co to za ser, ale ja zawsze używam Piątnicy albo sama mielę. Jeśli w wiaderku jest serwatka, to ja mam zastrzeżenia do takiego sera :) Spróbuj zmienic ser, bo to ewidentnie w nim jest problem.
BASIA
BASIA
28.04.2011 11:26 odpowiedz
z wiaderka Jana, właśnie jest ścięty, a potem tyle z niego leci wody, że nawet lukier mi się rozwadnia i pływa na powierzchni... w tym roku odsączyłam serwatkę i jest bardziej puszysty i nie zbity i wreszcie mi się trzyma lukier.. może to rzeczywiście kwestia sera, czy piekarnika, nie mam pojęcia.. a najczęściej piekę 80 minut. Pozdrawiam:**
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2011 22:20 odpowiedz
Basiu a jaki ser stosujesz? Dodajesz mąkę albo budyń w proszku? Ja bym nie odsączała wody, bo będzie suchy i sypki. Może przedłuż pieczenie o jakies 5-10 min. Może Twój piekarnik nie dopieka? Nigdy sernik nie puścił mi wody... A w środku jest ścięty?
BASIA
BASIA
21.04.2011 15:51 odpowiedz
Kasiu doradz mi, bo wszystkie moje serniki są dobre, jednak jak by wylatywałą z nich woda, radzili mi żebym odsączała ser przed pieczeniem, czy to nie spowoduje że będzie za suchy. z drugiej strony nie chce powodzi w blaszce i nawet lukier się nie trzym bo jet za mokry...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2010 21:02 odpowiedz
Cieszę się, że smakował i polecam inne serniki :)
gość
gość
06.03.2010 20:45 odpowiedz
dziękuję za przepis wreszcie udało mi się zrobić sernik o kremowej wspaniałej konsystencji
wenezu.elka
01.01.2010 09:56 odpowiedz
Właśnie wcinam kawałek sernika :D Wspaniale rozpoczęty Nowy Rok :) Sernick jest pyszny
Życzę Tobie samych pomyślności oraz spokoju w 2010 roku :)
olciaky
21.05.2009 10:43 odpowiedz
O dziękuję ci pięknie za wskazówkę:))
skorzystam niebawem:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.05.2009 09:44 odpowiedz
Tycjanowa zobacz sobie trzy komentarze wyżej opisuję, jak zrobić karmelowe włosy :) A jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to chętnie odpowiem :)
tycjanowa
21.05.2009 09:27 odpowiedz
piękny ten serniczek, tylko jakoś nie bardzo wiem jak zrobić te niteczki do dekoracji :(
andzia-35
20.05.2009 21:20 odpowiedz
Wow! cudownie wygląda z tym karmelem na wierzchu! Pozdrawiam Cię serdecznie Kasiu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.05.2009 13:43 odpowiedz
Olciaky dwie łyżki cukru rozpuścić na patelni i podgrzewać aż nabierze koloru bursztynowego. Potem zamaczasz łyżkę w tym karmelu i machasz nad folią aluminiową i tworzą się takie włosy. Potem to zastyga. Póki jest ciepłe daje się formować :)
olciaky
20.05.2009 13:22 odpowiedz
Super sernik! O nieee! nie przepuszcze mu!:P
Kasiu,a jak ty zrobiłaś te śliczne skarmelizowane coś na wierzchu?:) :P
atina_bc
20.05.2009 09:59 odpowiedz
Wygląda cudownie! I ta dekoracja - miodzio po prostu miodzio:) Też mam ochotę na ten sernik, i karmel już nawet czeka, tylko, że teraz sezon rabarbarowy pokrzyżował mi plany:) Ale jak tak sobie na Twój patrzę, to chyba niedługo się na niego skuszę;)
kuchareczka58
20.05.2009 09:57 odpowiedz
I teraz Ty nim kusisz ;) wygląda obłędnie, wyobrażam sobie ten smak, pięknie udekorowany!
edysia79
20.05.2009 08:35 odpowiedz
No świetny sernik i udekorowany rewelacyjnie. Zdolniacha z Ciebie Kasiu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.05.2009 07:43 odpowiedz
Majanko dziękuję :)

Maju tortownica ma średnicę 27 cm :)

Vesperinee no mało kalorii nie ma, ale coś za coś ;)

Rain1drop z pewnością znak ;) zrób, nie pożałujesz :)

Pinos może i zaraza, ale jaka miła :)

Mafilko polecam :)

Casiu dziękuję za takie miłe słowa :)

Iwonko karmelizowany cukier. Topisz na patelni na brązowo, i machasz zamoczoną w karmelu łyżką i robią się włosy :)

Emmo to taka pokusa ;)

Ugotujmy dziękuję :)

Miętówko dziękuję :)
mietowka22
20.05.2009 07:34 odpowiedz
ale przepiękne zdjęcia tego sernika :) nie no rewelacja
ugotujmy
19.05.2009 22:45 odpowiedz
dla wielbicielki serników i karmelu (czyt. dla mnie) taki wypiek to cudo!
piękny..
emma001
19.05.2009 20:04 odpowiedz
Ahh ludzie wy nie macie serca. Robicie mi tylko wielckiej ochoty tym przepieknym i z pewnoscia smacznym serniczniem
iis111
19.05.2009 18:50 odpowiedz
a co to za piekna dekoracja? cukier?
casiapaw
19.05.2009 17:00 odpowiedz
Kasiu - ten przepis (i zdjęcia) też powinny znaleźć się w jakimś czasopiśmie : Tak są piękne!
mafilka
19.05.2009 16:32 odpowiedz
Ło matuchno jakie cudeńko... Aż chyba się skuszę i zrobię niebawem :-)
Gość
19.05.2009 14:11 odpowiedz
mmmm wygląda cudnie ;) mam wielką ochotę na sernik :) a na ten już wyjątkowo
pinos
19.05.2009 11:35 odpowiedz
Aaaaaa! On się rozprzestrzenia jak zaraza :oD
Ale w zasadzie myślę, że nie miałabym nic przeciwko jakimś lekkim objawom (kawałeczek, góra dwa).
rain1drop
19.05.2009 11:33 odpowiedz
Tez uważam, że to znak - znak, bym kupiła mleko i robiła sernik. ;) Piękny Ci wyszedł! :)
vespertinee
19.05.2009 10:59 odpowiedz
Ślicznie ten karmel wygląda. W ogole, sernik pierwsza klasa, ale chyba kalorii to ma miliony :)
majka
19.05.2009 10:48 odpowiedz
Sernik wyglada rewelacyjnie :-)
Mam pytanie- jakiej wielkosci uzylas formy do pieczenia? Pozdrawiam.
majanaboxing
19.05.2009 10:27 odpowiedz
Kasiu, sernik wyszedł Ci odlotowo! Piękne zdjęcia ! a że pyszny to wiem, bo też go robiłam:)))