21

Piernik "Śliwka w rumie"


Jeśli miesiąc temu nie przygotowaliście dojrzewającego ciasta na piernik a jednak chcielibyście by piernik zagościł na Waszym stole, polecam ten ekspresowy wypiek. Co prawda nie jest to piernik tradycyjny, ale jest miękki i puszysty. Nie musi ani dojrzewać ani kruszeć po upieczeniu, a dzięki dodatkowi śliwek moczonych w rumie jest wilgotny i przepyszny.

Jeśli nie macie rumu możecie namoczyć śliwki w wódce. A jeśli w ogóle nie chcecie używać alkoholu ze względu na najmłodszych członków rodziny namoczcie je w mocnej herbacie, np. earl grey. 

I obowiązkowo uwieńczcie go polewą czekoladową :)

Składniki na keksówkę ok. 10x25 cm:

* 120 g miodu

* 50 g masła

* 1 łyżeczka cynamonu

* 2 łyżeczki przyprawy do piernika

* 1/2 łyżeczki imbiru

* 3 jajka

* 100 g cukru pudru

* 2 płaskie łyżeczki sody

* 300 g mąki

* 1/4 szklanki mleka

* 200 g suszonych śliwek

* 200 ml ciemnego rumu

Polewa:

* 120 g gorzkiej czekolady

* 2 łyżki masła

Dzień wcześniej śliwki zalewamy rumem. Najlepiej umieścić je w słoiku lub w plastikowym pudełku z pokrywką by dało się nim od czasu do czasu potrząsnąć. Przed przygotowaniem piernika odsączamy je z rumu i kroimy na ćwiartki.

Masło, miód i przyprawy przekładamy do małego garnka i doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy z ognia - masa powinna trochę przestygnąć, ale wciąż być ciepła.

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (około 6-7 minut) a następnie dodajemy po łyżeczce masy miodowej i miksujemy na najszybszych obrotach. Kiedy cała masa jest połączona z jajkami dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oraz mleko i miksujemy jeszcze minutkę. Następnie dodajemy pokrojone śliwki i ciasto mieszamy delikatnie łyżką.

Keksówkę (10x25 cm) natłuszczamy olejem i przekładamy do niej ciasto. Wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy około 60 minut (do suchego patyczka). Piernik odstawiamy do wystygnięcia.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem i mieszamy do czasu aż polewa będzie gładka i jednolita. Polewamy nią piernik i dowolnie dekorujemy.

Smacznego :)

 

 
 

"The first fall of snow is not only an event, it is a magical event. You go to bed in one kind of a world and wake up in another quite different, and if this is not enchantment then where is it to be found?"


Ingredients:

* 120 g honey

* 50 g butter

* 1 teaspoon cinnamon

* 2 teaspoon gingerbread spice

* 1/2 teaspoon ginger

* 3 eggs

* 100 g icing sugar

* 2 teaspoon baking soda

* 300 g flour

* 1/4 cup milk

* 200 g plums

* 200 ml dark rum

Chocolate topping:

* 120 g dark chocolate

* 2 tablespoon butter

The day before combine plums with rum. Place them in a jar or in a plastic box and refrigerate overnight. Before you start preparing the batter drain plums and cut them into quarters. 

Butter, honey and spices place in a small pot and bring to boil. Remove from the oven and cool a little.

Beat eggs with sugar until fluffy (for about 6-7 minutes). Add slowly honey mixture and mix on high speed. Next add flour combined with baking soda and milk and mix for a while. Finally add plums and mix with a spoon. 

Heat oven into 175C.

Baking tin (10x25 cm) grease with butter and pour batter into it. Bake for about 60 minutes (until a toothpick inserted into the center comes out clean).

When the cake is cooled melt chocolate with butter and spread on the top.



Źródło

Opublikowano: 8 grudnia 2012
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (21)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.12.2017 07:25 odpowiedz
Cieszę się, że przepis przypadł Ci do gustu :)
Pozdrawiam :)
Renia
Renia
27.12.2017 12:44 odpowiedz
Piernik fantastyczny!robiłam go juz kilka razy i wszystkim smakował.Polecam. Kasiu, dzięki za wspaniałe przepisy!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.11.2016 17:42 odpowiedz
Szczerze mówiąc najlepiej dzień wcześniej.
Lucy
Lucy
29.11.2016 16:26 odpowiedz
ile wczewśniej można go zrobić?
Ania
Ania
06.02.2016 14:33 odpowiedz
Zrobiłam ten piernik na wigilię, a teraz robię go tak sobie, bo jest pyszny!
Asia
Asia
23.12.2013 18:51 odpowiedz
a czy do tego przepisu nie dodaje się kakao?
Gość
Gość
23.12.2013 18:37 odpowiedz
a piecze się te 175 stopni z termoobiegiem czy bez?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2013 21:00 odpowiedz
Można. Ale to już nie będzie to samo.

A czekolady posiekanej w kawałki można dać ok 100-150 g.
Ewelina
Ewelina
20.12.2013 16:43 odpowiedz
czy śliwki suszone można zastąpić np czekoladą gorzką i w jakiej ilości?
jolantaszyndlarewicz
09.12.2012 20:09 odpowiedz
Uwielbiam pierniki z suszonymi sliwkami, są obłędne ...a tu dodatkowo moczone w alkoholu:) mnaimi:) buziaka zasyłam
Marzena
09.12.2012 04:42 odpowiedz
Jej jak on pysznie i zachecajaco wyglada:)
krystyna911
08.12.2012 18:54 odpowiedz
no i wylazł z pieca :) (pisałam o tym na FB) Zapach w domu obłędny. Ale poczekam do jutra na spróbowanie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2012 18:43 odpowiedz
Oczywiście :)
montka
montka
08.12.2012 18:24 odpowiedz
Przymierzam się by go upiec, ale chciałabym żeby był okrągły. Czy mogę użyć tortownicy lub formy z kominem ?
krystyna911
08.12.2012 15:49 odpowiedz
tak mi spiesznie było zrobić Twój piernik, że zanim dokładnie przeczytałam przepis to pokrojone już śliwki zalałam koniaczkiem. Mam nadzieję, że nic się nie stanie. Za niedługo biorę się za niego. Skonczę pić kawę po sprzątaniu i do piernika od razu :)
asialc
08.12.2012 15:07 odpowiedz
Cudny! :-) Pyszności
ewena
08.12.2012 14:41 odpowiedz
Bardzo apetycznie wygląda!
aniolekidiabelwjednym
08.12.2012 12:34 odpowiedz
U mnie w domu jakoś pierniki słabo idą w Święta. Zdecydowanie wolimy serniki! :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.12.2012 12:03 odpowiedz
Proszę przeczytać sobie wstęp do wpisu - tam wszystko opisałam.
Ala
Ala
08.12.2012 11:59 odpowiedz
Mozna czyms zastapic rum?
nemisiek
08.12.2012 11:26 odpowiedz
Nie przepadam za piernikami, ale ten wygląda bardzo apetycznie!