
Proste i szybkie rogaliki na bazie twarogu, dzięki obecności którego są wilgotne i delikatne.
Aby nie wysychły proponuję trzymać je w foliowym woreczku lub szczelnie zamykanym pudełku.
Poniższa wersja jest wersją podstawową, ale możecie dodać do środka odrobinę marmolady, powideł czy też wiśnie z nalewki.
Taki dodatek sprawi też, że będą jeszcze bardziej wilgotne i pyszne!

Składniki na 24 sztuki:
- 400 g mąki pszennej tortowej
- 60 g cukru pudru
- 20 g cukru wanilinowego
- 20 g proszku do pieczenia
- 250 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 1 jajko
- 120 ml oleju
Mąkę łączymy z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym oraz proszkiem do pieczenia.
Twaróg łączymy z jajkiem oraz olejem i energicznie mieszamy rózgą.
Masę serową wlewamy do składników suchych i zagniatamy na gładkie, jednolite ciasto.
Ciasto dzielimy na 2 części i każdą z nich dość cienko wałkujemy, nadając ciastu kształt koła. (Jeśli ciasto będzie mocno się kleić, podsypcie je mąką.)
Każde z dwóch kół dzielimy na 12 trójkątów i zwijamy w rogaliki.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i oprószamy mąką. Układamy na niej rogaliki i pieczemy je w dwóch partiach (rogaliki troszkę podrosną, więc 24 sztuki nie zmieszczą się na blasze na jeden raz) po około 15-17 minut.
Rogaliki powinny być lekko zrumienione, ale nie zbyt mocno, ponieważ przepieczone stracą wilgotną, delikatną konsystencję. Najlepiej przełamać jednego rogalika i sprawdzić, czy w środku jesy już gotowy :)
Po upieczeniu rogaliki odstawiamy do wystudzenia, a następnie zanurzamy je w lukrze lub obficie oprószamy cukrem pudrem.
(Osobiście polecam lukier :) )
Smacznego :)
Opublikowano: 13 marca 2019
Tagi:
twaróg
Kategoria:
Ciasteczka
A który twaróg najlepszy??
Pozdrawiam
Ania
Pozdrawiam :)