9

Sałatka z fasolki szparagowej na zimę




Przetworów ciąg dalszy :)

Tym razem przyszła pora na fasolkę szparagową, o pomysły na którą prosiliście już od jakiegoś czasu.

No to co powiecie na sałatkę z dodatkiem cebuli, papryki oraz marchewki? A całość zanurzona w słodko kwaśnym sosie pomidorowym z przyjemnie (choć niezbyt intensywnie) wyczuwalną nutą ostrej papryki.

Składniki na 8 słoików o pojemności 600 ml (waga warzyw po obraniu i pokrojeniu):

* 2 kg żółtej fasolki szparagowej

* 1/2 kg marchewki

* 1/2 kg cebuli

* 4 czerwone papryki

* 1 szklanka oleju

* 2 słoiczki koncentratu pomidorowego

* 7 łyżek octu spirytusowego

* 6 pełnych łyżek cukru

* 2 łyżki soli

* 3 liście laurowe

* 3 kulki ziela angielskiego

* 1 łyżka słodkiej papryki

* 3/4 łyżeczki ostrej papryki (możecie dodać więcej - według własnych preferencji)

* 1/3 łyżeczki pieprzu

Obraną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.

Startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie piórka cebulę łączymy w garnku z olejem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Warzywa na tym etapie doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba.

Do warzyw dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy. 

Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy (przez ok. 12 minut od chwili zagotowania się wody lub przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni). 

Smacznego :)


Opublikowano: 29 lipca 2017
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (9)
Monika
Monika
19.08.2019 17:58 odpowiedz
Najlepsza sałatka ever!
Magda
Magda
08.08.2019 13:08 odpowiedz
Rewelacyjny smak i prostota wykonania. Polecam ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.08.2019 13:26 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Gość
Gość
01.09.2017 13:29 odpowiedz
Super od razu zabieram się do roboty :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2017 21:19 odpowiedz
Oczywiście.
Kasia_b
Kasia_b
04.08.2017 16:13 odpowiedz
Czy zamiast żółtej fasolki można użyć zielonej ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2017 22:47 odpowiedz
Po 200 g
Aga
Aga
31.07.2017 22:43 odpowiedz
Jak duże te słoiczki koncentratu pomidorowego?
Zielono na co dzień
30.07.2017 00:21 odpowiedz
Taka sałatka zamknięta w słoiki to powiew lata w środku zimy kiedy chcemy się rozgrzać, super pomysł :).