
Przetworów ciąg dalszy :)
Tym razem przyszła pora na fasolkę szparagową, o pomysły na którą prosiliście już od jakiegoś czasu.
No to co powiecie na sałatkę z dodatkiem cebuli, papryki oraz marchewki? A całość zanurzona w słodko kwaśnym sosie pomidorowym z przyjemnie (choć niezbyt intensywnie) wyczuwalną nutą ostrej papryki.
Składniki na 8 słoików o pojemności 600 ml (waga warzyw po obraniu i pokrojeniu):
* 2 kg żółtej fasolki szparagowej
* 1/2 kg marchewki
* 1/2 kg cebuli
* 4 czerwone papryki
* 1 szklanka oleju
* 2 słoiczki koncentratu pomidorowego
* 7 łyżek octu spirytusowego
* 6 pełnych łyżek cukru
* 2 łyżki soli
* 3 liście laurowe
* 3 kulki ziela angielskiego
* 1 łyżka słodkiej papryki
* 3/4 łyżeczki ostrej papryki (możecie dodać więcej - według własnych preferencji)
* 1/3 łyżeczki pieprzu
Obraną fasolkę kroimy na mniejsze kawałki. Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut. Odcedzamy.
Startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w cienkie piórka cebulę łączymy w garnku z olejem, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, solą, cukrem i pieprzem. Mieszając od czasu do czasu dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w krótkie paseczki paprykę, obie papryki w proszku i ok. 100 ml wody. Dusimy kolejne 5 minut. Na koniec dodajemy koncentraty pomidorowe wymieszane z octem i kolejnymi 100 ml wody. Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z palnika. Warzywa na tym etapie doprawiamy do smaku solą, cukrem lub pieprzem, jeśli zaistnieje taka potrzeba.
Do warzyw dodajemy fasolkę i delikatnie mieszamy.
Gorącą sałatkę przekładamy do słoików, mocno zakręcamy i pasteryzujemy (przez ok. 12 minut od chwili zagotowania się wody lub przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni).
Smacznego :)
Opublikowano: 29 lipca 2017
Kategoria:
Warzywne