Naleśniki z serkiem, szpinakiem i sadzonym jajkiem
Weekendowe śniadanie

Proste, szybkie i niezbyt wymyślne - ale za to jakie pyszne!
Wytrawne naleśniki to jedna z moich ulubionych propozycji śniadaniowych. Podobnie jak sadzone jajka, które uwielbiam pod każdą postacią (również z pankejkami - ale o tym może kiedyś ;) ).
PS 1. Nie podaję Wam proporcji na naleśniki, ponieważ pewnie każdy z Was ma swój sprawdzony, ulubiony przepis.
PS 2. Polecam do tego zestawienia sok z mango i pomarańczy. Poezja!
PS 3. Jedno jajko to zdecydowanie za mało ;) Od razu zróbcie po 2.
Składniki na 2 porcje:
- 4 naleśniki (w wersji wytrawnej, bez cukru)
- 1 duże opakowanie młodego, świeżego szpinaku
- 1 opakowanie serka kanapkowego (200g) - najlepiej w wersji naturalnej lub ziołowej
- 2 lub 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- masło
- sól i pieprz do smaku
Na łyżeczce masła podsmażamy drobno przesiekany czosnek. Następnie dodajemy szpinak i dusimy do czasu, aż znacznie zmniejszy objętość i odparuje z niego woda. Doprawiamy solą i pieprzem.
Naleśniki smarujemy cienko serkiem i układamy na nim szpinak (jeśli lubicie dużą ilość szpinaku wskazane jest użycie 2 opakowań - z jednego zostaje go naprawdę niewiele). Składamy w trójkąty.
Na maśle smażymy jajka i układamy je na naleśnikach (istotne jest, by żółtko pozostało płynne).
Smacznego!
Opublikowano: 16 marca 2019