21

Proste ciasto z truskawkami na kefirze




Jeśli macie kilka wolnych minut i trochę truskawek, zachęcam do przygotowania pysznego, puszystego i ekspresowego ciasta na kefirze :)



Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm:

* 3 duże jajka

* 3/4 szklanki cukru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 1 szklanka kefiru (250 ml)

* 2/3 szklanki oleju (ok. 160 ml)

* 2 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

* 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia (mieszamy z mąką)

* ok. 500-600 g dużych truskawek

Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce według podanej kolejności i miksujemy przez około minutę. 

Ciasto przelewamy do formy (wcześniej spód obraz boki formy wykładamy papierem do pieczenia i delikatnie go natłuszczamy olejem), a na wierzchu układamy przekrojone na pół truskawki. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 45-55 minut (do suchego patyczka).

Przestudzone ciasto oprószamy cukrem pudrem. 

Smacznego :)


Opublikowano: 25 czerwca 2015
Tagi: truskawki
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.07.2017 09:28 odpowiedz
Tak. Nadadzą się tu także inne owoce :)
Monika
Monika
03.07.2017 00:06 odpowiedz
Czy zamiast truskawek mogę użyć np. brzoskwiń w syropie(wcześniej je nieco odsączę)?
kasia
kasia
04.10.2015 18:17 odpowiedz
mi też wyszedł zakalec :( nie wiem co zrobiłam źle. Z przepisu wynika, ze od razu wszystkie składniki miksujemy ze sobą? nie trzeba najpierw ubić białek z cukrem na sztywno i dodawać reszty?
Magda
Magda
26.07.2015 00:26 odpowiedz
No i wyszedł zakalec :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.07.2015 21:46 odpowiedz
Oczywiście :) Ze śliwkami na pewno będzie super :)
Renata
Renata
15.07.2015 13:37 odpowiedz
Kasiu, czy oprócz truskawek można użyć inne owoce? np. jabłko albo śliwkę?
Lidka
Lidka
06.07.2015 20:17 odpowiedz
Zrobiłam wersję bezglutenową mąka kukurydziana. Jest piękne żółciutkie ciasto. I smaczne.gdyby ktoś potrzebował wersję gluten free to śmiało można dać m. Kukurydzianą.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.07.2015 08:02 odpowiedz
Marta - spróbuj to ciasto. Z pewnością Ci się uda :)

Margot - ono musi się studzić całą noc, więc spokojnie możesz je upiec dzień wcześniej :)
margot
margot
02.07.2015 07:50 odpowiedz
Kasiu to ciasto jest smaczne tez na drugi dzień? Bo jutro mam gości , ale muszę piec dziś
Marta
01.07.2015 21:43 odpowiedz
Już nie raz starałm sie przygotowac ciasto na kefirze, maślance czy jogurcie naturalnym - niestety za każdym razem efekt jest ten sam i okazuje się, że wychodzi zakalec. Mimo wielu starań, mimo dokładnego odmierzania składników zawsze pojawia się problem - co robię źle? macie jakiś pomysł? Marzy mi się takie ciasto...
Aneta
Aneta
30.06.2015 10:19 odpowiedz
Kolejne ciasto ,które zrobiłam z twojego przepisu i po raz kolejny goście zachwyceni! Rewelacyjne pyszne a zarazem proste przepisy. Gratuluje talentu!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.06.2015 19:32 odpowiedz
Wrzucasz wszystko jednocześnie i miksujesz minutę. Tyle :)
aska
aska
29.06.2015 19:27 odpowiedz
Moze glupie pytanie ale jak dlugo miksowac ciasto po dodaniu kolejnych skladnikow? Bo rozumiem ze ta minuta to wtedy jak juz bede miala w misce wszystkie skladniki tak?
Marta
29.06.2015 17:36 odpowiedz
Bardzo apetycznie wygląda to ciasto! *.*
Śliczne zdjęcia! :)
shortty
28.06.2015 22:26 odpowiedz
Przepysznie! ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.06.2015 08:37 odpowiedz
Paula - tak jak podane w przepisie "Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm"
Paula
Paula
25.06.2015 23:57 odpowiedz
A na jakiej wielkości foremkę jest przepis?
nika
nika
25.06.2015 22:21 odpowiedz
piecze się ']
poszło szybko i sprawnie jutro degustacja
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.06.2015 21:43 odpowiedz
Kleea - nie robiłam go nigdy na jogurcie, ale wydaje mi się, że można.

Renia - mam nadzieję, że będzie smakowało :)
Renia
Renia
25.06.2015 14:28 odpowiedz
już zrobione! :) właśnie stygnie.
Faktycznie bardzo szybkie w przygotowaniu i tak cudownie pachnie :) wierzch dodatkowo posypałam płatkami migdałów
kleea
kleea
25.06.2015 12:44 odpowiedz
czy zamiast kefiru mogę dodać jogurt naturalny?