
Świeże, słodkie mango, papryka, marchew, zielona cebulka, kapusta pak choi, makaron somen, warstwa kremowego serka z papają i curry oraz smażony w aromatycznej marynacie kurczak. A wszystko to owinięte chrupiącym ciastem i podane na gorąco z obłędnym, słodko pikantnym sosem.
Tak. Dzisiaj mam dla Was wyjątkowy przepis :)
Szybki i bardzo prosty, a przy tym tak zaskakujący smakiem, że z każdą kolejną sztuką mieliśmy ochotę na więcej.
Tak więc jeśli lubicie sajgonki, koniecznie spróbujcie tego połączenia.
A jeśli jeszcze nie mieliście okazji ich spróbować, to jestem przekonana, że zachwycicie się nimi od pierwszego kęsa :)

Składniki na 10 sajgonek:
* 10 arkuszy ciasta do sajgonek (lub taka sama ilość arkuszy papieru ryżowego)
* 1 jajko
Nadzienie:
* 1 opakowanie serka twarogowego do pieczywa (użyłam o smaku papai i curry)
* 2 małe filety z kurczaka
* 1/2 dojrzałego mango
* 1 czerwona papryka
* 1 duża marchewka
* 1 pęczek dymki
* 200 g makaronu pszennego somen (można zastąpić ryżowym)
* 2 główki kapusty pak choi (dostępna już w większości supermarketów)
Marynata do mięsa
* 2 łyżki sosu sojowego
* 1,5 łyżeczki srirachy
* 1/2 łyżeczki zielonej pasty curry
* płaska łyżeczka słodkiej papryki
* 1/2 łyżeczki soli
* 4 łyżki oleju
Sos:
* 1 opakowanie serka Arla Apetina Papaja i Curry
* 1/2 dojrzałego mango (obrane i pokrojone w drobną kostkę)
* 1 łyżka srirachy
* 100 ml słodkiej śmietanki
Dodatkowo
* olej do smażenia
Makaron łamiemy na pół, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (zazwyczaj są to 3 minuty).
Kurczaka kroimy na 10 około 10 centymetrowych pasków o średnicy ok 1,5 cm.
Składniki marynaty łączymy ze sobą, a następnie nacieramy nią mięso.
Mięso układamy na suchej, rozgrzanej patelni i obsmażamy z każdej strony do zrumienienia.
Marchewkę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki.
Obrane ze skórki mango oraz paprykę kroimy w wąskie słupki o długości podobnej jak mięso.
Na podobnej długości kawałki kroimy również dymkę.
Każdy płat ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem. Przy jednej z krawędzi układamy po kilka pasków mango, papryki oraz dymki. Następnie nakładamy porcję makaronu, który smarujemy łyżeczką serka. Na serku układamy porcję marchewki oraz obsmażone mięso, które uprzednio zawijamy w kawałek liścia kapusty. Całość dość ciasno zwijamy.
Sajgonki wrzucamy na głęboki, mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy do chwili, aż zarumienią się z każdej strony. Po usmażeniu wyjmujemy je na ręcznik papierowy i pozostawiamy na nim przez kilka minut. W tym czasie przygotowujemy sos.
Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i miksujemy blenderem do czasu, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Smacznego :)
Opublikowano: 28 marca 2017
Kategoria:
Przekąski