0

Rolady wołowe w sosie śliwkowo cebulowym



Jeśli lubicie słodkie akcenty w daniach mięsnych, to z pewnością powinniście się skusić na dzisiejszą propozycję :)

To, że schab lubi śliwkę wiadomo nie od dziś. 
Ale dla mnie jeszcze trafniejszym połączeniem jest jej duet z wołowiną. A jeśli rozszerzymy to zestawienie o kluski śląskie i buraczki, to mnie już nic więcej do szczęścia nie potrzeba ;) 

Jak na wołowinę przystało, nie jest to najszybsze danie. Ale też nie wymaga ono wielkiego nakładu pracy. 
 



Rolady
  • 8 sporych plastrów wołowiny
  • 8 plastrów surowego, wędzonego boczku
  • 4 łyżeczki musztardy miodowej
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia

Sos:
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 10 suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka musztardy miodowej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżka mąki
  • sól do smaku

Dodatkowo:
  • kluski śląskie

Mięso rozbijamy na cienkie płaty. Oprószamy solą i pieprzem, a następnie rozsmarowujemy na każdym płacie pół łyżeczki musztardy. 

 Na mięsie układamy boczek, ćwiartkę ogórka i kilka słupków cebuli. Zwijamy ciasno i spinamy wykałaczką. 

W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy mięso z każdej strony. Dodajemy drobno posiekaną cebulę, przesiekany czosnek oraz kilka szczypt soli. Smażymy kilka minut, a następnie rolady zalewamy wodą. Dusimy pod przykryciem przez godzinę.

Po godzinie dodajemy posiekane śliwki, obie papryki oraz musztardę. Rolady odwracamy na drugą stronę. Jeśli odparowało sporo wody, dolewamy wrzątku. Dusimy kolejne 40 minut.

Rolady wyjmujemy z wywaru i blendujemy go na gładki sos. Dodajemy rozmieszaną w 100 ml mąkę i doprowadźamy sos do wrzenia. W razie potrzeby doprawiamy solą i ostrą papryką. 
Rolady ponownie umieszczamy w sosie. 

Podajemy z kluskami śląskimi, kopytkami lub kaszą gryczaną. 

Smacznego!

Opublikowano: 23 maja 2019
Tagi: wołowina
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.