
To już kolejny na blogu przepis na faszerowaną paprykę, tym razem jednak w wersji wegetariańskiej. Oczywiście, jeśli macie ochotę możecie dodać do farszu mielone mięso, ale wówczas zamieniłabym kaszę gryczaną - która ma dość intensywny i charakterystyczny smak - na łagodną kaszę jęczmienną lub pęczak.
Do papryk z takim farszem idealnie pasuje sos pieczarkowy i w takiej wersji proponuję Wam je podać.
Składniki:
* 6 podobnej wielkości papryk (moim zdaniem najsmaczniejsze są czerwone)
* 200 g kaszy gryczanej (jeśli nie przepadacie za kaszę gryczaną możecie zamienić ją na kaszę jęczmienną lub pęczak)
* 2 cebule
* 650 g pieczarek
* 1 pęczek natki pietruszki
* 100 g tartego sera Grana Padano (można zastąpić 150 g żółtego sera)
* 1 duże jajko
* 1/3 łyżeczki suszonego majeranku
* sól i pieprz do smaku
* 3 łyżki oleju
Kaszę gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do chwili aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i smażymy razem do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje.
Pieczarki mieszamy z kaszą, dodajemy ser, jajko, posiekaną natkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.
Z papryk odcinamy "czapeczki", wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy je obficie farszem. Przykrywamy odciętą częścią i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy ok. 70 ml wody i przykrywamy je.
Papryki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny.
Smacznego :)

Inne przepisy na faszerowaną paprykę:



Opublikowano: 26 lipca 2014