0

Ryż na mleku z białą czekoladą i truskawkowo rabarbarową frużeliną

Weekendowe śniadanie



Dziś śniadaniowa propozycja dla fanów dostępnych w supermarketach deserów ryżowych z "wkładką". 

Ryż gotowany na mleku z dodatkiem białej czekolady i truskawkowo rabarbarowa frużelina. 
Połączenie tak cudowne, że oboje z Grzegorzem uznaliśmy, że to jedno z najlepszych śniadań jakie do tej pory pojawiły się na blogu. 

Jeśli macie ochotę, możecie dodać do ryżu ziarna wanilii lub białą czekoladę zastąpić mleczną. Co prawda wersji "ciemnej" jeszcze nie próbowaliśmy, ale jestem przekonana, że smakuje wyśmienicie. 
 

Składniki:
  • 150 g ryżu
  • 500 ml mleka
  • 100 ml śmietanki kremówki (30%)
  • 50 g białej czekolady
  • 1 pełna łyżka cukru

Frużelina:
  • 120 g truskawek
  • 100 g mocno dojrzałego rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 1/3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki zimnej wody

Pokrojony w plasterki rabarbar umieszczamy z cukrem w niewielkim rondelku. Dodajemy 2 łyżki wody i dusimy ok. 3 minuty (do czasu, aż rabarbar zmięknie).
Do rondelka dodajemy pokrojone w kostkę truskawkę i całość dusimy kolejne 2-3 minuty. 
Na koniec wlewamy wodę połączoną z mąką ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien w tym czasie zgęstnieć. 

Ryż wsypujemy na gotującą się wodę i po 6 minutach gotowania odcedzamy go. 
Mleko zagotowujemy z cukrem w rondelku z grubym dnem. Dodajemy ryż i gotujemy, dość często mieszając, przez około 20 minut. Po tym czasie wlewamy kremówkę i cały czas mieszając gotujemy około 5-7 minut. W tym czasie ryż powinien zgęstnieć. 
Po zdjęciu z palnika do ryżu dodajemy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Odstawiamy na 10 minut. 
Jeśli ryż mocno zgęstnieje, można dodać do niego kilka łyżek zimnego mleka. 

Ryż rozdzielamy na 2 porcje i podajemy z frużeliną. 

Smacznego! 
 

Opublikowano: 25 maja 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.