7

Naleśniki z kaszy manny

Czas przygotowania przepisu:
1 godz
Czas gotowania / pieczenia:
15 min
Liczba porcji:
3


Naleśniki z kaszy manny to jedno z moich ostatnich odkryć. Nie spodziewałam się rewelacji, a jednak...
Przede wszystkim świetnie się smażą. Po drugie, jeśli je przyrumienicie, będą fantastycznie chrupiące. I nie wiem, czy jeszcze powrócę do tradycyjnego przepisu na ciasto naleśnikowe ;) 
Tym razem przygotowałam je z kremem kokosowym, ale świetnie smakują też z kremem czekoladowo orzechowym, wymieszanym z cukrem i żółtkami twarogiem, wszelakimi dżemami czy świeżymi owocami. 
Pasują też do farszy wytrawnych, jeśli oczywiście pominiecie cukier waniliowy, a dodacie szczyptę zwykłego cukru i odrobinę soli. 
Jeśli lubicie naleśniki, to koniecznie skuście się na ten przepis. 


Naleśniki:
  • 1 szklanka kaszy manny (250 ml)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka (330 ml)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego

Krem:
  • 500 g naturalnego, gęstego serka homogenizowanego
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2 pełne łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
  • świeże owoce do podania

Wiórki kokosowe umieszczamy w blenderze kielichowym i miksujemy na mąkę. Łączymy z serkiem oraz cukrem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania naleśników. 

Kaszę zalewamy mlekiem i odstawiamy na około godzinę (mieszając ją w tym czasie 2-3 razy).
Do napęczniałej kaszy dodajemy jajka, masło oraz cukier. Dokładnie mieszamy trzepaczką. 
Z powstałego ciasta smażymy, na lekko natłuszczonej olejem patelni, cienkie naleśniki. 

Naleśniki przekładamy kremem kokosowym i obsmażamy na rumiano na maśle. Podajemy solo, lub ze świeżymi owocami. 

Smacznego!

Opublikowano: 8 września 2018
Tagi: kokos
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (7)
Sylwia
Sylwia
13.10.2018 16:32 odpowiedz
Usmażone, zjedzone, pyszne :)
Monika
Monika
11.09.2018 09:28 odpowiedz
Właśnie zrobione na śniadanie i zjedzone . Pycha ! Chodź miałam małe problemy z rozprowadzeniem ciasta - masy,na patelnię , bo u mnie była za gęsta , więc w trakcie smażenia dałam odrobinę mleka :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.09.2018 11:30 odpowiedz
Jeśli ciasto będzie za gęste, to oczywiście można dolać mleka :) 
Cieszę się, że smakowały :)
Wypieki Beaty
08.09.2018 14:31 odpowiedz
Mleko ma być zimne, czy ciepłe?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2018 19:18 odpowiedz
Zimne :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.09.2018 11:08 odpowiedz
Około 12 sztuk.
Sylwia
Sylwia
08.09.2018 10:49 odpowiedz
Przepis brzmi smakowicie, a ile naleśników wychodzi z podanego w przepisie "ciasta", ja wiem, że to zależy od ilości wylanej na patelnię, ale tak mniej więcej - Ile Tobie wyszło?