5

Pierogi z bobem




Ależ to były dobre pierogi!

Z farszem z bobu, fety, smażonej cebuli, czosnku i koperku. 

Z idealnie miękkim ciastem, do którego (mając na uwadze cenną radę pewnej staruszki) tym razem użyłam samych żółtek.

Odrobinę przypominają pierogi ruskie, więc idealnie pasuje do nich smażona cebula oraz dobra, gęsta śmietana. 

Jak chodzi o użytą w przepisie fetę, to zdecydowanie bardziej polecam ser "typu" feta, który jest bardziej kremowy i ma dość neutralny smak. 



Ciasto:

* 560 g mąki pszennej tortowej

* 250 ml gorącej wody (ok. 80 stopni)

* 2 żółtka

* 3 spore łyżki oleju

* 1 płaska łyżeczka soli

Farsz:

* 1 kg bobu

* 250-270 g fety

* 5 łyżek słodkiej śmietanki

* 1 duża cebula

* 3 duże ząbki czosnku

* 3 łyżki oleju

* 1 kopiasta łyżka drobno posiekanego koperku

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* podsmażona cebula

* gęsta, kwaśna śmietana

* świeżo mielony pieprz

Bób wrzucamy na zimną, osoloną wodę i gotujemy (od chwili, aż woda zacznie wrzeć) przez około 15 minut. Następnie przelewamy go zimną wodą i obieramy. 

Bób łączymy ze śmietanką i miksujemy blenderem (nie musi być to bardzo gładka masa). Następnie dodajemy pokruszoną fetę i blendujemy do chwili połączenia się składników. 

Do farszu dodajemy koperek oraz podsmażoną na oleju, drobno posiekaną cebulę razem z podsmażonym czosnkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Składniki ciasta łączymy ze sobą i zagniatamy do chwili powstania gładkiego, jednolitego, odchodzącego od dłoni ciasta.

Ciasto dzielimy na dwie części i każdą z nich wałkujemy na cienki placek. Przy pomocy kubka wycinamy koła, nakładamy na nie po pełnej łyżeczce farszu. Formujemy pierogi. 

Pierogi wrzucamy w 2-3 partiach na lekko osolony wrzątek i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3 minuty od chwili wypłynięcia.

Podajemy z podsmażoną na oleju cebulą oraz oprószoną świeżo mielonym pieprzem śmietaną.

Smacznego! :)


Opublikowano: 3 lipca 2018
Tagi: bób feta
Kategoria: Wegetariańskie, Pierogi
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
doswiadczaj.pl
23.07.2018 22:28 odpowiedz
W życiu bym nie wpadła aby zrobić pierogi z bobem. Ten przepis jest genialny!
judik1119
08.07.2018 17:46 odpowiedz
Przypomniałaś mi o takich pierogach, które jadłam kiedyś w restauracji, były pyszne, muszę koniecznie zrobić w tym roku póki jeszcze jest bób :)
Pogoda
06.07.2018 22:51 odpowiedz
Bób bardzo lubię, ale pierwszy raz słyszę o pierogach z bobem. Po składnikach wiem, że muszą być pyszne zwłaszcza z tą smażoną cebulką.
Opowieści kulinarne
06.07.2018 15:16 odpowiedz
W życiuśmy nie jedli takiego połączenia! "Pożyczamy" - do wykonania.
Sarna
03.07.2018 12:03 odpowiedz
jakie one musialy być pyszne! Zjadłabym cały garnek ;)