11

Sałatka z cukinią i kaszą jaglaną




To jedna z najlepszych sałatek jakie jadłam w ostatnim czasie. Bardzo aromatyczna, lekka i zdrowa.

Sałatka najlepiej smakuje jeśli użyjecie młodych i cienkich cukinii które mają miękką skórkę i są słodkawe oraz naszego, polskiego czosnku, bo to właśnie on nadaje całości cudnego aromatu. 

Składniki na 2 porcje:

* 1 szklanka kaszy jaglanej

* 2 młode, cienkie cukinie

* ok. 15-20 pomidorków koktajlowych

* 100 g sera feta

* 4 łyżki oliwy

* 2-3 duże ząbki czosnku

* 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

* 1/3 łyżeczki płatków chilli

* sól

Kaszę gotujemy według zaleceń na opakowaniu a następnie przelewamy na gęstym sicie zimną wodą aby była sypka. 

Cukinie kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Polewamy ją oliwą, oprószamy solą, dodajemy płatki chilli, zioła oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy. 

Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej plastry cukinii. Polewamy ją oliwą która pozostała w misce i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut (na opcji "grill" lub w termoobiegu). 

Kaszę łączymy z przekrojonymi na pół pomidorkami i pokrojoną w drobną kostkę fetą a na koniec dodajemy upieczoną cukinię. Jeśli po pieczeniu na blasze pozostanie aromatyczna oliwa, zbieramy ją łyżeczką i dodajemy do sałatki. 

Smacznego :)





* Przepis powstał we współpracy z Intermarche, na podstawie produktów dostępnych w sklepie.


Opublikowano: 22 lipca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Magda
Magda
29.06.2016 20:06 odpowiedz
Uwielbiam tą sałatkę. Dla intensywniejszego smaku dodaję jeszcze oliwki. Pychota
Agnieszka
Agnieszka
14.06.2015 13:33 odpowiedz
Zapomniałam dodać - prosimy o więcej przepisów dla bezglutenowców :-)
Agnieszka
Agnieszka
14.06.2015 13:31 odpowiedz
Bardzo dobra, dzisiaj robię ją po raz drugi :-)
Aligierska
Aligierska
31.08.2014 23:11 odpowiedz
Świetny przepis i zarazem doskonały pomysł na przyrządzenie kaszy jaglanej zwłaszcza dla kogoś takiego jak ja czyli bezglutenowca! Póki co zrobiłam raz, ale planuję na stałe włączyć to danie do mojego jadłospisu. Polecam!
kasia
kasia
26.07.2014 21:10 odpowiedz
O chyba sie nie podpisalam :-)
Gość
Gość
26.07.2014 21:09 odpowiedz
Wlasnie zrobilam i POLECAM!! PYCHOTA !!! Dziekuje Kasienko za przepis :-))) szybko, latwo i SMACZNIE :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.07.2014 21:28 odpowiedz
Agnieszka - na straganach z przyprawami, w dużych supermarketach i sklepach z orientalną żywnością. Jeśli ich nie dostaniesz - pomiń.

Kasia - tak, byle nie prosto z lodówki.
kasia
kasia
24.07.2014 21:11 odpowiedz
czy tę sałatkę mona jeść na zimno
Agnieszka
Agnieszka
24.07.2014 18:52 odpowiedz
Gdzie dostanę płatki chili?
magma
22.07.2014 16:45 odpowiedz
wygląda świetnie, piękne zdjęcia:)
Kasias
Kasias
22.07.2014 14:34 odpowiedz
Inna wersja tej sałatki to sałatka z dodatkiem pieczonych zamiast surowych pomidorków koktajlowych. Przecięte na pół pomidorki pieczemy dłużej niż cukinię - muszą się skarmelizować na wierzchu. Najlepiej posypać je ziołami i skropić oliwą.