1

Sałatka z kurczakiem, kaszą bulgur i winogronami



W pierwszym jesiennym wpisie powinnam Was pewnie zaskoczyć jakimś korzennym jabłecznikiem, daniem z grzybami lub rozgrzewającym kremem z dyni. A mam... sałatkę. 
Ale uważam, że właśnie teraz winogrona są tak pyszne, że nie mogłam sobie odmówić przyjemności wykorzystania. 

Sałatka jest dość sycąca i myślę, że sprawdzi się zarówno jako kolacja czy przekąska do pracy, ale też świetnie uzupełni imprezowe menu :)

Składniki:
  • 350-400 g filetu z kurczaka
  • 200 g kaszy bulgur
  • 250 g zielonych winogron
  • 1 większy por
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika
  • 2 czubate łyżki majonezu
  • 2 czybate łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki oleju
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • sól i pieprz

Kurczaka kroimy w niewielką kostkę, łączymy z łyżką oleju, a następnie oprószamy solą, pieprzem oraz curry. Odstawiamy na około 30 minut, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia. Odstawiamy do wystygnięcia.

Bulgur gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. 

Pora kroimy w cienkie półplasterki i smażymy do miękkości na drugiej łyżce oleju. Studzimy. 

Winogrona przekrawamy na pół wyjmujemy pestki. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę. 

Nasiona słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
 
Przygotowane wcześniej składniki łączymy ze sobą, dodajemy majonez oraz jogurt i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Odstawiamy na około godzinę do lodówki, by smaki się połączyły. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 24 września 2018
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (1)
Monika
Monika
23.10.2018 19:05 odpowiedz
BARDZO ŁATWA DO ZROBIENIA SAŁATKA. WSZYSTKIM SMAKOWAŁA.