13

Pasta z makreli na pełnoziarnistych grzankach




Pasta z makreli jest dość powszechną i dobrze znaną pastą do chleba, przygotowywaną na przeróżne sposoby. Ja, chciałabym Wam dziś pokazać swój ulubiony sposób na taką pastę. 

Podstawą jest delikatny, puszysty serek twarogowy z dodatkiem szczypiorku (idealny jest President albo Pilos) a nie typowy, zbity biały ser. Wówczas pasta nie tylko jest lekka i kremowa, ale też nie trzeba użyć do niej zbyt wiele śmietany. Jeśli ser jest zbity i suchy, należy zwiększyć ilość śmietany aby go odpowiednio rozrzedzić. Nie ma też obawy, że taki serek będzie kwaśny, a używając sera białego może się okazać, że na taki traficie. 

Dla kontrastu podaję ją na grzankach. Z jednej strony mamy kremową, delikatna pastę, a z drugiej chrupiące, ciepłe pieczywo. 

Być może ktoś z Was skusi się w ten weekend na takie właśnie śniadanie :)

Składniki:

* 1 duża makrela (ok 350 g)

* 350 g twarożku (ja użyłam szczypiorkowego, ale może też być naturalny)

* 1 duży pęczek szczypiorku

* 1 łyżka śmietany 18%

* 1 łyżeczka majonezu 

* 1 szczypta pieprzu

* 1 szczypta pieprzu ziołowego

* sól do smaku

Dodatkowo:

* pieczywo pełnoziarniste

Rybę obieramy ze skóry i ości. Rozdrabniamy ją widelcem. Dodajemy do niej drobno posiekany szczypiorek i pozostałe składniki. Mieszamy i doprawiamy solą według swojego smaku.

Kromki pieczywa pełnoziarnistego podpiekamy przez 3 minuty w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Na jeszcze ciepłe pieczywo nakładamy pastę.

Smacznego :)

 


 

Opublikowano: 12 kwietnia 2013
Tagi: ryba
Kategoria: Śniadania, Inne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.09.2013 08:44 odpowiedz
Cieszę się, że smakowała :)
Pozdrawiam
ewelosa
19.09.2013 18:35 odpowiedz
Witaj Kasiu :)

Zrobiłam pastę wg. Twojego przepisu - ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju pasty i ta mi bardzo smakowała. Nie mogłam się "jej najeść"

A i wiesz urzekają mnie zdjęcia Twoich potraw.

serdecznie pozdrawiam

Ewelina vel Ewelosa
Katia
Katia
07.06.2013 11:20 odpowiedz
Kasiu, jak dla mnie troszke jednak za bardzo kremowe - musze sprobowac na tradycyjnym twarogu i porównać:) Natomiast mężuś mówi, że pycha. Pozdrawiam raz jeszcze i zycze milego dnia:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.06.2013 10:46 odpowiedz
Czekam na relację :)
Katia
Katia
07.06.2013 10:23 odpowiedz
Własnie robie na sniadanie!!!:) Pozdrawiam:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.04.2013 19:10 odpowiedz
Thanks :)
And I love this cutting board. It's made by polish artists who work in a theatre.
Olivenholzliebhaber
21.04.2013 14:45 odpowiedz
very cool cutting board - perfect fotoshot -respect
Greetings from munich
Christian
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.04.2013 22:02 odpowiedz
Dziękuję Joluś :)
jolantaszyndlarewicz
14.04.2013 21:55 odpowiedz
W moim rodzinnym domu robiło się pastę z mareli z dodatkiem twarogu, ale takiego normalnego .... pyszna była:) .... Twoje zdjecia sa zjawiskowe Kasiu ...
kabamaiga
12.04.2013 22:53 odpowiedz
Od past rybnych jest mój mąż. My robimy na twarogu, ale mamy taki sprawdzony.
alohaskarbie
12.04.2013 13:35 odpowiedz
Jeszcze nie miałam okazji robić pasty makrelowej, ale od jakiegoś czasu noszę się z tym zamiarem. A Twoja wygląda smakowicie :)
blenda2007
12.04.2013 11:58 odpowiedz
uwielbiam makrele i przepis pewnei wyprobuje:)
ewa
ewa
12.04.2013 09:06 odpowiedz
brzmi smakowicie ;) akurat nigdy nie robiłam pasty z makreli przy użyciu jakiegokolwiek sera - u mnie w domu robimy taka z makreli, jajka i ogórka kiszonego, z majonezem.