
W szczycie sezonu ogórkowego mam dla Was kolejną propozycję.
Tym razem są to ogórki kanapkowe w wersji miodowo musztardowej.
Świetnie sprawdzą się nie tylko jako dodatek do kanapki, ale też jako imprezowa przekąska i jestem pewna, że w takiej formie znikną ze stołu jako pierwsze :)
Pamiętajcie tylko, by przed szatkowaniem ogórki zalać zimną wodą i pozwolić im poleżakować w niej przez 2-3 godziny.
A jeśli nie posiadacie szatkownicy ogórki możecie po prostu obrać i pokroić (wzdłuż) w ćwiartki, jest to jednak znacznie bardziej czasochłonne.
Składniki na ok. 10 słoików po 600 ml:
* ok. 3 kg średniej wielkości ogórków (nie za drobnych)
Zalewa:
* 5 szklanek wody
* 1,5 szklanki octu spirytusowego
* 3/4 szklanki cukru
* 3 pełne łyżki miodu (dałam 2 łyżki rzepakowego i 1 gryczanego)
* 4 łyżki musztardy sarepskiej
* 1 łyżka gorczycy
* 3 pokrojone w plasterki ząbki czosnku
Przy pomocy szatkownicy ogórki kroimy w podłużne plastry i układamy je bardzo ciasno w słoikach (kupując ogórki warto wybierać te zbliżone długością do wysokości słoika).
Składniki zalewy łączymy ze sobą i doprowadzamy do wrzenia. Gorącą zalewą wypełniamy słoiki, mocno je zakręcamy i wstawiamy do nagrzanego do 120 stopni piekarnika. Pasteryzujemy 25 minut.
Jeśli zdecydujecie się pasteryzować je w garnku z wodą, gotujemy je około 7-8 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć.
Wystudzone słoiki odstawiamy na co najmniej miesiąc.
Smacznego :)
INNE PRZEPISY NA PRZETWORY Z OGÓRKÓW
(Przepis ładuje się po kliknięciu w nazwę)








Opublikowano: 28 lipca 2017
Tagi:
ogórki
Kategoria:
Warzywne