
Macie już pomysł na dzisiejszy obiad?
Jeśli nie, mam dla Was pomysł na proste i bardzo smaczne danie. Roladki z filetów z kurzych udek, faszerowane wędzonym boczkiem i ogórkiem, zapieczone na pysznym sosie pieczarkowym.
Nie powinniście mieć problemu z zakupem filetu z udek (w wersji "na tacce" są dostępne w większości supermarketów), więc nie musicie martwić się wycinaniem kości. Ale gdybyście jednak nie znaleźli takowych w swoim sklepie, na roladki nada się też pierś z kurczaka lub sznycle z filetu z indyka.
Składniki:
* 6 filetów z udek kurczaka
* 6 słupków boczku wędzonego
* 1 niewielki ogórek kiszony
* 500 g pieczarek
* 150 ml śmietanki 30% (ewentualnie słodkiej 18%)
* 2 pełne łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
* 1 duża cebula
* 2 płaskie łyżki masła
* olej
* sól
* pieprz
Mięso oprószamy solą i pieprzem a następnie układamy na każdym filecie paseczek boczku i ogórka. Zwijamy w roladkę i obwiązujemy nitką.
Kiedy wszystkie roladki są już gotowe, obsmażamy je na rumiano na oleju z każdej strony, a następnie zdejmujemy z patelni.
W garnku rozgrzewamy masło i obsmażamy na nim cebulę. Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekane w grube plasterki pieczarki i obsmażamy do miękkości. Następnie dodajemy śmietankę, sól i pieprz. Gotujemy do chwili aż sos odrobinę zgęstnieje i na sam koniec dodajemy pietruszkę.
Sos przelewamy do małego naczynia żaroodpornego i układamy na nim roladki. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 25-30 minut.
Podajemy z ryżem.
Smacznego :)

Opublikowano: 7 lutego 2014
pozdrawiam serdecznie :)