10

Schab w cydrze




Schab gotowany w cydrze to ostatnia w tym roku propozycja świątecznej wędliny. Do przepisu możecie użyć też innego rodzaju mięsa (np. szynki lub łopatki), ale jeśli kawałek którego użyjecie nie będzie w miarę zwarty (jak np. kulka szynki - tzw. orzech), najlepiej włożyć go w siatkę wędliniarską. W przypadku łopatki można także skrócić czas gotowania o pół godziny.

Przygotowaną w ten sposób szynkę możecie podawać zarówno na ciepło jak i na zimno. W wersji na zimno jej smak fajnie komponuje się z sosem tatarskim, natomiast w wersji na ciepło polecam do niej sos chrzanowy lub sos z suszonych grzybów (podgrzybków lub borowików).

Składniki:

* 1,2 kg schabu, szynki lub łopatki wieprzowej

* 1,5 litra cydru jabłkowego

* 2 łyżki cukru

* 2 cebule

* 2 jabłka

* 1 marchewka

* 1/2 pietruszki

* 2 łyżki soli

* 3 goździki

* 2 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 10 ziaren pieprzu

Umyte mięso układamy na dnie niezbyt szerokiego garnka. Dodajemy do niego pokrojone w ósemki cebule oraz jabłka, posiekaną marchewkę, pietruszkę oraz wszystkie przyprawy. Całość zalewamy cydrem, dodajemy 2 szklanki wody i gotujemy na niewielkim ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny (jeśli w tym czasie woda odparuje, dolewamy 2 szklanki). Kiedy mięso będzie miękkie zdejmujemy je z ognia i pozostawiamy w garnku do wystygnięcia. Następnie mięso wyjmujemy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na całą noc, ponieważ najłatwiej się je kroi, kiedy jest mocno schłodzone.

Jeśli zdecydujecie się podać mięso na ciepło, pozostawcie je w wodzie tylko na godzinę, a następnie pokrójcie w plastry.

Smacznego :)


Opublikowano: 13 grudnia 2015
Tagi: wieprzowina
Kategoria: Boże Narodzenie, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gość
Gość
11.01.2016 16:10 odpowiedz
Cydr jest do kupienia w Carrefour ,sama go dziś kupiłam do tej potrawy
Gość
Gość
01.01.2016 15:44 odpowiedz
Bardzo smaczne mięsko, zaserwowałam je dzisiaj na ciepło jako noworoczny obiad. Niebawem zrobie powtórkę jako wędlinę do chleba. Nie dodałam marchewki, bo nie miałam - ciekawe jaki to miało wpływ na smak? Pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku! Paulina
You tu
You tu
27.12.2015 22:59 odpowiedz
No muszę wypróbować ten przepis, cydr uwielbiam schab też więc myślę że w połączeniu będzie dobre.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2015 22:19 odpowiedz
Gość - owszem, ale trzeba skrócić czas gotowania (zwłaszcza w przypadku filetów z kurczaka).
jolantaszyndlarewicz
16.12.2015 20:39 odpowiedz
Kasiu bardzo fajny schabik ... u mnie w spiżarni pekluje się karczek wg Twojego przepisu:)
Gość
Gość
16.12.2015 12:20 odpowiedz
A można by w ten sposób zrobić filet z kurczaka lub indyka?
mary
mary
14.12.2015 19:43 odpowiedz
Pani Kasiu, czy schab z tego przepisu wychodzi soczysty czy bardziej suchy?
Ewelina
Ewelina
14.12.2015 10:30 odpowiedz
Dziękuje :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2015 21:39 odpowiedz
W zasadzie w każdym sklepie z alkoholem, a w dużych sieciach jak Tesco, Auchan, Carrefour czy Alma, to już na pewno go znajdziesz :) Zazwyczaj są na dziale z piwami.

Ja użyłam Cydru Lubelskiego.
Ewelina
Ewelina
13.12.2015 20:15 odpowiedz
Kasiu, gdzie dostanę cydr?