6

Papryka faszerowana z kaszą (wegetariańska)




To już kolejny na blogu przepis na faszerowaną paprykę, tym razem jednak w wersji wegetariańskiej. Oczywiście, jeśli macie ochotę możecie dodać do farszu mielone mięso, ale wówczas zamieniłabym kaszę gryczaną - która ma dość intensywny i charakterystyczny smak - na łagodną kaszę jęczmienną lub pęczak. 

Do papryk z takim farszem idealnie pasuje sos pieczarkowy i w takiej wersji proponuję Wam je podać. 

Składniki:

* 6 podobnej wielkości papryk (moim zdaniem najsmaczniejsze są czerwone)

* 200 g kaszy gryczanej (jeśli nie przepadacie za kaszę gryczaną możecie zamienić ją na kaszę jęczmienną lub pęczak)

* 2 cebule

* 650 g pieczarek

* 1 pęczek natki pietruszki

* 100 g tartego sera Grana Padano (można zastąpić 150 g żółtego sera)

* 1 duże jajko

* 1/3 łyżeczki suszonego majeranku

* sól i pieprz do smaku

* 3 łyżki oleju

Kaszę gotujemy wg. zaleceń na opakowaniu. 

Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju do chwili aż się zeszkli. Do podsmażonej cebuli dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki i smażymy razem do momentu, aż cała woda z pieczarek odparuje. 

Pieczarki mieszamy z kaszą, dodajemy ser, jajko, posiekaną natkę, majeranek oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy.

Z papryk odcinamy "czapeczki", wyjmujemy gniazda nasienne i napełniamy je obficie farszem. Przykrywamy odciętą częścią i układamy w naczyniu żaroodpornym. Do naczynia wlewamy ok. 70 ml wody i przykrywamy je. 

Papryki wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 2 godziny. 

Smacznego :)



Inne przepisy na faszerowaną paprykę:

 Papryka z mięsem i pęczakiem

 Faszerowana papryka z mascarpone

 Papryka na styl grecki


Opublikowano: 26 lipca 2014
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
stefan_gotuje_trawe
stefan_gotuje_trawe
11.12.2016 20:28 odpowiedz
Przepis super się sprawdził, wyszło pysznie i wszystkim bardzo smakowało:) Aczkolwiek papryka piekła się tylko 1 godzinę i była mega miękka, myślę, że 40 min jest wystarczająco w takiej temperaturze:)
gość
gość
21.07.2015 14:48 odpowiedz
Mniam wygląda pysznie! Uwielbiam kaszę gryczaną, a takim wykonaniu musi być pysznie:)
Marysia
Marysia
03.10.2014 20:46 odpowiedz
Kolejny wypróbowany przepis, kolejny udany obiad! Pyszne i zdrowe, dziękuję za przepis:)
Ifffka
Ifffka
12.09.2014 15:09 odpowiedz
wspaniałe, wypróbowane dzisiaj, cudne ;)) wszystkim baardzo smakowało. dziękuje za przepis ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.07.2014 18:04 odpowiedz
Skłamałabym, gdybym powiedziała, że nie myślałam, tym bardziej, że Czytelnicy często o nią pytają i wiem, że wielu z nich na nią czeka. Tylko nie wiem, czy ja jestem już na nią gotowa i czy moje zdjęcia są już na tyle dobre. Jeśli kiedyś wydam książkę, to chcę, być z niej dumna i ma być idealna :)
kasia90010
kasia90010
27.07.2014 17:37 odpowiedz
Pani Kasiu, nie myślała Pani może o wydaniu książki? :)