46

Oldschoolowe ciasto ze śliwkami


Poszukując coraz to nowych przepisów, nowych smaków i nowatorskich połączeń często zapominamy o smakach, na których większość z nas się wychowała. Smaki dzieciństwa drzemią w każdym z nas a prostota i klasyka w kuchni zawsze broniły się same. Szkoda tylko, że tak często o nich zapominamy. 

Dziś mam dla Was ciasto. Banalne. Mocno maślane, puszyste, idealnie nadające się pod owoce. Takie, które piekły nasze babcie i ze smakiem których na pewno części z Was skojarzą się błogie wakacje na wsi, potajemne wyjadanie jeszcze gorącego ciasta z blachy i mleko pite prosto z butelki. Bo takie wspomnienia trzeba w sobie pielęgnować. 

Składniki:

* 240 g mąki

* 240 g cukru

* 240 g miękkiego masła

* 4 jajka

* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

* ok. 500 g słodkich śliwek

Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę a następnie dodajemy cukier i miksujemy jeszcze około 3-4 minuty po czym dodajemy żółtka i jeszcze chwilę mieszamy. Do masy jajecznej dodajemy bardzo miękkie masło i miksujemy do czasu aż się rozprowadzi. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy już tylko do chwili połączenia się składników. 

Formę o wymiarach 25x35 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy do niej ciasto. Na wierzchu układamy blisko siebie połówki śliwek. Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 45-50 minut (do suchego patyczka). 

Przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 



 


 


Opublikowano: 27 sierpnia 2012
Tagi: śliwki
Kategoria: Ucierane, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (46)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.07.2018 08:06 odpowiedz
Proszę użyć zamrożonych, bez wcześniejszego rozmrażania :)
Ola
Ola
18.07.2018 15:36 odpowiedz
Witam, czy mogę użyć mrożonych śliwek? Jeżeli tak to trzeba je rozmrozić czy zamrożone poukładać na ciasto?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.07.2017 22:55 odpowiedz
Oczywiście :)
Gosia
Gosia
02.07.2017 22:54 odpowiedz
Czy mozna sliwki zastapic borowkami? :D
Sylwia
08.09.2015 21:07 odpowiedz
Moje wychodzi identycznie jak na zdjęciu, ale ja skracam sobie trochę robotę :) Najpierw miksuję masło, dodaję cukier, a potem całe jajka (powoli, jedno po drugim), a potem całą resztę. Polecam spróbować również taką wersję :)
Ps. piekłam w weekend ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.10.2014 23:22 odpowiedz
Nie, nie wciskam ich w ciasto. Same częściowo opadły :)
Ania
Ania
04.10.2014 22:28 odpowiedz
Klasyk! Uwielbiam takie ciasta! Mam jedno pytanie: Czy wciska pani te sliwki glebiej w ciasto? Ja ulozylam na wierzchu i tak zostaly, a na zdjeciu widze, ze u pani sa one sa nie tylko na samym wierzchu. I chyba tak jest jedzcze pyszniej:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.09.2014 22:18 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakowało :)

Pozdrawiam serdecznie :)
Kamila
Kamila
25.09.2014 17:12 odpowiedz
Kasiu jestem częstą bywalczynią Twojego bloga. Korzystam głównie z przepisów na ciasta.
Dziś piekłam Twoje ciasto ze śliwkami i uważam, że przepis jest świetny, dałam mniej cukru niż w przepisie, a i tak wyszło dość mocno słodkie. Ale to kwestia smaku każdego z nas a nie zarzut:)) Ciasto jest delikatne i puszyste. Pierwszy raz robiłam wypiek w którym masło i mąkę dodaje się do piany z białek. Miałam pewne obawy ale zupełnie niepotrzebnie. Pozdrawiam serdecznie i czekam na nowe wpisy:))
zosia19
zosia19
30.08.2014 10:35 odpowiedz
mimo wielu wątpliwości w trakcie pieczenia ciasto wyszło GENIALNE !!!
puszyste i delikatne :)
mariola
mariola
23.08.2014 18:51 odpowiedz
dzisiaj upieczone, dzisiaj zjedzone, pycha :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.08.2013 08:58 odpowiedz
Wszystkie ilości składników są poprawne. I do tej pory nie spotkałam się z opinią, żeby ciasto nie wyszło.

A czy zostało użyte prawdziwe masło, 82%?

monika
monika
10.08.2013 19:34 odpowiedz
A mi nie wyszlo, ciasto az mokre od tluszczu.. czy aby napewno az 240 g masła?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
21.06.2013 14:32 odpowiedz
Cieszę się, że ciasto smakowało :)
Pozdrawiam serdecznie :)
Marta
Marta
21.06.2013 14:29 odpowiedz
Ciasto zrobiłam właśnie z trzyletnią córką i wyszło po prostu wspaniale. Serialnie robię czekoladowe zakalce. Tym razem sama nie wierzę czego udało mi się dokonać dzięki Twojemu przepisowi. Córka właśnie próbuje zjeść całe ciasto na raz, na co też mam ochotę. Bardzo dziękuję.
agnieszka
06.10.2012 13:58 odpowiedz
wyszło pyszne,dziękuję za przepis :)))
Gość
Gość
21.09.2012 12:14 odpowiedz
Wypróbowałam ten przepis tydzień temu. Ciasto wychodzi przepyszne, w moim domu zniknęło w jeden dzień. Zrobiłam dokładnie według przepisu, zrobiłam tylko jedną modyfikację: masło rozpuściłam i wlałam do ciasta przestudzone
wronka8
02.09.2012 17:27 odpowiedz
Zrobiłam w sobotę - REWELACJA !!!! Od teraz mój najlepszy przepis na ciasto z owocami. Dziękuję :)
dusiowaa
01.09.2012 13:55 odpowiedz
to jest jedno z ulubionych ciast , które robi moja babcia
senninha
senninha
30.08.2012 21:25 odpowiedz
a to jest zdecydowanie mój numer jeden na tym blogu! od samego patrzenia chce mi się uśmiechać!
ale zrobić to już jakby mniej (:
brommbie
30.08.2012 09:09 odpowiedz
Ciasto pyszne i proste w wykonaniu. Nawet moja córka sobie z nim poradziła i jak wróciłam z pracy czekało na mnie na talerzu. Pycha!
karmel
29.08.2012 12:11 odpowiedz
Z przyjemnością nominowałam Cię do Versatile Blogger Award:) Pozdrawiam!
gosik2.0
29.08.2012 08:40 odpowiedz
Wpis wzięłam sobie do serca, przeszukałam stare zeszyty i upiekłam starodawne ciasto mojej ciotki. Pozdrawiam.
anula4445
28.08.2012 21:10 odpowiedz
Ja też uwielbiam takie ciasta proste, a pyszne.
jolantaszyndlarewicz
28.08.2012 17:05 odpowiedz
Takie ciasta często pojawiają sie na naszym stole ...bo są szybkie, proste i pyszne:) . Pozdrawiam Kasiu:)
Małgorzata
27.08.2012 21:09 odpowiedz
Te pyszne ciasta z owocami.. szkoda ,że lato się już kończy.. :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2012 18:32 odpowiedz
Jasne :)
Teresa
Teresa
27.08.2012 18:25 odpowiedz
Mniam, pyszności :-)
Pytanie techniczne, czy mogę upiec wieczorem, na następny dzień, na godziny popołudniowe?
Basia
Basia
27.08.2012 17:05 odpowiedz
Wygląda niezwykle apetycznie! Takie oldschoolowe ciasta są najlepsze!

Pozdrawiam serdecznie!
kabamaiga
27.08.2012 16:34 odpowiedz
To jedno z ukochanych ciast mojego męża.
kaczodajnia
27.08.2012 14:26 odpowiedz
Proste, idealne.
A zdjęcia doskonałe
wykrywaczsmaku
27.08.2012 14:08 odpowiedz
Mmmm i ta pianka na kawie! :) Świetne zdjęcia, pozdrawiamy!
Sygnaturka
27.08.2012 13:38 odpowiedz
Diabeł tkwi w prostocie :) Te najbardziej wypielęgnowane wspomnienia smakowe z dzieciństwa opierają się właśnie na prostocie ! A śliwki obok malin są obiektem mej ciągłej adoracji :) Gratuluję udanego wypieku
ervisha
27.08.2012 13:17 odpowiedz
takie proste a jakie smaczne ;D
Monisia
27.08.2012 12:58 odpowiedz
moje klimaty:)
pao77
27.08.2012 12:34 odpowiedz
Najlepsze są właśnie takie proste przepisy, ciasto wygląda pysznie.
GrowingUp
27.08.2012 12:07 odpowiedz
Pyszne. Najlepsze;)
whiness
27.08.2012 11:58 odpowiedz
Proste, sprawdzone, niezawodne... I jakie pyszne! Taki oldschool bardzo lubię ;)
restauracjadomowa
27.08.2012 11:29 odpowiedz
jak ja lubię te wszystkie Toje słodkości Kasiu:) buziaki zostawiam...
matylda
27.08.2012 11:21 odpowiedz
ach, ciasto ze śliwkami pod koniec lata. uwielbiam.
ilovebake.pl
27.08.2012 11:19 odpowiedz
Uwielbiam Twój blog, a ciacho bym pochłonęła od razu :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.08.2012 10:52 odpowiedz
To ja dziękuję za każde ciepłe słowo :)
alebabka.blogspot.com
27.08.2012 10:51 odpowiedz
Twój blog jest cudowny! zachwycam się każdym Twoim przepisem. Dziękuję:)
kuchnia_breni
27.08.2012 09:39 odpowiedz
Najlepsze ciasto ostatnimi czasy :)
majazteca
27.08.2012 09:20 odpowiedz
Wspaniale ciasto Kasiu :) Wlasnie wczoraj robilam podobne. Dzis juz nie ma pol blaszki :))

Pozdrowienia.
Świat pachnie szarlotką
27.08.2012 00:44 odpowiedz
Oj tak ,wspomnienia z dzieciństwa trzeba pielęgnować! Twoje ciasto idealnie wpisuje się w moje wyobrażenie o babcinch;-) wypiekach. Pycha! :-)