24

Oponki serowe




Co prawda tłusty czwartek wypada dopiero za 4 tygodnie, ale już dziś chciałabym Wam zaproponować serowe oponki. Karnawał jest w tym roku wyjątkowo długi, więc myślę, że czasu spokojnie wystarczy i na przygotowanie pączków, i faworków, i oponek. 

Robi się je o wiele szybciej niż pączki gdyż ciasto nie zawiera drożdży i nie potrzebuje czasu na wyrastanie. Do ciasta proponuję dodać odrobinę skórki z cytryny, która nada im fajny aromat. Ja oponki polukrowałam, ale możecie je też oprószyć cukrem pudrem lub skropić rozpuszczoną z kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki mleczną czekoladą. Możecie też pominąć lukier i maczać je w konfiturze, np. malinowej. Tak również smakują wyśmienicie.



Składniki na ok. 25 oponek:

* 250 g tłustego twarogu

* ok. 300 - 350 g mąki pszennej 

* 4 żółtka

* 3 łyżki kwaśnej śmietany

* 2 pełne łyżki cukru pudru

* 40 g stopionego masła

* 1 łyżka spirytusu (ewentualnie wódki lub octu)

* 1 pełna łyżeczka sody

* skórka otarta z 1/2 sparzonej, niewoskowanej cytryny   

* 4 kostki smalcu, do smażenia 

Lukier:

* 250 g cukru pudru

* kilka łyżek zimnej wody 

Twaróg miksujemy (blenderem lub w robocie kuchennym) na gładką masę razem z żółtkami, śmietaną, masłem, skórką cytrynową i spirytusem. 

Mąkę łączymy z cukrem pudrem oraz sodą. Dodajemy do nich masę serową i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno klei się do rąk, podsypujemy je mąką. Ciasto powinno pozostac miękkie i delikatne, więc dodajcie tylko tyle mąki, aby dało się je rozwałkowac. Zbyt duża ilośc mąki sprawi, że oponki nie będą ani puszyste, ani miękkie. 

Ciasto wałkujemy na stolnicy podsypanej mąką na placek o grubości 1 cm i wycinamy oponki (ja użyłam szklanki oraz małego kieliszka). Pozostałe skrawki ciasta zagniatamy i ponownie je wałkujemy. 

W szerokim garnku z grubym dnem rozgrzewamy tłuszcz. Oponki smażymy na małym ogniu (aby dosmażyły się do środka), do lekkiego zrumienienia. Studzimy na ręczniku papierowym.

Przestudzone oponki lukrujemy.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 29 stycznia 2014
Kategoria: Tłusty Czwartek
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (24)
asia88
asia88
04.02.2016 17:38 odpowiedz
Oponki super tylko nie omijajcie alkoholu czy octu bo będą za tłuste ja zrobiłam jedną turę bez i za tłusta druga z octem super . mam uratowany tłusty czwartek
Ewelina
21.01.2015 17:16 odpowiedz
Zdjęcia są obłędne, przepis zapisuję do wypróbowania :) W tym roku szukam idealnego przepisu :) Pozdrawiam :)
Kamila 83
Kamila 83
06.03.2014 13:05 odpowiedz
Zrobiłam wczoraj oponki wg. Twojego przepisu. Niestety nie przypadły, ani mnie ani mojemu mężowi do gustu:(Ciasto jest zwyczajnie niesmaczne. I na pewno już nie wrócę do tego przepisu. Nie piszę tego, żeby zrobić Ci przykrość czy wylać swoje żale. Po prostu uważam ten przepis za niezbyt udany. Za to bardzo chętnie korzystam z innych, a ta porażka nie zrazi mnie i będę dalej próbować Twoich pomysłów.Pozdrawiam
Magda
Magda
26.02.2014 20:23 odpowiedz
Czy te proporcje są dobrze podane? Ponieważ zrobiłam dokładnie wg. tych proporcji i wyszły mi "oponki", które wogóle nie mają w sobie smaku sera (twarogu), czuć tylko olej, który wsiąkł w ciasto jak szalony. Niestety musiałam wszystko wyrzucić bo nikt nie chciał tego zjeść.
Gość
Gość
19.02.2014 18:27 odpowiedz
pyszne;-) dałam octu zamiast spirytusu;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.02.2014 12:37 odpowiedz
Nie, nie koniecznie.
Kasia
Kasia
06.02.2014 12:24 odpowiedz
Musi byc koniecznie spirytus lub ocet?
kathi
05.02.2014 13:10 odpowiedz
cudne, nie oparłabym się ;)
Ania
02.02.2014 15:18 odpowiedz
Bardzo mi miło, że wypróbowałaś przepis. Pomysł ze skórką i migdałami jest genialny :)

Pozdrawiam
Ania
jolantaszyndlarewicz
31.01.2014 20:23 odpowiedz
Oponki to smak mojego dzieciństwa. babcia smazyla nam je bardzo czesto .... u nas taka wersja z lukrem by nie przeszła, bo my nielukrowi .... ale wygląda pieknie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.01.2014 22:00 odpowiedz
Miło mi, że smakowały :)
bogusia
bogusia
30.01.2014 18:17 odpowiedz
Oponki wyszły pyszne, niestety nie doczekały lukru i orzeszków , zniknęły zanim zrobiłam lukier. Pozdrawiam
mnemonique
30.01.2014 08:53 odpowiedz
to już trzeci blog na którym takie oponki serowe znalazłam, Twoje są najładniej przybrane :) jej, tłusty czwartek dla mnie jest okropny bo nie cierpię pączków, ale takie oponki serowe to już zupełnie inna bajka!
Pozdrawiam,
Monika
wenus-lifestyle
29.01.2014 22:57 odpowiedz
U Ciebie zawsze można znaleźć jakiś ciekawy przepis <3
kabamaiga
29.01.2014 20:07 odpowiedz
I jak tu człowiek ma być na diecie? ;)
vegazone
29.01.2014 13:22 odpowiedz
wyglądają bardzo kusząco :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.01.2014 11:17 odpowiedz
Siekane migdały.
kasia-symila
29.01.2014 11:12 odpowiedz
Kasiu czym obsypalas te oponki to orzeszki?
mikimama
29.01.2014 10:20 odpowiedz
Jestem pewna, że rozpływają się w ustach...
magma
29.01.2014 09:31 odpowiedz
wyglądają rewelacyjnie:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.01.2014 09:19 odpowiedz
Anika - jakiś chochlik mi dodał "m". Dziękuję za zwrócenie uwagi :)
paula.20.06
29.01.2014 09:06 odpowiedz
Piękne ! Z tymi orzeszkami musiały smakować wybornie :)
Anika
Anika
29.01.2014 08:56 odpowiedz
a co to za jednostka gm? - "40 gm stopionego masła" :)
ola7
29.01.2014 08:38 odpowiedz
uwielbiam je, kojarza mi sie z dzieciństwem:)