77

Schab z gruszką zapiekany w kremowym sosie z gorgonzolą


Razem z Kasią postanowiłyśmy na niedzielny obiad przygotować to samo danie. I obie stwierdziłyśmy, że wyszło REWELACYJNE. Pomysł na takie danie podrzuciła nam Ania , za co pięknie dziękuję w imieniu swoim i wszystkich tych, którzy zachwycali się tym niesamowitym połączeniem smaków. Przygotowanie go zajmuje niewiele ponad pół godziny, a uwierzcie mi, dawno nie jedliście tak dobrego obiadu. Osobiście jestem zachwycona. Sos jest wyborny, a dodatek gruszki wspaniale komponuje się zarówno ze smakiem sera jak i z mięsem. Absolutnie musicie go spróbować! 

Składniki:

* 2 duże kotlety ze schabu (u mnie po 200 g)

* 1/2 szklanki kremówki

* 70 g gorgonzoli

* 1 ząbek czosnku

* 1 mocno dojrzała gruszka

* 1/2 łyżeczki grubo zmielonego pieprzu

* 1/3 łyżeczki soli

* 1/3 łyżeczki suszonego majeranku

* olej do smażenia

Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsmażamy na złoto na oleju (do miękkości).

Śmietankę łączymy z solą, pieprzem i rozgniecionym czosnkiem.

Mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i kładziemy na nie grube plastry gruszki (u mnie z jednej nie za dużej gruszki wyszły 4 plastry). Mięso delikatnie zalewamy śmietanką a na wierzchu układamy pokruszony ser i posypujemy majerankiem.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy ok 25 minut. 

Smacznego :)

PS. Zdjęcie pierwsze pokazuje potrawę już po upieczeniu, a dwa kolejne przed pieczeniem. 

 



 



 




Opublikowano: 25 lipca 2011
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (77)
1  2
Zuggert
Zuggert
07.09.2021 20:42 odpowiedz
Hmmm, wydaje mi się lepszym pomysłem rozpuszczenie gorgonzoli w śmietance, ewentualnie z dodatkiem parmezanu i dopiero tym polanie dania przed zapiekaniem.
KAŚKA M
KAŚKA M
28.12.2017 09:24 odpowiedz
Szukalam łatwego przepisu na 2 dzień świat.zaryzykowalam i się opłaciło bo wyszło przepyszne.teście plaskali i się oblizywali dalam schab a z boku tez piers z kurczaka obsmażona i tez była pyszna. Przepis zaspisany
Marysia
Marysia
18.11.2016 09:55 odpowiedz
Goście byli zachwyceni, dziękuję!!:))
Dominika
Dominika
11.05.2016 14:06 odpowiedz
Kasiu, robiłam kiedyś to danie, teraz planuję podać je na komunię. Tylko moje pytanie brzmi: z jakimi dodatkami zaserwować ten schab? ziemniaki wydają się być zbyt banalne ;)
clawy
clawy
29.10.2014 19:42 odpowiedz
super przepis :) bardzo pyszne kotlety wyszly! dziekujemy :)
emka
emka
09.07.2014 08:32 odpowiedz
Schab rewelacyjny, nie wyobrażam sobie, żeby nie było gorgonzoli.
renia
renia
04.06.2014 17:49 odpowiedz
właśnie zrobiłam Twoje danie mężowi na urodziny - mówi, że lepszego w życiu nie jadł -on miłośnik schabowych!!! Wielkie dzięki za dzielenie się z nami swoim doświadczeniem! :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.04.2014 23:17 odpowiedz
Tak, można użyć gruszek z puszki. gruszki dostępne teraz w sklepach nie są dobre i zepsują danie.
Do mięsa proponuję ryż lub pieczone ziemniaki. Ewentualnie frytki.
Niestety uważam, że gorgonzola jest tu bardzo istotna, ale można zastąpić ją innym serem pleśniowym.
Gość
Gość
06.04.2014 20:29 odpowiedz
I zapomniałam zapytać z czym podawać to mięso,z ryzem ? ziemniakami-z jakimi pieczonymi gotowanymi? i jakim innym serem plesniowym mozna zastapic gorgonzolę bo z tego co pamiętam cięzko bedzie mi dostac w sklepach :(
Gość
Gość
06.04.2014 20:27 odpowiedz
Pani autorko mam pytanie czy zamiast świezej gruszki moge uzyć tej z puszki w syropie?/ pytam bo gruszki dostepne w sklepach sa twarde jak skała.. Pozdrawiam!
Żaneta
Żaneta
09.01.2014 15:11 odpowiedz
Przepyszne danie robiłam je wielokrotnie na różne okazje i wszystkim bardzo smakuje. Polecam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.05.2013 08:14 odpowiedz
Ja też nie przepadam za serami pleśniowymi, ale ta gorgonzola bardzo tu pasuje. Jeśli jednak nie chcesz jej użyć, to jedyne co mogę polecić, to ser mascarpone. Ma słodkawy smak i powinien fajnie zastąpić gorgonzolę, ale na pewno smak już nie będzie tak wyrazisty :)
agnieszka
agnieszka
09.05.2013 20:07 odpowiedz
Mam bardzo ochotę na takie danie.. moje pytanie brzmi czy jest szansa aby zastąpić czymś gorgonzole? Sery pleśniowe nie należą do moich ulubionych :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.02.2013 14:05 odpowiedz
Jeśli planujesz smażyć dzień wcześniej, to polecałabym raczej do tego przepisu filety z kurczaka. Obawiam się, ze schab bardzo wyschnie.
mamafrania13
06.02.2013 13:47 odpowiedz
Kasiu, witam, czy mogę schab obsmażyć wieczorem jednego dnia, przykryć szczelnie folią, a dokończyć danie następnego dnia. Planuję dużą uroczystość i nie będzie czasu na smażenie;) Z góry dziękuję za odpowiedź.
Gość
Gość
15.10.2012 13:51 odpowiedz
Smak nie z tej planety.

Wykorzystałam Kasiu Twoją sugestię i zrobiłam schab oraz pierś z kurczaka według tego przepisu. Jedno nie ustępowało drugiemu.

Dziękuję Ci Kasiu za urodzinowe menu.

Czy oby na pewno Twój mąż nosi Cię na rękach? :)) :)) :))
Pozdrawiam
IwKo
Zia86
Zia86
19.06.2012 18:40 odpowiedz
Pyszności! To połączenie gruszki i sera jest cudowne. Świetny obiad, dzięki za cudowny przepis! :)
Zia86
Zia86
19.06.2012 15:09 odpowiedz
Świetny przepis! Szukałam jakiegoś ciekawego sposobu na schab, lecę do sklepu po składniki i będzie na obiad dzisiaj. :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.05.2012 16:00 odpowiedz
Dziękuję :)
Gość
Gość
12.05.2012 10:23 odpowiedz
pyszne!!!!!!!!!! niebo w gębie.jest Pani cudotworczynia:)
Agarob13
Agarob13
08.05.2012 15:15 odpowiedz
Robiłam w Święta Wielkanocne. Wszystkim bardzo smakowało. Podałam z pieczonymi ziemniakami w ziołach i z sałatką: sałata lodowa, rukola, pomidor, ogórek kiszony, oliwa z oliwek i przyprawy. Rukola w sałatce świetnie komponuje się z tym schabem. Polecam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.04.2012 21:05 odpowiedz
Nie, absolutnie nie. Schab bez jakiejkolwiek panierki.
Gość
Gość
19.04.2012 20:36 odpowiedz
czy kotlety obtaczam w bułce tartej
green-nata
green-nata
18.03.2012 17:05 odpowiedz
Hej!
Upiekłam dzisiaj jako próbę przed właśnie komunią:) i... moim zdaniem ok, dzieciakom tak średnio smakowało, ale dla nich i tak planuję klasykę, w typie pieczone pałki z kurczaka, frytki i surówkę, ale myślę, że "starym" posmakuje. U mnie ze smażonymi ziemniaczkami z tymiankiem, kalafiorem z wody i sałatą.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.03.2012 20:26 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :) Ja tez uwielbiam to danie i przyznam, że chyba cieszy się wśród czytelników największym powodzeniem :)
DominikaGy
DominikaGy
02.03.2012 11:41 odpowiedz
Kasiu, ten przepis to rewelacja, to chyba mój ulubiony "słony" przepis z Twojego bloga. Jutro na urodzinach syna tez to serwuję :)
sara
sara
18.01.2012 12:38 odpowiedz
przepyszne,proste,szybkie i efektowne :) wszystkim baaardzo smakuje! dzieki za ten przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.01.2012 11:22 odpowiedz
Dziękuję za miłe słowa i mam nadzieję, że inne dania też będą Państwu smakować. Pozdrawiam :)
pronoviass
12.01.2012 11:20 odpowiedz
Wyśmienite połączenie :) mężowi bardzo smakowało...
Całkiem niedawno trafiłam na Pani bloga, bardzo podobają mi się przepisy i zdjęcia. podziwiam Pani pasję do gotowania. Życzę wielu udanych inspiracji.
Na pewno będę częstym gościem Pani bloga.
Pozdrawiam serdecznie
juzia82
26.11.2011 12:29 odpowiedz
Brzmi super, tylko czym ewentualnie zastapic gorgonzole bo ja takich rzeczy nie jadam? :(
anda
anda
03.11.2011 13:45 odpowiedz
Dziękuję za odpowiedź.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.11.2011 11:53 odpowiedz
Gatunek jest obojętny - byleby były miękkie i mocno dojrzałe. No i dobrze, żeby były slodkie i soczyste. Szczerze mówiąc - nie znam się za bardzo na odmianach gruszek - zawsze kupuję te dojrzałe i miękkie :)
anda
anda
03.11.2011 11:40 odpowiedz
Jaki gatunek gruszek Pani poleca? Ja uwielbiam konferencje ale boję się, że nie będą tutaj pasowały.
katia29
katia29
02.10.2011 20:17 odpowiedz
Polecam:)wyśmienite danie...nie jestem smakoszem serów pleśniowych ale połączenie z gruszką połechtało moje kubki smakowe;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2011 12:06 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam
Gość
Gość
08.08.2011 11:48 odpowiedz
Rzeczywiście danie proste i smaczne nad wyraz. Dziękuję za pomysł. Pozdrawiam- Darek
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2011 16:44 odpowiedz
Cieszę się, że smakował :)
Katia
Katia
04.08.2011 15:26 odpowiedz
Jaka była moja radość, kiedy w sklepie dostałam wszystkie składniki łącznie z młynkiem do pieprzu! ;) Co tu dużo mówić, schab był wspaniały i bardzo ciekawy w smaku :)) Robi niesamowite wrażenie na wszystkich kosztujących :) Pozdrawiam Kasiu i dziękuję za inspirację :))
Gość
Gość
03.08.2011 16:21 odpowiedz
Danie wygląda wprost genialnie!!! Koniecznie muszę wypróbować :) Pzdr Aniado
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.08.2011 23:04 odpowiedz
czekam na relację :)
Katia
Katia
02.08.2011 23:03 odpowiedz
Jeśli dostanę wszystkie potrzebne składniki, będzie u mnie jutro na obiad! :) Bo brzmi niesamowicie :) Kiedy powiedziałam mojemu Już Narzeczonemu co jutro na obiad, spytał, czy jemy w Hiltonie ;) :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.07.2011 12:37 odpowiedz
Ewo cieszę się, że smakowało :) Pozdrawiam :)
Ewa
Ewa
28.07.2011 12:37 odpowiedz
spróbowałam, naprawdę zarówno ładnie i apetycznie się prezentuje, ale do tego też wybornie smakuje, a ten sosik z tym serem..mniamuśny... rewelacja...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2011 13:18 odpowiedz
Na pewno jakas lekka sałata, bez dominującego smaku, np sałata lodowa z pomidorkami koktajlowymi polana sosem vinegrett.
Ewa
Ewa
27.07.2011 12:20 odpowiedz
Wygląda obłędnie, już mam wszytkie składniki i będę działać jeszcze dziś....Ale jeszcze chciałbym Kasiu prosić o propozycje sałatkowo-surówkową do tego zestawu, bo widzę to już sobie z dzikim ryżem.. Co zaproponowałabyś ??
igula.igula
igula.igula
26.07.2011 08:04 odpowiedz
Brzmi przepysznie. W weekend spróbuję :)
jurgaspassions
jurgaspassions
26.07.2011 05:18 odpowiedz
Uwielbiam gruszki:)
pieczarka_mysia
25.07.2011 23:21 odpowiedz
Zostalas nominowana prawie do Oscara ; ), a napewno do miana posiadacza cudownego bloga :) Zapraszam do zabawy :)
http://pieczarkamysia.blox.pl/html" rel="nofollow">pieczarkamysia.blox.pl/html
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.07.2011 23:08 odpowiedz
Dziękuję Wam i jest mi bardzo miło, że Wam się podoba :) Czekam na opinie o smaku :)

Gośc - Pięknie dziękuję za te miło słowa i witam serdecznie na blogu :)
judik1119
25.07.2011 22:34 odpowiedz
Kasiu jakbym mogła to bym z monitora wyjadła takie zdjęcia kuszące masz:) Pysznie to wygląda:)
1  2