10

Rogaliki serowe



Proste i szybkie rogaliki na bazie twarogu, dzięki obecności którego są wilgotne i delikatne. 

Aby nie wysychły proponuję trzymać je w foliowym woreczku lub szczelnie zamykanym pudełku. 

Poniższa wersja jest wersją podstawową, ale możecie dodać do środka odrobinę marmolady, powideł czy też wiśnie z nalewki. 
Taki dodatek sprawi też, że będą jeszcze bardziej wilgotne i pyszne! 
 

Składniki na 24 sztuki:
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 60 g cukru pudru
  • 20 g cukru wanilinowego
  • 20 g proszku do pieczenia
  • 250 g twarogu sernikowego z wiaderka
  • 1 jajko
  • 120 ml oleju

Mąkę łączymy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia. 

Twaróg łączymy z jajkiem oraz olejem i energicznie mieszamy rózgą. 

Masę serową wlewamy do składników suchych i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto. 

Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich dość cienko wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. (Jeśli ciasto będzie mocno się kleić, podsypcie je mąką.)
Każde z dwóch kół dzielimy na 12 trójkątów i zwijamy w rogaliki. 

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Układamy na niej rogaliki i pieczemy je w dwóch partiach (rogaliki troszkę podrosną, więc 24 sztuki nie zmieszczą się na blasze na jeden raz) po około 15-17 minut.
Rogaliki powinny być lekko zrumienione, ale nie zbyt mocno, ponieważ przepieczone stracą wilgotną, delikatną konsystencję. Najlepiej przełamać jednego rogalika i sprawdzić, czy w środku jesy już gotowy :)

Po upieczeniu rogaliki odstawiamy do wystudzenia, a następnie zanurzamy je w lukrze lub obficie oprószamy cukrem pudrem. 
(Osobiście polecam lukier :) )

Smacznego :) 
 

Opublikowano: 13 marca 2019
Tagi: twaróg
Kategoria: Ciasteczka
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Justyna
Justyna
14.03.2019 19:40 odpowiedz
Jaki twarozek najlepszy?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2019 07:19 odpowiedz
Na przykład Pilos z Lidla :) 
Joanna
Joanna
14.03.2019 18:24 odpowiedz
Pani Kasiu
A który twaróg najlepszy??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2019 07:19 odpowiedz
Na przykład Pilos z Lidla :) 
lena
lena
13.03.2019 20:48 odpowiedz
ale pyszności :)
Wypieki Beatt
13.03.2019 18:47 odpowiedz
Pysznie wyglądają te rogaliki, aż się chce w nie wgryźć :)
Ania
Ania
13.03.2019 18:06 odpowiedz
Upiekłam rogaliki!Są rewelacyjne,znikły w mig .Polecam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.03.2019 07:19 odpowiedz
Cieszę się, że smakowały :)
Ania
Ania
13.03.2019 11:59 odpowiedz
Witam Pani Kasiu,w jakiej temp. piec rogaliki.
Pozdrawiam
Ania
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.03.2019 12:09 odpowiedz
180 stopni
Pozdrawiam :)