19

Ogórki małosolne - najlepszy przepis




W tym roku wyjątkowo licznie prosicie o przepis na ogórki małosolne. Nie potrafię powiedzieć, dlaczego przez tyle lat nie znalazł się on na blogu. Może czasem po prostu wydaje mi się, że jakiś przepis jest zbyt oczywisty i nie ma sensu go zamieszczać, bo i tak każdy ma już swój sprawdzony przepis na którym bazuje? 

Przyznam szczerze, że ogórki małosolne to jedyne ogórki jakie robię i nigdy nie garnęłam się do kiszenia ogórków na zimę (to pewnie też powód, dla którego na blogu nie ma przepisu na ogórki kiszone). Zwykle wyciągałam je od Teścia, który co roku kisi ich ponad 100 kg. Tak, tak - sto :) Ale to człowiek, który ma ogromne serce i cierpliwość do przetworów, a w Jego spiżarni znajdziecie setki słoików ze wszystkimi kolorami lata i jesieni. Ma też sporą rodzinę, która obok Jego ogórków po prostu nie potrafi przejść obojętnie. 

Tak więc rozpieszczona przez Teścia nigdy nie musiałam martwić się o ogórki na zimę. Inaczej jest z małosolnymi, które od czasu do czasu przygotowuję i sama nie wiem czy bardziej dlatego, że Grzegorz je uwielbia, czy dlatego, że ja uwielbiam ich zapach w kuchni :)

Przepis na te ogórki oczywiście dostałam od mojego przetworowego Mentora, więc myślę że i Wam przypadną do gustu :) 

Składniki:

* 2 kg drobnych, twardych ogórków

* 2,5 litra wody

* 2,5 pełne łyżki soli

* 6-8 baldachimów kopru

* 10-12 większych ząbków młodego, polskiego czosnku 

* kawałek cienkiego korzenia chrzanu (ok. 6-7 cm)

Ogórki dokładnie myjemy i zalewamy na noc zimną wodą. 

Na drugi dzień zagotowujemy wodę z solą i odstawiamy ją do przestygnięcia (woda nie powinna być ani gorąca, ani zimna - ok. 40 stopni). 

Ogórki przekładamy do dużego, szklanego lub kamionkowego słoja, dodajemy koper, pokrojony na mniejsze kawałki chrzan i przekrojone na pół ząbki czosnku a następnie zalewamy je wodą. 

Ogórki przykrywamy ciężkim talerzykiem w taki sposób, aby wszystkie znalazły się w wodzie (w przeciwnym razie mogą się zepsuć). Po 2-3 dniach ogórki można już próbować. Moje, były najlepsze właśnie 3 i 4 dnia, ale to zależy od wielkości ogórków. 

Smacznego :) 


Opublikowano: 8 lipca 2014
Tagi: ogórki
Kategoria: Warzywne
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (19)
kasia
01.06.2018 20:48 odpowiedz
pycha
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2016 21:59 odpowiedz
Tak
Monika
Monika
03.08.2016 22:00 odpowiedz
Czy ten sam przepis mogę wykorzystać na ogórki kiszone na zimę ??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.08.2015 08:13 odpowiedz
Cieszę się, że smakują :)
kasiac01
20.08.2015 22:19 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam ogórki według tego przepisu i są przepyszne! Najlepszy przepis jaki wypróbowałam na małosolne. Dzięki za podzielenie się nim!!!
Pozdrawiam serdecznie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.06.2015 22:02 odpowiedz
Możesz obciąć, jeśli chcesz aby ogórki szybciej się ukisiły.
Gość
Gość
26.06.2015 12:24 odpowiedz
Czy w małosolnych nie obcina się z dwóch boków przed kiszeniem?
Le0n
Le0n
31.05.2015 19:51 odpowiedz
Żeby ogórki nie skapciały :) , warto dodać gałązkę estragonu.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.05.2015 21:09 odpowiedz
Moja babcia uczyła mnie, że dzięki moczeniu ogórki są jędrne.
Bolkaa
Bolkaa
15.05.2015 19:21 odpowiedz
A co daje takie nocne moczenie ogórków w wodzie?
edgemoon
edgemoon
12.08.2014 20:55 odpowiedz
Ogórki małosolne soli się solą niejodowaną. W przeciwnym razie nie są jędrne i potrafią brzydko pachniec.
Dorota
Dorota
28.07.2014 11:11 odpowiedz
Dziękuję za przepis Pani Kasiu. W tym roku będę robić ogórki po raz pierwszy. Przepis wydaje się bardzo prosty.Pozdrawiam. Dorota
Oliwia
Oliwia
17.07.2014 02:59 odpowiedz
W zeszlym roku pierwszy raz robilam ogorki z bardzo podobnego przepisu, nie dodawalam tylko chrzanu. Po kilku tygodniach mozna smialo delektowac sie kiszonymi :)
Gość
Gość
14.07.2014 19:13 odpowiedz
ja nie zagotowuję wody. Na dno słoika 1 litrowego daję ok 4 ząbki czosnku, ciasno wkładam ogórki, póżniej trochę kopru i wsypuję 1 łyżkę dużą grubej soli. Zalewam wodą z kranu. Zakręcam i kiwam słoikiem, abu sól równomiernie się rozpuściła. Jeśli chcę mieć ogórki za 2 dni to wlewam bardzo ciepłą wodę. polecam, sprawdzone.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.07.2014 11:41 odpowiedz
Tę, w której się moczyły wylewamy, a gotujemy nową, świeżą wodę.
aniabar87
aniabar87
10.07.2014 11:37 odpowiedz
Mam pytanie czy tę wodę w której moczą się ogórki przez noc zagotowujemy następnego dnia? czy świeżą? Może to dziwne pytanie ale nigdy nie robiłam sama ogórków.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.07.2014 11:50 odpowiedz
Ja używam zwykłej soli.
Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa :)
xara
xara
09.07.2014 11:29 odpowiedz
Witam Pani Kasiu :) od kilku lat śledzę Pani blog i jestem nim wprost zachwycona. Oczywiście śledzę i korzystam z Pani wspaniałych przepisów :) dziękuję!
Ogórki małosolne uwielbiam i stąd pytanie a propos przepisu: sól może być zwykła czy kamienna? Pozdrawiam serdecznie :)
iza_w
iza_w
08.07.2014 20:09 odpowiedz
Rewelacja :)