14

Orzechowe Cassis



 

Czy w Waszych zamrażarkach znajdzie się jeszcze woreczek ubiegłorocznych porzeczek? 
(Najlepiej czarnych, ale i czerwonymi w tym przypadku nie pogardzimy ;) ) 

Jeśli tak, to macie  też już plan na weekendowe ciasto! 

Orzechowy biszkopt, masa na bazie orzechowego kajmaku i orzechowo śmietanowa pianka. A między nimi warstwa orzeźwiającej masy porzeczkowej. 
Bardzo, bardzo udane połączenie smakowe. 
Teraz już tylko pozostaje Wam przekonać się o tym na swoim podniebieniu ;) 
 

Składniki na formę o wymiarach 25x30 cm

Ciasto orzechowe:
  • 4 jajka
  • 65 g cukru
  • 15 g cukru wanilinowego
  • 140 g mielonych orzechów włoskich 
  • 65 g mąki pszennej tprtowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia

Poncz:
  • 150 ml chłodnej wody
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Masa kajmakowa:
  • 1 puszka kajmaku o smaku orzechowym
  • 350 g mascarpone

Masa porzeczkowa:
  • 3 szklanki (750 ml) mrożonej, czarnej porzeczki
  • 1 galaretka porzeczkowa
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 150 ml wrzątku
  • 200 ml kremówki
  • 3 pełne łyżki cukru pudru

Pianka orzechowa:
  • 400 ml kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 pełne łyżki masła orzechowego typu crunchy
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku

Spód formy wykładamy papierem do pieczenia. 
Jajka łączymy z cukrem zwykłym oraz wanilinowym i miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez około 7-8 minut. 
Orzechy łączymy z mąką oraz proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy nie dłużej niż 10 sekund (na najniższych obrotach miksera). 
Ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy do suchego patyczka - ok. 18 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawiamy do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmujemy z niego papier i ponownie umieszczamy w formie. 

Składniki ponczu łączymy ze sobą i skrapiamy nim ciasto. 

Mocno schłodzone mascarpone oraz schłodzoną masę kajmakową łączymy ze sobą i miksujemy  na najwyższych obrotach miksera do chwili powstania gładkiej, jednolitej masy, którą rozsmarowujemy równomiernie na cieście. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.

Porzeczki rozmrażamy, blendujemy na gładki mus i przecieramy przez sito (by pozbyć się skórek i większości pestek).
Galaretkę łączymy z żelatyną oraz cukrem pudrem i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia, a następnie do galaretki wlewamy mocno schłodzoną kremówkę. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy mus z porzeczek. Delikatnie tężejący mus porzeczkowy przelewamy na schłodzoną masę kajmakową. Wstawiamy do lodówki by masa stężała. 

Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku, a następnie (kiedy woda będzie jeszcze gorąca) dodajemy masło orzechowe. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i studzimy do temperatury pokojowej. 
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem i kiedy będzie już sztywna, cały czas miksując, wlewamy do niej żelatynę. Masę przelewamy na masę porzeczkową i ponownie wstawiamy do lodówki - najlepiej na całą noc. 

Smacznego :)

Opublikowano: 15 maja 2019
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
algaria
algaria
05.06.2019 15:41 odpowiedz
Witaj, Tak jak obiecałam napiszę kto i z czym zwyciężył w naszym "Konkursie ciast" zorganizowanym na pikniku z okazji Dnia Dziecka. Ponieważ była to pierwsza edycja takiego konkursu, to z dużą dozą nieśmiałości zgłosiły się tylko dwie panie, ale w konkursie brały udział trzy ciasta. Pierwsze miejsce zajęła babka marchewkowa z kremem z serka mascarpone udekorowana truskawkami - nazwana przeze mnie "Caryca Katarzyna" od imienia "cukierniczki" - o masz! Jaka zbieżność imion ;). Drugie miejsce zajęła szarlotka z budyniem, a trzecie i zarazem zdobyły "Nagrodę publiczności" wafle przekładane masą korówkową, które szybko znikały w dziecięcych buziach i to dzieci wybrały właśnie te ciastka jako faworyta. :)
lucy
lucy
16.05.2019 18:03 odpowiedz
Zawsze podziwiam te idalnie ukrojone ciasta. Nigdy mi tak ładnie nie wychodzi, ani krojenie, ani warstwy. Zawsze wszystko jakos tak bardziej rozciapane jest :(
Marcepanowa kuchnia
16.05.2019 00:43 odpowiedz
Ciasto wygląda po prostu cudownie !
Di bloguje
15.05.2019 21:33 odpowiedz
Pyszne połączenie warstw i moje ulubione orzechy włoskie.
Elektra
Elektra
15.05.2019 21:01 odpowiedz
Dzien dobry. Prosze o informacje czy robiac warstwe z musem porzeczkowym, galaretka musi byc juz zimna I dopiero wtedy dodaje tez zimna kremowke?I to wystarczy wymieszac szpatulka czy ubic mikserem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2019 23:53 odpowiedz
Galaretka nie musi być zimna - po dodaniu zimnej śmietanki schłodzi się. 
Z wylaniem na masę warto poczekać, aż masa zacznie delikatnie tężeć (ale tylko delikatnie)/
Wszystko wystarczy zamieszać rózgą albo nawet widelcem :)
Elektra
Elektra
16.05.2019 10:18 odpowiedz
Dziękuje. Ciasto się robi:)
Elektra
Elektra
17.05.2019 19:08 odpowiedz
Pani Kasiu- ciasto przepyszne. Zdjecia nie zdazylam zrobic bo blacha zniknela w okamgnieniu:) Dziekuje za przepis. Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.05.2019 19:26 odpowiedz
Bardzo cię cieszę, że smakowało :) I dziękuję za podzielenie się opinią :)
lena
lena
15.05.2019 20:55 odpowiedz
będzie wspaniałe na dzień matki :)
Wypieki Beaty
15.05.2019 18:16 odpowiedz
Oj, zjadłabym - nawet mimo miliona kalorii :)
Konesso
15.05.2019 16:31 odpowiedz
To ciacho wygląda wręcz idealnie!
algaria
algaria
15.05.2019 13:14 odpowiedz
Może nie na temat tego pysznego ciasta, ale Kasiu kupiłam Twoją książkę (sama też ją mam) jako nagrodę w konkursie ciast zorganizowanym przez Bibliotekę w Michałowicach (koło Pruszkowa). Konkurs odbędzie się 1 czerwca na Rodzinnym Pikniku z okazji Dnia Dziecka. Jeśli sobie życzysz to powiadomię Cię jakie ciasto wygrało :)
P.S Nie musisz publikować tego "komentarza" po prostu chciałam Cię poinformować, że uwielbiam Twoje przepisy i Twoją książkę.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2019 23:51 odpowiedz
Jak mi miło! 
Gdybym mieszkała bliżej, z przyjemnością wpisałabym w niej dedykację dla zwycięzcy :)

Oczywiście czekam na informację o zwycięskim cieście :)