20

Pomarańczowe ślimaczki z sosem karmelowym


 

Przy okazji tych szwarcwaldzkich ślimaczków pisałam, że chodzą mi już po głowie kolejne, i że pewnie niebawem je tu zaprezentuję. I długo nie trzeba było czekać :) 

Puszyste ciasto aromatyzowane skórką z pomarańczy, pomarańczowa marmolada i domowy sos karmelowy. Bardzo fajne połączenie. 

Polecam :)

Ciasto:

* 370 g mąki

* 25 g drożdży

* 2 łyżki cukru

* 2 łyżki miodu

* 2/3 szklanki tłustego mleka

* 90 g stopionego masła

* 1 jajko

* 1 żółtko

* skórka otarta z 1 pomarańczy

Sos karmelowy:

* 1/2 szklanki kremówki (36%)

* 1/3 szklanka cukru trzcinowego 

* 1 pełna łyżka masła

Dodatkowo:

* 1 słoiczek marmolady pomarańczowej

Drożdże łączymy z łyżką cukru, łyżką mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Mieszamy, by wszystkie składniki dokładnie się połączyły i odstawiamy je w ciepłe miejsce na około 20-30 minut. W czasie kiedy zaczyn wyrasta podgrzewamy mleko z pozostałym cukrem, miodem i masłem i odstawiamy do wystygnięcia. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące.

Mąkę łączymy ze startą skórką pomarańczową, dodajemy wyrośnięty zaczyn drożdżowy, jajka oraz mleko i zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto przez około 10 minut. Następnie ciasto przekładamy do miski, oprószamy mąką i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około godzinę by wyrosło.

Wyrośnięte ciasto wałkujemy na cienki prostokąt i smarujemy marmoladą. Ciasto ciasno zwijamy w rulon a następnie kroimy w około 4-5 centymetrowe krążki, które układamy w podsypanej mąką tortownicy o średnicy 26 cm. Odstawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.

Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia, około 25 minut. 

Kiedy bułeczki przestygną przygotowujemy sos karmelowy. 

Śmietankę, cukier i masło podgrzewamy w wysokim garnku z grubym dnem cały czas mieszając do czasu, aż sos zgęstnieje i ściemnieje. Gorącym sosem polewamy bułeczki i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego :)

 


 

Opublikowano: 18 marca 2013
Tagi: pomarańcze
Kategoria: Drożdżowe
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (20)
ewela
ewela
21.02.2014 22:49 odpowiedz
Robiłam te bułeczki już dwa razy w tym tygodniu, są przepyszne:) Mięciutkie i pachnące pomarańczą. Mąż uwielbia drożdżowe i teraz ciągle dopytuje, kiedy znowu je upiekę:) Muszę jeszcze wypróbować te z kajmakiem. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.08.2013 12:21 odpowiedz
Tak, oczywiście. Tylko trzeba koniec ciasta przy zwijaniu posmarować wodą, żeby się bułeczki nie rozwijały.
beatawg
beatawg
26.08.2013 12:08 odpowiedz
a czy mogę te ślimaki zrobić jako osobne bułeczki, tzn bez tortownicy? moja jest mniejsza i obawiam się, że nie udadzą się...
miloscwbrzuchumam
23.03.2013 12:09 odpowiedz
Te bułeczki wyglądają bosko, uwielbiam takie odrywane drożdżówki :-)
http:  pastawithapplepie.blogspot.com
http: pastawithapplepie.blogspot.com
21.03.2013 11:16 odpowiedz
bajeczne... na dodatek takie slimaczki to ogromna frajda podczas jedzenia, rozwijanie ich warstwami ;) ja uwielbiam z makiem
gin86
20.03.2013 17:11 odpowiedz
Wyglądają cudnie, ten sos musiała nadawać im wyjątkowego smaku :)
wykrywaczsmaku
20.03.2013 11:47 odpowiedz
mmm i ten sos! :) Dziękujemy za zdjęcie!
vegazone
19.03.2013 21:02 odpowiedz
Ale wspaniałe! Chętnie poczęstowałabym się jednym :)
ugotujmyto.pl
19.03.2013 17:20 odpowiedz
Wygladają obłędnie:)!
paczki do niemiec
19.03.2013 16:43 odpowiedz
ciekawy pomysł moja babcia coś podobnego robiła muszę jej dopytać o przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.03.2013 13:24 odpowiedz
Ślicznie dziękuję za miłe słowa :)
ladylaura
19.03.2013 13:20 odpowiedz
Kasiu to najpiekniejszy blog kulinarny,cudowne zdjecia,wspaniale przepisy,tu chce sie po prostu byc,pozdrawiam.
jolantaszyndlarewicz
19.03.2013 12:12 odpowiedz
Uwielbiam taki spływający po bokach sos karmelowy ...zostaje na talerzyku, a później można go zjadać palcami:) .... u mnie też ostatnio mocno drożdżowo, uwielbiam te klimaty:). Zaraz też buchty wylądują w piekarniku:) buziaki
monif
monif
19.03.2013 09:28 odpowiedz
na sam widok cieknie ślinka, a na dodatek ten sos karmelowy, pysznie :)
kamciss
18.03.2013 19:52 odpowiedz
ŚLicznie wyglądają :)
domowacukierniaewy
18.03.2013 14:30 odpowiedz
mmm karmel z pomarańczą ;) pychotka!
alohaskarbie
18.03.2013 12:39 odpowiedz
Piękne te Twoje ślimaczki. Dużo o nich słyszałam, ale te Twoje zachęciły mnie do zrobienia ich w końcu we własnej kuchni :) Pozdrawiam!
asialc
18.03.2013 11:04 odpowiedz
Pięknie i pysznie pywgladają :-)
choco-holiczka
18.03.2013 10:03 odpowiedz
Piękne zdjęcia! Sos wygląda obłędnie... Chętnie bym się poczęstowała... są prawie na wyciągnięcie dłoni :)
cucinadellafelicita
18.03.2013 09:32 odpowiedz
Drożdżowe z karmelem? Biorę w ciemno!