68

Piernik z masą i powidłami


Dziś mam dla Was piernik, który nie wymaga leżakowania, więc mogą go zrobić osoby, które nie zdecydowały się piec staropolskiego piernika dojrzewającego, chociaż polecam go również tym, którzy takowy pieką. Myślę, że chętnych na pyszny piernik nie zabraknie :)

O ile ciasto na piernik nie musi leżakować przed pieczeniem, to jednak gotowy piernik najlepszy jest po 2 dniach od przełożenia (kiedy wilgoć z powideł przeniknie ciasto), więc proponuję Wam upiec go w piątek lub sobotę. 

Ponieważ pojawiają się prośby o przeliczanie składników z gram na szklanki, polecam korzystanie z kalkulatora miar i wag na stronie MojeCiasto.pl 

Ciasto:

* 500  g mąki

* 100 g cukru

* 250 g miodu

* 3 jajka

* 1/2 kostki do pieczenia Kasia

* 2 pełne łyżeczki przyprawy do piernika

* 2 łyżeczki sody

Krem:

* 500 ml mleka

* 1 kostka do pieczenia Kasia

* 2 budynie waniliowe z cukrem

* 3 łyżki cukru

Polewa:

* 120 g gorzkiej czekolady

* 2 pełne łyżki masła 

* 2 łyżki kremówki (36%)

Dodatkowo:

* 400 g powideł śliwkowych

Kasię i miód rozpuszczamy w rondelku i chwilę studzimy.

Suche składniki łączymy ze sobą i dodajemy do nich wszystkie pozostałe składniki ciasta. Miksujemy i wstawiamy ciasto do lodówki na 2 godziny. 

Ciasto dzielimy na 3 równe części. Blachę o wymiarach 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia (spód i około 3 cm boków). Pierwszą część ciasta wałkujemy do wielkości formy i delikatnie przekładamy je do niej. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy razem z papierem i odstawiamy do wystygnięcia. Pieczemy pozostałe 2 placki i odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. 

W połowie szklanki mleka rozpuszczamy budynie i cukier. Resztę mleka gotujemy i przygotowujemy budyń. Odstawiamy do wystygnięcia, ale budyń nie może być bardzo mocno zastygnięty, by w masie nie było grudek.  

Miękką Kasię miksujemy około 5 minut na najwyższych obrotach miksera a następnie stopniowo dodajemy budyń. Miksujemy do chwili aż krem będzie gładki. 

Do blachy wkładamy pierwszy placek ciasta. Smarujemy go połową powideł a następnie delikatnie wykładamy na niego połowę kremu. Czynność powtarzamy.

Wierzch ciasta dekorujemy polewą (połamaną czekoladę topimy z masłem i śmietanką w kąpieli wodnej do chwili aż uzyskamy gładką polewę).

Ciasto owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki. 

Ponieważ ciasto najlepsze jest w temperaturze pokojowej, należy wyjąć je z lodówki godzinę przed podaniem. 

Smacznego :)

Przypominam o trwającym konkursie w którym do wygrania są miksery ufundowane przez producenta kostki do pierczenia Kasia.



 


 

“Christmas Gift Suggestions: 

To your enemy - forgiveness. 

To an opponent - tolerance. 

To a friend - your heart.  

To all - charity. 

To every child - a good example. 

To yourself - respect.” 

Oren Arnold




Dough:

* 500 g flour

* 100 g sugar

* 250 ml honey

* 100 g butter

* 3 eggs

* 2 teaspoon gingerbread spice

* 2 teaspoon baking soda

Filling:

* 500 ml milk

* 250 g butter

* 2 bags vanilla pudding powder (with sugar)?

* 3 tablespoons sugar

Chocolate topping

* 120 g chocolate 

* 2 tablespoons butter

* 2 tablespoons heavy cream

Extra:

* 400 g plum jam

Melt butter with honey and set aside to cool a little (but it should be warm). Combine all dry ingredients and add the rest of ingredients. Mix until the dough combined. Put it into the fridge for 2 hours.

Chilled dough divide into 3 parts. Line baking tin (20x25 cm) with parchment paper and place in it the first piece of rolled dough. Bake in 180C for 2 hours. In the same way bake other two parts of dough and let them cool. 

Combine vanilla pudding powder with sugar and half of the cup of milk. Boil rest of the milk and prepare pudding. Set aside to cool. Beat butter for about 5 minutes and add little by little the pudding. Mix on a high speed until smooth and fluffy. 

Spread half of the jam on the first cake and then add gently half of the vanilla cream. Cover with the second cake and also spread the jam and cream on it. Cover with the last cake. 

Melt chocolate with butter and heavy cream and spread on the top. Cover the cake with aluminium foil. Refrigerate overnight.

The cake is the best when it's not very cold, so remove it from the refrigerator half an hour before serving.

Opublikowano: 19 grudnia 2012
Tagi: czekolada
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (68)
1  2
ewa
ewa
17.10.2018 10:28 odpowiedz
Wszysto mi pasuje poza margaryna,zwlaszcza w masie.Margaryne uzywam wylacznie do smarowania blachy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.12.2017 11:50 odpowiedz
Myślę, że tak.
Asia
Asia
30.11.2017 20:37 odpowiedz
Czy można zamiast robić kremu według pani przepisu kupić krem do zrobienia doktora oetkera?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2016 20:51 odpowiedz
Ostatni raz robiłam ten piernik 3 lub 4 lata temu więc nie pamiętałabym nawet, ale u mnie i tak nie zostaje wiele ciast po Świętach, więc nawet nie miałabym możliwości sprawdzenia.
Asia
Asia
27.12.2016 20:48 odpowiedz
ile to było dni w Pani przypadku?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2016 20:01 odpowiedz
W zasadzie do czasu aż masa nie zepsuje się lub nie zacznie podchodzić pleśnią.
Asia
Asia
27.12.2016 19:25 odpowiedz
jak długo od czasu upieczenia może stać ten piernik?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2016 12:15 odpowiedz
Tak, obliczając proporcje ciasta należy sugerować się różnicom pół podstawy.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2016 12:14 odpowiedz
Może troszkę mniej wyrosnąć.
Zosia
Zosia
23.12.2016 07:49 odpowiedz
czy dodanie zbyt małej ilości sody wpłynie jakoś negatywnie na piernik?
nie urośnie?
Zosia
Zosia
23.12.2016 07:38 odpowiedz
dzień dobry,
czy jeśli mam zamiar zrobić w foremce 25X30, a nie 25X20 to powinnam zwiększyć składniki o pół porcji?
kierowałam się polem, nie wiem czy to dobrze czy źle?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.12.2016 07:30 odpowiedz
Dodać. Ale ciasto nie może też być za gęste.
Lucy
Lucy
20.12.2016 18:05 odpowiedz
Mnie też wyszło dość rzadkie ciasto , nie rozwalkuje go, takie ma być czy dodać mąki.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2016 18:57 odpowiedz
Wystarczy dzień wcześniej.
ASUA
ASUA
19.12.2016 13:50 odpowiedz
Czy jeśli chcę aby był do zjedzenia na Wigilię kiedy powinnam go upiec?
iza
iza
07.11.2015 19:08 odpowiedz
Ciasto wyszło mi jakoś takie troszkę rzadkie, nie dało się rozwałkować wiec ułożyłam je rękoma na blaszce, nie wiem jak urośnie ( właśnie wstawiłam do piekarnika) ale obawiam się, że coś jest nie tak.
Czy Wam też wyszło takie mało gęste ciasto? :(
karola
karola
24.12.2014 14:45 odpowiedz
a mnie z kolei coś nie wyszło co prawda blaszka była odrobinę większa (ale tylko odrobinę) a nie wyrosło (nie wiem czy powinno?) jest cieniutkie na zdjęciach wygląda mega puszyście a u mnie nic wygląda jak cienki herbatnik jeszcze nie próbowałam bo się przegryza ale wygląda w całości na bardzo cienki :( piekłam jak należy 3 osobne placki
Kingulka
Kingulka
20.02.2014 17:41 odpowiedz
To ciasto wygłada bajecznie ląduje w Moich ulubionych przepisach:). Mam pytanie rozumiem że i do ciasta i do kremu użyto margaryny?! Jeśli przełoże ciasto powidłami i kremem, zaraz po upieczeniy owinę folią i pozostawie w lodowce na 2 dni czy ten czas wystarczy żeby piernik się przegryzł?! Polewą udekorować przed samym podaniem?!
Zuzanna
Zuzanna
20.02.2014 15:14 odpowiedz
Bardzo Dziękuje za odpowiedź ten piernik jet naprawde warty upieczenia. Wygląda super:). Na pewno wypróboję przepis.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.02.2014 13:21 odpowiedz
Zagniatanie rękoma nie będzie zbyt łatwe, ale można.
Miód z masłem powinien być ciepły, ale nie gorący.
Jak chodzi o miód, to ja używam wielokwiatowego.
Zuzanna
20.02.2014 12:48 odpowiedz
Ten Piernik wygląda obłędnie musze wypróbować. Mam pytanie czy ciasto można zagnieść rękoma?! I czy tłuszcz z miodem ma być przestudzne żeby dodać je do reszty składników?! I jaiego miodu najlepiej użyć?!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.02.2014 07:47 odpowiedz
Proszę postępować zgodnie z przepisem. Wszystko jest jasno opisane.
Olciaa
12.02.2014 18:11 odpowiedz
Mam pytanie w jakiej kolejności dodawać składniki na ciasto?! Suche składniki połaczyć z jajkami tzn zmiksowac czy wymieszac?! I potem dodać rozpuszczony tłuszcz z miodem?! I w jakim celu owinąć ciasto folią aluminiową?!
slomka
slomka
25.11.2013 01:00 odpowiedz
dziekuje za odpowiedz. balam sie troszke czy ta masa wytrzyma 5 dni ale zapomnialam ze niema w niej jajek. jeszcze raz dziekuje za szybka odpowiedz
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2013 16:44 odpowiedz
Nie ma problemu. Im dłużej będzie z masą, tym bardziej skruszeje :)
slomka
slomka
22.11.2013 15:32 odpowiedz
przepraszam za zawracanie glowy ale mam pytanie ( znowu :) )
czy jak przeloze go masa budyniowa we wtorek to czy wytyrzyma mi do soboty?
Mam 2 ture gosci i niechce mi sie go piec 2 x. czy moze lepiej upiec placek w poniedzialek a przelozyc w piatek ? dzieki za odpowiedz. zycze udanych wypiekow
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.11.2013 08:14 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Pozdrawiam
slomka
slomka
22.11.2013 02:33 odpowiedz
bardzo dziekuje za odpowiedz. jest to moj ulubiony blog na ktory zawsze moge liczyc w razie imprezy, szczegolnie na bardzo mila i szybka pomoc . Jeszcze raz dziekuje i zycze milego dnia.
wenus-lifestyle
20.11.2013 18:27 odpowiedz
Znowu zachwycasz zdjęciami :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.11.2013 16:51 odpowiedz
Oczywiście może być masło :)
slomka
slomka
20.11.2013 15:34 odpowiedz
pani Kasiu mam pytanie odnosnie margaryny, tu gdzie mieszkam jest ona nie osiagalna nie wiem jak ma smakowac wiec wole nie kombinowac z inna wiec czy moge ja zastapic maslem. dziekuje za odpowiedz
gosijka
30.12.2012 11:29 odpowiedz
ja też wypróbowałam i zrobił furorę na Święta! Fantastyczny piernik! Ja miałam większą blaszkę i wyszedł też dość wysoki,ale jest super!! Pozdrawiam i życzę wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!! :)
betty
betty
27.12.2012 21:38 odpowiedz
Też nie wiem, ale najważniejsze, że smakowało :) Po prostu kroiłam wąskie a dłuższe kawałki :) Pozdrawiam serdecznie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2012 14:09 odpowiedz
To nie mam pojęcia dlaczego tak wyrosło :)
betty
betty
27.12.2012 13:26 odpowiedz
Blaszkę miałam taką jak miała być 20x25 :)
Edytka
26.12.2012 12:22 odpowiedz
Ja już jestem po skonsumowaniu tego rewelacyjnego piernika. Oczywiście pochwaliłam się nim na moim blogu, jednak nie zapomniałam napisać od kogo go mam. Pozdrawiam i życzę wielu sukcesów kulinarnych w 2013 roku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2012 15:36 odpowiedz
WOW, to jaką miałaś blaszkę ? Mnie wyszły wysokie na około 2.5 cm :)
betty
betty
23.12.2012 15:07 odpowiedz
Nie, piekłam trzy razy :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
23.12.2012 10:22 odpowiedz
Upiekłaś jeden gruby placek zamiast 3?
betty
betty
23.12.2012 10:21 odpowiedz
Upiekłam wczoraj ten piernik, wygląda superowo :) myślę jednak, że blaszka może być odrobinę większa, bo moje ciasto ma niemal 10 cm wysokości ;D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.12.2012 16:59 odpowiedz
Niestety nie bardzo. Wiem, ze to bardziej pracochłonne, ale proszę upiec 3 placki.
goskaap
goskaap
22.12.2012 16:41 odpowiedz
A czy zamiast dzielić ciasto na 3 częsci i piec 3 placki, moge upiec jeden i potem go przekroić?
jolantaszyndlarewicz
20.12.2012 21:35 odpowiedz
Cudowne zdjecia fantastycznego piernika:) ..... Kasiu Ty zdolna Bestyjo kusisz niezmiennie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2012 20:32 odpowiedz
Dziękuję :) I cudownych Świąt życzę :)
justynajoanna
justynajoanna
20.12.2012 19:31 odpowiedz
Zapisane, będę robić - dla znajomych również - Pięknych Świąt życzę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2012 19:26 odpowiedz
Bardzo mi miło :)
Edytka
20.12.2012 18:22 odpowiedz
Oj Kasiu, znów mnie skusiłaś. W sobotę zabieram się do pieczenia tego wspaniałego piernika. To już drugie ciasto od ciebie, które będzie na moim świątecznym stole :-)
Wesołych Świąt
Hania
Hania
20.12.2012 12:06 odpowiedz
hahaha, faktycznie...;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2012 07:46 odpowiedz
W przepisie jest napisane, ze 20x25 cm :)
Hania
Hania
19.12.2012 23:28 odpowiedz
Jaką dużą blaszkę użyłaś do tego piernika ?
1  2