0

Naleśniki z serkiem, szpinakiem i sadzonym jajkiem

Weekendowe śniadanie



Proste, szybkie i niezbyt wymyślne - ale za to jakie pyszne! 

Wytrawne naleśniki to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Podobnie jak sadzone jajka, które uwielbiam pod każdą postacią (również z pankejkami - ale o tym może kiedyś ;) ). 

PS 1. Nie podaję Wam proporcji na naleśniki, ponieważ pewnie każdy z Was ma swój sprawdzony, ulubiony przepis. 
PS 2. Polecam do tego zestawienia sok z mango i pomarańczy. Poezja! 
PS 3. Jedno jajko to zdecydowanie za mało ;) Od razu zróbcie po 2. 

Składniki na 2 porcje:
  • 4 naleśniki (w wersji wytrawnej, bez cukru)
  • 1 duże opakowanie młodego, świeżego szpinaku 
  • 1 opakowanie serka kanapkowego (200g) - najlepiej w wersji naturalnej lub ziołowej
  • 2 lub 4 jajka 
  • 2 ząbki czosnku
  • masło
  • sól i pieprz do smaku

Na łyżeczce masła podsmażamy drobno przesiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż znacznie zmniejszy objętość i odparuje z niego woda. Doprawiamy solą i pieprzem.

Naleśniki smarujemy cienko serkiem i układamy na nim szpinak (jeśli lubicie dużą ilość szpinaku wskazane jest użycie 2 opakowań - z jednego zostaje go naprawdę niewiele). Składamy w trójkąty. 

Na maśle smażymy jajka i układamy je na naleśnikach (istotne jest, by żółtko pozostało płynne).

Smacznego!
 

Opublikowano: 16 marca 2019
Tagi: jajka szpinak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.