5

Pianka z owoców leśnych z sosem z białej czekolady




Lekka, owocowa pianka, aksamitny sos z białej czekolady i całe mnóstwo owoców. Pysznych, sezonowych owoców.

Ten delikatny i nieskomplikowany w przygotowaniu deser idealnie sprawdzi się w letnie, upalne dni.    

Składniki na 3-4 porcje:

* 1 Śnieżka

* 1 szklanka mleka 3,2%

* 1 galaretka z owoców leśnych

* 1/2 szklanki jagód

* 1 szklanka malin

* 1 szklanka jeżyn

* 150 ml wrzątku

* 1 łyżka cukru pudru

Sos:

* 100 g białej czekolady

* 8 pełnych łyżek kremówki

Dodatkowo:

* 2/3 szklanki jagód

* 1 szklanka malin

* 1 szklanka jeżyn

Owoce miksujemy z cukrem pudrem na gładki mus i przecieramy go przez sito by pozbyć się pestek.

Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie łączymy z owocami. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Mocno schłodzone mleko ubijamy ze Śnieżką do chwili, aż uzyskamy konsystencję bitej śmietany, a następnie (cały czas miksując) wlewamy galaretkę. Kiedy składniki się połączą, masę przelewamy do wysokich szklanek lub pucharków i odstawiamy do lodówki, by pianka zastygła.

W małym rondelku podgrzewamy śmietankę (powinna być gorąca, ale nie należy doprowadzić do momentu, aż się zagotuje), a następnie zdejmujemy ją z palnika i dodajemy do niej połamaną czekoladę. Mieszamy do czasu, aż czekolada się rozpuści i powstanie gładki sos, który odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Przestudzonym sos rozlewamy na piankę owocową i posypujemy obficie owocami.

Podajemy schłodzone.

Smacznego :)


Opublikowano: 22 lipca 2016
Kategoria: Desery
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (5)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.07.2016 11:34 odpowiedz
Banan utlenia się i zmienia kolor, więc może to wyglądać raczej mało apetycznie :) Ale z innymi owocami jak najbardziej :)
Sybilcia
Sybilcia
30.07.2016 23:02 odpowiedz
Najlepszy deser jaki jadłam! :) Nie dość że tani, jak się ma jakiś owoc to jeszcze elegancki. Moja siostra była zachwycona jak jej ppdalam ten deser. A pasowało by z bananami i galaretką cytrynową?
Rybka
22.07.2016 17:26 odpowiedz
Na tą pogodę- idealne!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.07.2016 11:15 odpowiedz
To wówczas najlepiej ubić zwykłą kremówkę, ale na pewno pianka nie będzie już taka lekka.
Wypieki Beaty
22.07.2016 11:08 odpowiedz
A jeśli bez śnieżki (nie bardzo ją lubię), to co w zamian?