4

Pierogi z kremowym farszem ziołowo łososiowym




Założę się, że skoro czytasz ten wpis, to albo jesteś fanką/fanem pierogów, albo uwielbia je ktoś Ci bliski. 
Nie mylę się, prawda? :)

Nie wiem, czy znam choć jedną osobę, która ich nie lubi. 
No bo sami przyznajcie - czy można nie lubić pierogów? 
Mam też wrażenie, że z ich największym fanem przyszło mi dzielić życie ;) 

Pomysł na ten farsz powstał dość spontanicznie, ale wydał mi się na tyle ciekawy, że już na drugi dzień zagościły na naszym stole. 
Połączenie smaków tworzy bardzo udaną kompozycję, a odrobina topionego masła podkreśla w nich wszystko to, co najlepsze. 


Ciasto:
  • 500 g mąki pszennej tortowej
  • 250 ml gorącej wody (ok. 70-80 stopni)
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 łyżeczki soli

Farsz:
  • 1,2 kg ugotowanych ziemniaków
  • 2 opakowania ziołowego serka kanapkowego
  • 150 g wędzonego łososia
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
  • 1 pełna łyżeczka suszonej cebuli
  • sól i pieprz

Do podania:
  • masło
 
Ugotowane i ubite dzień wcześniej ziemniaki łączymy z serkami, ziołami, cebulą oraz drobno posiekanym łososiem. Doprawiamy solą i pieprzem.
 
Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy w gładkie, elastyczne cisto, które następnie owijamy folią i odkładamy na kwadrans by "odpoczęło".

Ciasto dzielimy na 2 części, każdą z nich cienko wałkujemy i wycinamy koła o średnicy około 9 cm.

Na każdym krążku ciasta układamy porcję farszu i formujemy pierogi.

Wrzucamy w 3 partiach na osolony wrzątek i gotujemy przez około 3 minuty od czasu, aż wypłyną na powierzchnię wody.

Przed podaniem pierogi polewamy topionym masłem.

Smacznego :)

Opublikowano: 27 maja 2019
Kategoria: Pierogi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (4)
Beata
Beata
14.06.2019 16:50 odpowiedz
Pani Kasiu cudowne przepisy pierogi z łososiem mega... dżem truskawkowo - rabarbarowi idealny .. ciasta , ciasteczka uwielbiam polecam wszystkim nową książkę dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.06.2019 20:27 odpowiedz
Cieszę się, że przepisy się podobają i dziękuję za miłe słowa :)
Marta
Marta
28.05.2019 23:18 odpowiedz
Kasiu, jaki serek ziołowy dodałaś i ile gram serka powinno być w opakowaniu?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.05.2019 08:13 odpowiedz
Ja użyłam dwóch serków Almette :)