6

Papryka faszerowana pęczakiem




Moi Drodzy, 

Dzisiaj mam dla Was dwie propozycje.                       

Pierwszą (idealną jako lekki, letni obiad), jest pyszna papryka, faszerowana pęczakiem, mięsem mielonym i warzywami.  

Druga, związana jest z piękną ceramiką z Bolesławca, na której prezentuję Wam dzisiejsze danie.

W dniach 21-25.08.2013 odbędzie się 19. Bolesławskie Święto Ceramiki, na które w imieniu organizatorów gorąco Was zapraszam. TUTAJ możecie zapoznać się z programem imprezy (oprócz targów ceramiki, warto zwrócić uwagę na zaproszonych przez miasto artystów).

Podczas Święta będzie można się zaopatrzyć w gotowe ceramiczne wyroby użytkowe lub samodzielnie je wykonać :)

Możecie też wygrać zestaw 6 ceramicznych filiżanek. TUTAJ znajduje się aplikacja konkursowa po polubieniu której wystarczy wpisać wymyślone przez Was hasło, które będzie zaproszeniem na Bolesławickie Święto Ceramiki. 

Na Wasze propozycje organizatorzy czekają do 21 sierpnia, do godziny 23:59. Ogłoszenie wyników nastąpi 23 sierpnia.                         

Serdecznie zapraszam do zabawy :)          

Składniki:

*  około 8 - 9  papryk 

Farsz:

* 400 g pęczaku

* 1 kg mielonego mięsa

* 2 marchewki

* 1 mała pietruszka

* 1 mały por

* 1 duża cebula

* 1 spory pęczek natki pietruszki

* 2-3 ząbki czosnku

* 2 łyżki przecieru pomidorowego

* 5 łyżek oleju

* 1 pełna łyżeczka majeranku

* 2 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki pieprzu

Pęczak gotujemy według wskazań na opakowaniu.        

Marchewkę i pietruszkę ścieramy na grubych oczkach tarki, cebulę siekamy w kostkę, pora kroimy na cienkie plasterki a czosnek przeciskamy przez praskę. Tak przygotowane warzywa podsmażamy na oleju do miękkości cały czas mieszając. Po zdjęciu z palnika do warzyw dodajemy przecier pomidorowy. 

Pęczak łączymy z mięsem, warzywami, posiekaną natką i przyprawami. Tak przygotowanym farszem nadziewamy papryki. 

Papryki ustawiamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 150 mililitrami wody i przykrywamy. Papryki pieczemy 2 godziny. Pierwszą, w temperaturze 225 stopni, a na drugą godzinę zmniejszamy temperaturę do 200 stopni. Papryka musi być przez cały czas przykryta, w przeciwnym razie spiecze się na górze, ale pozostanie twarda.

Do papryki proponuję podać klasyczny sos pomidorowy.                         

Smacznego :)




Opublikowano: 13 sierpnia 2013
Kategoria: Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
jolantaszyndlarewicz
23.08.2013 15:23 odpowiedz
Piekna jest ta ceramika .... niestety nie zawsze na moją kieszeń .... wiem, ze to ręczna robota i dlatego na cenę nie narzekam ...tylko po prostu najczęściej ogląddam:) ...a co do papryki to uwielbiam ją pod każdą postacią:) Buźka
ange761
14.08.2013 22:07 odpowiedz
muszę spróbować, bo chodzi za mną od jakiegoś czasu papryka faszerowana, a pęczak to dokonały pomysł. oby tylko rodzina tez to "łyknęła" ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.08.2013 21:23 odpowiedz
Polecam. Pęczak jest pyszny, niestety wciąż niedoceniany :)
Gość
Gość
13.08.2013 21:01 odpowiedz
Zawsze robiłam z ryżem pęczak to dla mnie nowość -właśnie planowałam zrobić więc tym razem będzie z pęczakiem.
marta
13.08.2013 14:50 odpowiedz
Pięknie wygląda to danie w ceramice bolesławieckiej! A nadzienie z pęczaku to świetny pomysł.
kocikatek
13.08.2013 11:11 odpowiedz
mmm jadłam kiedyś taką paprykę w czeskiej Pradze. Może jest teraz czas bym sama ją przyrządziła :) Wygląda zachęcająco :)
Pozdrawiam, Sylwia