13

Paluszki rybne w cieście cebulowym




Obecność dzisiejszego przepisu zawdzięczamy Grzegorzowi, który nie tylko go wymyślił, ale też zezwolił mi na jego upublicznienie ;)   

Ciasto cebulowe, bo to ono odgrywa w dzisiejszym wpisie główną rolę, w pierwszej wersji stanowiło panierkę do przygotowywanych jako sylwestrowa przekąska smażonych pieczarek. I mało powiedzieć, że te pieczarki okazały się hitem. Po prostu nie można było się od nich oderwać, zwłaszcza gdy odrobinę przestygły. Później przygotowywaliśmy je jeszcze kilka razy i zawsze, przy okazji spotkań towarzyskich, znikały jako pierwsze.

Ostatnio jednak Grzegorz wpadł na pomysł przygotowania w tymże cieście paluszków rybnych i ponownie był to strzał w dziesiątkę! Połączenie ryby i puszystego ciasta z dodatkiem puree z cebuli to duet idealny.

Jeśli zdecydujecie się przygotować w nim również pieczarki, to pokrójcie je w plastry o grubości około 1 cm. Możecie też użyć bardzo drobnych pieczarek (jakich ja użyłam jako dodatek do ryby) i wówczas nie ma potrzeba ich kroić. 

Zachęcam Was do wykorzystania przepisu i przygotowania zarówno ryby jak i pieczarek, a ja już zacieram ręce na smażone w nim plastry cukinii :)



Składniki:

* 3-4 filety z białej ryby (np. dorsz, morszczuk, miruna)

* 1/2 cytryny

* sól

Ciasto:

* 2 bardzo duże cebule

* 2 jajka

* 7-8 pełnych łyżek mleka

* 12-15 łyżek mąki pszennej tortowej

* 1/2 łyżeczki soli

* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sos:

* 1 duży kubek gęstego jogurtu naturalnego

* 1 pełna łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami gorczycy)

* 2 ząbki czosnku


* 1 łyżka soku z cytryny

* 1 łyżka drobno posiekanego koperku


* sól i pieprz do smaku

* szczypta cukru do smaku


Dodatkowo:

* olej do smażenia (ok. 250 ml)


* pieczarki (opcjonalnie)

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na około 30 minut, aby smaki się połączyły.

Rybę kroimy w około 3-4 cm paski, skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy solą.

Cebulę obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i miksujemy z mlekiem i jajkami w malakserze do czasu, aż uzyskamy gładką masę. (Jeśli nie posiadacie malaksera lub blendera z pojemnikiem do siekania, możecie zetrzeć cebulę na drobnych oczkach tarki).

Do masy cebulowej dodajemy sól, mąkę oraz proszek do pieczenia i mieszamy do chwili aż powstanie gładkie ciasto. Konsystencja ciasta powinna przypominać ciasto na racuchy, lub nawet być od niego trochę gęściejsza.

Zanurzone w cieście kawałki ryby smażymy z obu stron na maleńkim ogniu do chwili, aż ciasto się zarumieni. Zbyt duży ogień sprawi, że ciasto szybko się przyrumieni, ale ryba pozostanie surowa).

Do ryby można podać obsmażone na rumiano pieczarki lub miks sałat z sosem winegret.

Smacznego :)


Opublikowano: 18 lutego 2016
Tagi: ryba
Kategoria: Ryba
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (13)
agusia
agusia
20.03.2016 11:02 odpowiedz
Nie wiem co zrobiłam nie tak,a le ciasto nie trzymało się ryby, nie wyglądały jak paluszki wyglądały strasznie a w smaku był gorzkie. Dorsz nie był z supermarketu tylko świeży. Pierwsza porażka spośród wielu wypróbowanych z tej strony przepisów.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.03.2016 19:54 odpowiedz
Miło mi, że przepis przypadł do gustu :)
muffynn
muffynn
18.03.2016 13:04 odpowiedz
Smaczna rybka, ciasto jest delikatne w smaku, spokojnie można dodać do niego jeszcze jakieś zioła czy pikantną przyprawę. Następnym razem przetestujemy pieczarki :)
Aga
Aga
26.02.2016 21:02 odpowiedz
dobre;) jak dla mnie wcale nie czuć tak cebulą jak się obawiałam;) tylko po prostu takie ciasto panierkowe;) Mąż zachwycony;p
magda
magda
25.02.2016 16:32 odpowiedz
najlepsza smażona ryba jaką jadłam:) zrobiłam dziś dorsza w cieście i wyszło super, sos pasuje idealnie, dziękuję
jolantaszyndlarewicz
20.02.2016 09:58 odpowiedz
Nie robiłam nigdy ryby w cieście, tym bardziej cebulowym .... doskonały pomysł Kasiu:)
Iwona S
Iwona S
19.02.2016 20:51 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj... genialne... ryba cudowna, pieczarki też... a sos!!!!!!! Mistrzostwo świata
Basia
Basia
19.02.2016 19:18 odpowiedz
Zrobiłam dzisiaj na obiad - wyszło pycha. Do rybki podałam sos, pieczone ziemniaczki i surówkę z kiszonej kapusty. Mąż był zachwycony :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
18.02.2016 23:12 odpowiedz
Trisch - obawiam się, że ona jest za ciężka.

Anna - Tu nie tyle chodzi o rybę, co o ciasto. Ono nie będzie smaczne po tak długim czasie. Należy je smażyć od razy po przygotowaniu.
Anna
Anna
18.02.2016 15:47 odpowiedz
Pani Kasiu, jak Pani sądzi jeśli przygotuję rybę przed pracą, czyli będzie się przez kilka godzin leżeć w cieście to się rozpadnie. Chciałam jutro zrobić ale kończę pracę dość późno i po pracy chciałam zostawić sobie tylko smażenie.
karmel-itka
18.02.2016 13:29 odpowiedz
fantastyczne, po prostu!
trisch
trisch
18.02.2016 11:55 odpowiedz
Kasiu, super przepis. A mozna orkiszowa make lub jaglana?
kasia
kasia
18.02.2016 10:13 odpowiedz
Kasiu wspaniałe jedzonko moje smaki (ryba i cebulka) pychota. Już wiem co będzie jutro na obiad :)))