0

Pieczona owsianka z jabłkami

Weekendowe śniadanie



Dziś propozycja tych, którzy nie wyobrażają sobie początku dnia bez owsianki. 
Tym razem w wersji pieczonej.
I w iście jesiennym już klimacie. 

Ze sporą ilością jabłek, dodatkiem orzechów i syropu klonowego.
Wypełniająca całe mieszkanie ciepłym, cynamonowo szarlotkowym aromatem.

W towarzystwie kubka kawy i ciepłej, flanelowej piżamy po prostu niezastąpiona w jesienne poranki. 

 


Składniki na 2 spore porcje:
(składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml)
  • 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 szklanka musu jabłkowego*
  • 2 spore łyżki syropu klonowego
  • 4 łyżki grubo posiekanych orzechów (użyłam włoskich)
  • 2 miękkie jabłka (obrane i pokrojone w średniej wielkości kostkę)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* Aby przygotować mus obieramy i kroimy w kostkę kilka większych jabłek. Jabłka umieszczamy w rondelku z  grubym dnem, dodajemy 4 łyżki wody i dusimy do chwili, aż jabłka się rozpadną. Na koniec blendujemy je na gładki mus.

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy. (Jabłka i orzechy najlepiej dodać na koniec, aby masę łatwiej było wymieszać.)
Gotową masę owijamy szczelnie folią i wstawiamy do lodówki na noc. 

Rano masę przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego (lub do 2-3 mniejszych) i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Pieczemy około 30 minut (ważne jest, by owsianki nie przepiec, ponieważ stanie się sucha).

Opcjonalnie - zamiast orzechów możecie dodać rodzynki lub żurawinę.

Smacznego! 

Opublikowano: 7 września 2019
Kategoria: Śniadania
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.