56

Rosyjskie pieczone pierożki


Pierożki, które zrobiły wśród znajomych furorę. Mięciutkie, delikatne i bardzo wciągające. Najpierw podjadane z blachy, jeszcze gorąca, a kiedy wystygły - wyjadanie z miski bez opamiętania. Odrobinę pracochłonne, ale na prawdę warte poświęconego im czasu :)

Ciasto:

* 600 g mąki pszennej

* 2 łyżeczki soli

* 180 g śmietany 18%

* 80 g maślanki

* 180 g oleju

Farsz:

* 3 nogi z kurczaka

* 1 duża marchewka

* 1 mała pietruszka

* 300 g pieczarek

* 1 pęczek szczypiorku

* sól

* pieprz

Wierzch pierożków:

* 1 jajko

* 2 łyżki mleka

* mak

Nogi z kurczaka gotujemy razem z marchewką, pietruszką i pieczarkami w osolonej wodzie. Mięso i warzywa mielimy w maszynce do mięsa i doprawiamy do smaku. Farsz będzie na tyle wilgotny, że bez problemu powinien dawać się formować i nie sypać.

Wszystkie składniki na ciasto łączymy w misce i zagniatamy jednolite, elastyczne ciasto. Ciasto nie powinno być za twarde, więc ewentualnie można dodać łyżkę śmietany (to zależy od tego, jaką macie mąkę). Ciasto odstawiamy na ok godzinę.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 porcje i wałkujemy placki, z których szklanką wycinamy koła. Ciasto wraca, więc każdy placuszek przed nałożeniem farszu trzeba odrobinę naciągnąć. Po nałożeniu farszu sklejamy boki i układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Możemy je w miarę blisko siebie układać gdyż ciasto nie rośnie (ale nie mogą się stykać! - najlepiej zachować 1 - 1,5 cm odstępu). Kiedy ulepimy już wszystkie pierożki jeszcze raz dociśnijmy ciasto zwłaszcza po bokach (bo niedokładnie sklejone pierożki otworzą się podczas pieczenia) a następnie posmarujmy je jajkiem wymieszanym z mlekiem i posypmy makiem.

Pierożki pieczemy 25 minut w 180 stopniach - ciasto powinno się zrumienić, więc można ostatnie 5 minut włączyć opcję grilla.

Świetne są i jeszcze gorące, dopiero co wyjęte z piekarnika i na drugi dzień, zimne do szklaneczki gorącego barszczyku.

Smacznego :)

 



 



Źródło


Opublikowano: 18 września 2010
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (56)
1  2
Lucy
Lucy
20.01.2018 22:52 odpowiedz
Nogi z kurczaka to znaczy udka czy całe podudzia?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.12.2017 22:13 odpowiedz
Sorry, I haven't. But maybe Google translator can help you?
Dara Emerson
Dara Emerson
29.12.2017 14:13 odpowiedz
do you have this recipe in english? looks beautiful!
Gość
Gość
22.12.2017 23:21 odpowiedz
Pierożki super smaczne. Dziękuję za przepis.
Dorota
Dorota
14.12.2017 00:19 odpowiedz
Planuję na 1. dzień Świąt Bożego Narodzenia (będą teście) ale wiadomo roboty wtedy masa. Czy można je jakoś za wczasu zamrozić i czy przed/po upieczeniu? Czy odpiekane (np. po rozmrożeniu upieczonych) mie zrobią się czerstwe? I ostatnie pytanie :) Mam termoobieg czy w związku z tym zmieni się jakoś czas pieczenia.
kasiaaaa24
kasiaaaa24
11.12.2017 19:38 odpowiedz
Myślę, że tak, chociaż ja ich nigdy nie mroziłam.
Sasiadeczka99
Sasiadeczka99
11.12.2017 18:00 odpowiedz
Chciałam sie dowiedziec czy po upieczeniu mozna mrozic te pierożki
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.10.2017 08:05 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Co do zarumienienia to ciężko mi powiedzieć. Może ja mam mocniejszy piekarnik?
Basia
Basia
26.10.2017 06:44 odpowiedz
Pierogi zrobiłam wczoraj na kolację. Córka i ja wcinałyśmy jak szalone. Nie wiem tylko czemu nie chciały mi się zarumienić tak ładnie jak na zdjęciu. Nawet dłużej piekłam i włączyłam grzanie z góry.
Ania
15.04.2017 21:25 odpowiedz
Dziś upiekłam, jak dla mnie ciasto troszkę za słone, ale i tak pierożki są pyszne. Do farszu dodałam podsmażoną drobno pokrojoną cebulkę i paprykę. Pycha :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.01.2017 15:19 odpowiedz
Myślę, że można użyć jakiegoś płynnego jogurtu naturalnego :)
Graz
Graz
01.01.2017 11:06 odpowiedz
Kasiu,

Gratulacje! Pieknezdjacia, super przepisy!
Tylko....czym zastapic maslanke?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2016 23:18 odpowiedz
Przyznam szczerze, że już dokładnie nie pamiętam, ale myślę, że około 20-25 sztuk.
Gość
Gość
15.12.2016 12:39 odpowiedz
Ile pierożków wyjdzie z podanej porcji (mniej wiecej)?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2016 00:26 odpowiedz
Tak i napisałam o tym w przepisie :)
tolek21
tolek21
01.12.2016 18:21 odpowiedz
Kasiu czy farsz był mielony na maszynce
Gość
Gość
02.01.2016 17:33 odpowiedz
Dziekuje!!:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.12.2015 21:41 odpowiedz
Kwaśna, gęsta, 18% :)
Gość
Gość
30.12.2015 17:53 odpowiedz
Piekne zdjecia! Mam pytanie: czy ta smietana to smietana kwasna gesta czy plynna kremowka?

dziekuje za odpowiedz!
kanapowykibic
04.09.2013 12:45 odpowiedz
To też się nada dla kibica!!!!!!
Zobaczymy czy moja Pani przygotuje.:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.04.2012 10:17 odpowiedz
Szczerze mówiąc nie pamiętam już dokładnie ile, ale 30 na pewno.
.
.
27.04.2012 10:12 odpowiedz
Ile pierozkow wychodzi z podanych proporcji?
feniksowakuchnia
12.01.2012 07:48 odpowiedz
uwielbiam takie małe przekąski w postaci pierozków!! napewno wypróbuje :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.11.2011 09:37 odpowiedz
Dziękuję Ci pięknie :) I za miłe słowa i za czas poświęcony na przeglądnięcie całego bloga. Niesamowite :)
Pasja na talerzu
24.11.2011 08:27 odpowiedz
Kasiu, pierożki wypróbowane. Ostatnio przejrzałam Twojego bloga od początku do końca ( a właściwie od końca do początku) i chciałam Ci pogratulować.
Ostatnio próbowałam kilku rzeczy, które masz u siebie i na pewno również zamieszczę je na swoim blogu. Są świetne.
Pozdrawiam
nawika
nawika
01.12.2010 09:56 odpowiedz
Przepis sprawdzony. Pierożki faktycznie wyśmienite, ciepłe były fantastycznie chrupiące. Muszę się jednak przyznać, że do zrobienia pierożków najbardziej zachęciła mnie ich fotografia na blogu. Warte były tego żeby je upiec. Dziękuję za przepis :)
aniaCZYmania
aniaCZYmania
11.10.2010 20:48 odpowiedz
Przepis sprawdzony więc polecam - właśnie się zajadamy ;-)
Dziękuję za świetny przepis.
Pozdrawiam :-)
kaka
kaka
25.09.2010 09:58 odpowiedz
pyszne! smakowały wszystkim, a ja dzieki Twoim przepisom rozwijajam sie kulinarnie. zachwycam samą siebie, a co najwazniejsze całą rodzinę. szczerze polecam!
pani.serwusowa
24.09.2010 17:10 odpowiedz
Jak zalotnie sie rozchylaja. :D
ANNA05
ANNA05
24.09.2010 12:20 odpowiedz
Paluszki lizac ,takie smakowite.Napewno je zrobie.
Ivon
20.09.2010 13:25 odpowiedz
Cudeńka !!!
Bez sosiku
19.09.2010 22:01 odpowiedz
Pięknie Ci wyszły te pierożki. Tylko wcinać! : Chociaż w sumie to takie prawie paszteciki :)
Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do siebie :)
lo
lo
19.09.2010 21:35 odpowiedz
Zapisuję przepis. Koniecznie muszę je upiec. Bardzo mi się podobają. Pozdrawiam. Lo (pistachio-lo.blogspot.com)
kabamaiga
19.09.2010 21:22 odpowiedz
Kasiu rewelacyjne.
szymanska25
19.09.2010 21:19 odpowiedz
rety ośliniłam klawiaturę :) mniammmmmmmmmmmm
vespertinee
19.09.2010 20:54 odpowiedz
Wygladają jak małże, te otwarte :) Strasznie apetyczne, Kasiu.
katakam
19.09.2010 20:26 odpowiedz
Właśnie niedawno odkryłam pierogi z pieca, dotychczas takich nie jadłam. Twój przepis to dla mnie strzał w 10. Na pewno spróbuję takie przygotować. Pozdrawiam.
katarzyna_sar
19.09.2010 17:18 odpowiedz
Pięknie wyglądają te pierożki, super smakowicie:-)

Kasiu:-) pozwoliłam sobie na otagowanie Twojego bloga, czym zapraszam Cię do tej zabawy, jak to wyglądać powinno możesz zobaczyć na moim blogu:

www.kuchniana5.blox.pl, pozdrawiam
polacyprzyjechali
19.09.2010 16:08 odpowiedz
Rewelacja!!! Cudownie wyglądają, ślinka leci mi po brodzie. :)
bryssska
18.09.2010 23:16 odpowiedz
super się prezentują mój mężulek byłby zachwycony mała miseczka takich cudeniek
zaytoona
18.09.2010 21:47 odpowiedz
Uwielbiam pieczone pierożki! Bez wątpienia byłabym jedną z tych, która co chwila sięgałaby po kolejną porcję do miski. ;))

Pozdrawiam!
mania179
18.09.2010 20:17 odpowiedz
Łaaaaaał! Są piękne! I na pewno pyszne!
nobleva
18.09.2010 20:05 odpowiedz
Wcale się Twoim znajomym nie dziwię, zjadłabym furę za sam wygląd!
olciaky
18.09.2010 19:56 odpowiedz
Bardzo mi się podobają:)))
paproszek
18.09.2010 18:38 odpowiedz
piękne zdjęcie, pierożki wyglądają smakowicie.
cukrowawrozka
18.09.2010 18:37 odpowiedz
jak muszle!
majanaboxing
18.09.2010 17:45 odpowiedz
Wyglądają bardzo smakowicie Kasiu!
radzie
radzie
18.09.2010 16:15 odpowiedz
Kasieńko one wyglądają przepysznie. Hmmm......a ja taka głodna!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.09.2010 13:22 odpowiedz
Dziękuję Kochane :)
misiadk
18.09.2010 13:17 odpowiedz
Jeżeli tak samo smakują jak wyglądają to musi to być cos pysznego ;-) pozdrawiam
1  2