0

Pączki pistacjowe




Po ekskluzywnym serniku z musem pistacjowym pora na pistacjowe pączki, o których marzyłam od kilku tygodni. 

Z pistacjowym kremem na bazie słodkiej śmietanki i mascarpone, porcją czystego kremu pistacjowego i posypką z surowych, nieprażonych pistacji. 

Nie wątpię, że dla fanów pistacji, będzie to wymarzona propozycja na Tłusty Czwartek. 


Składniki na 12 sztuk
  • 500 g mąki pszennej tortowej 
  • 3 łyżki cukru 
  • 35 g drożdży 
  • 250 ml mleka (o temperaturze 35 st.)
  • 60 g stopionego i przestudzonego masła 
  • 5 żółtek 
  • 2 łyżki spirytusu 

Krem pistacjowy 
  • 1 litr śmietanki 36%
  • 500 g mascarpone 
  • 200 g kremu pistacjowego (słodzonego, co najmniej 45% pistacji)
  • 4 pełne łyżki cukru pudru

Dodatkowo
  • 6 kostek smalcu
  • 200 g kremu pistacjowego (słodzonego, co najmniej 45% pistacji)
  • ok. 50 g surowych, nieprażonych pistacji 
  • 4 szklanki cukru pudru + ok. 6 łyżek wody na lukier

Pokruszone drożdże zasypujemy cukrem i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 
Do drożdży wlewamy podgrzane mleko i odstawiamy na około 20 minut. 

Spienione od drożdży mleko wlewamy do mąki, dodajemy masło, żółtka oraz spirytus. 
Zagniatamy przez około 10-15 minut. 
Ciasto jest dość klejące, ale tak powinno być. 

Wyrobione ciasto przekładamy do dużej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. 

Wyrośnięte ciasto zagniatamy i dzielimy na 12 części (ok. 75g sztuka).

Każdą część turlamy do chwili powstania kulki i odstawiamy je na kolejne 20 minut. 

W szerokim rondlu rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pączki - na niezbyt dużej mocy - do chwili, aż zarumienią się z obu stron. 
Zbyt szybko smażone pączki spalą się na zewnątrz, ale pozostaną surowe w środku. 

Po wyjęciu z tłuszczu pączki odkładamy na ręcznik papierowy, a następnie studzimy i przekrawamy na pół. 


Mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy śmietankę i miksujemy do zgęstnienia.
Do masy dodajemy krem pistacjowy i miksujemy tylko do połączenia. 

Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na dolną połówkę pączka tworząc wianuszek. W wolnym środku umieszczamy łyżeczkę kremu pistacjowego. 

Przykrywamy drugą częścią pączka, lukrujemy i posypujemy posiekanymi pistacjami. 

Pączki przechowujemy w lodówce. 

Smacznego! 

Opublikowano: 8 lutego 2021
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.