11

Pomarańczowo cynamonowa czekolada na gorąco




Już kilkukrotnie dostawałam od Was prośby o przepis na gorącą czekoladę. I teraz, jest ku temu najodpowiedniejsza okazja. Kubek gorącego, słodkiego, aromatyzowanego cynamonem i pomarańczą napoju idealnie rozgrzeje Was w mroźne wieczory. A wygląda na to, że zima rozgościła się u nas na dobre.

Ważne jednak, by użyć dobrej jakości czekolady, ponieważ to ona ma kluczowy wpływ na efekt końcowy. Pamiętajcie też, by ścierając skórkę z pomarańczy, ścierać tylko wierzchnią warstwę, bez albedo (białej części skórki).

Składniki:

* 250 ml mleka

* 100 ml słodkiej śmietanki (kremówki)

* 100 g gorzkiej czekolady (co najmniej 70% kakao)

* skórka otarta z jednej, sparzonej pomarańczy

* 2 szczypty cynamonu

* 1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Mleko, śmietankę, skórkę oraz cynamon umieszczamy w garnku z grubym dnem. Podgrzewamy na wolnym ogniu do chwili zagotowania i natychmiast zdejmujemy z ognia. Przecedzamy przez gęste sitko i ponownie przelewamy do garnka. Do mleka dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy do chwili rozpuszczenia się, a następnie podgrzewamy jeszcze minutę (do chwili aż znikną grudki czekolady) intensywnie mieszając.

Podajemy natychmiast.

* Jeśli uznacie, czekolada jest za mało słodka, dodajcie łyżkę cukru i ponownie podgrzewajcie przez około minutę.

Smacznego :)


Opublikowano: 27 stycznia 2014
Tagi: czekolada
Kategoria: Ciepłe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (11)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2015 12:41 odpowiedz
To są dwie średniej wielkości porcje :)
Abata
Abata
20.11.2015 10:57 odpowiedz
Witam, mam nadzieję, że nie będzie to zbyt głupie pytanie, ale chciałabym się dowiedzieć czy to jest przepis na jedną porcję czekolady?? czy jak dla dwojga muszę podwoić składniki??
pozdrawiam
liliann_86
01.02.2014 23:35 odpowiedz
Ja robiłam z ml mleka i tabliczki czekolady, wyszła super gęsta :)
jolantaszyndlarewicz
31.01.2014 20:22 odpowiedz
U nas temperatura już na plusie .... ale mimo tego taką czekoladę bardzo chętnie bym wypiła:)
nessy
nessy
28.01.2014 21:26 odpowiedz
zrobiłam, spożyłam, do nieba odleciałam :)
majanaboxing
28.01.2014 21:16 odpowiedz
Wygląda pysznie. :) Rozgrzałabym się taką :)
meduzza
28.01.2014 15:21 odpowiedz
Na zimowe wieczory idealna! :D
Shabbyeat
27.01.2014 19:52 odpowiedz
przepyszna, też robiłam gorącą czekoladę, ale z likierem pomarańczowym - czyli wersja dla dorosłych, coś pysznego!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.01.2014 14:20 odpowiedz
Oczywiście. Pod wpływem temperatury miód się rozpuści.
Anika
Anika
27.01.2014 14:19 odpowiedz
A czy zamiast cukru można dodać miodu?
olka
27.01.2014 13:35 odpowiedz
Hmm.....ja rozgrzewałam się gorącą czekoladą w sobotę....;-)
moją propozycją była czekolada z dodatkiem chili....no ale akurat tu można dowolnie kombinować z dodatkami....pomarańcza i cynamon - baardzo aromatycznie.