
Po ekskluzywnym serniku z musem pistacjowym pora na pistacjowe pączki, o których marzyłam od kilku tygodni.
Z pistacjowym kremem na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone, porcją czystego kremu pistacjowego i posypką z surowych, nieprażonych pistacji.
Nie wątpię, że dla fanów pistacji, będzie to wymarzona propozycja na Tłusty Czwartek.
Składniki na 12 sztuk
- 500 g mąki pszennej tortowej
- 3 łyżki cukru
- 35 g drożdży
- 250 ml mleka (o temperaturze 35 st.)
- 60 g stopionego i przestudzonego masła
- 5 żółtek
- 2 łyżki spirytusu
Krem pistacjowy
- 1 litr śmietanki 36%
- 500 g mascarpone
- 200 g kremu pistacjowego (słodzonego, co najmniej 45% pistacji)
- 4 pełne łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 6 kostek smalcu
- 200 g kremu pistacjowego (słodzonego, co najmniej 45% pistacji)
- ok. 50 g surowych, nieprażonych pistacji
- 4 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek wody na lukier
Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
Do drożdży wlewamy podgrzane mleko i odstawiamy na około 20 minut.
Spienione od drożdży mleko wlewamy do mąki, dodajemy masło, żółtka oraz spirytus.
Zagniatamy przez około 10-15 minut.
Ciasto jest dość klejące, ale tak powinno być.
Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części (ok. 75g sztuka).
Każdą część turlamy do chwili powstania kulki i odstawiamy je na kolejne 20 minut.
W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki - na niezbyt dużej mocy - do chwili, aż zarumienią się z obu stron.
Zbyt szybko smażone pączki spalą się na zewnątrz, ale pozostaną surowe w środku.
Po wyjęciu z tłuszczu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, a następnie studzimy i przekrawamy na pół.
Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy śmietankę i miksujemy do zgęstnienia.
Do masy dodajemy krem pistacjowy i miksujemy tylko do połączenia.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na dolną połówkę pączka tworząc wianuszek. W wolnym środku umieszczamy łyżeczkę kremu pistacjowego.
Przykrywamy drugą częścią pączka, lukrujemy i posypujemy posiekanymi pistacjami.
Pączki przechowujemy w lodówce.
Smacznego!
Opublikowano: 8 lutego 2021