105

Tort czekoladowy


Nigdy nie dopuszczałam do siebie myśli, że kiedyś nadejdzie taki dzień, że powiem o sobie "Kobieta trzydziestoletnia". A jednak. Stało się.

W sumie nie wiem czego sie spodziewałam. Że będzie inaczej? Że coś nagle się skończy? A może, że z dnia na dzień świat dookoła mnie się zmieni?

A jest... normalnie. 

Świat nie stanął. Wciąż pędzi swym tempem, ale ja upewniam się w przekonaniu, że jest w nim dla mnie miejsce. Bo ja chcę być jego częścią. 

Wciąż uczę się życia.

Popełniam błędy i potykam się, ale wstaję dwukrotnie silniejsza. 

Przekonuję się, że życiowa mądrość to nie tylko księgi spisane przez "wielkich" tego świata.

Doceniam bycie z człowiekiem, który nie chce mnie zmieniać i nie stara się mnie wyprzedzać, ale idzie ze mną przez życie ramię w ramię. A życie że mną nie zawsze jest proste.  

Nie mogę powiedzieć, że ostatnie lata zawsze były kolorowe. Bywało różnie. Ale wiem, że życie nauczyło mnie szacunku do dobrych ludzi i by nie zaprzątać sobie głowy tymi, którzy działają przeciwko mnie. Moja obojętność boli ich bardziej niż walka z Nimi a życie jest za krótkie na bezowocne batalie. 

I choć pokora jest we mnie większa niż kiedykolwiek, wiem że życie to nieustanna walka. O siebie, o marzenia, o poczucie spełnienia, o swoje 5 minut. A ja czuję, że swoje mam wciąż przed sobą.

Selekcjonuję marzenia i wybieram te najbardziej wartościowe. Dam sobie czas na ich realizację. Pośpiech nie bywa dobrym doradcą. I chociaż nie zdradzę ich teraz, z pewnością dowiecie się, gdy zaczną się spełniać. Obiecuję.

Dziś jednak z wszystkimi życzliwymi mi Duszami chciałabym podzielić się urodzinowym tortem. Przykro mi, że tylko wirtualnie. Świętowanie z Wami tego dnia byłoby dla mnie zaszczytem. 


Biszkopt:

* 7 jajek

* 1,5 szklanki mąki

* 1 szklanka cukru

* 6 łyżek kakao

* 2 łyżeczki proszku

Masa czekoladowa:

* 400 g mascarpone

* 350 g gorzkiej czekolady

* 350 ml kremówki

* 1/2 szklanki cukru pudru

Wiśnie:

* 200 g kandyzowanych wiśni

* 1,5 szklanki wiśniówki

Polewa:

* 250 g gorzkiej czekolady

Wiśnie zalewamy wiśniówką, szczelnie przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.

Jajka ubijamy z cukrem około 10 minut - do czasu aż masa stanie się jasna i puszysta. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem i delikatnie miksujemy do chwili połączenia się składników. 

Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni i pieczemy około 40-50 minut (do suchego patyczka).  Biszkopt nejlepiej upiec dzień wcześniej - wtedy bardzo dobrze się kroi. 

Czekoladę przeznaczoną na masę topimy w kąpieli wodnej. Odrobinę studzimy, a następnie miksujemy ją z mascarpone na gładką masę.

Kremówkę ubijamy na sztywno (możecie dodać zagęstnik, aby śmietana szybciej się ubiła i była sztywniejsza), dodając pod koniec ubijania cukier puder. Kiedy śmietana jest już sztywna, dodajemy po łyżce masy z sera i czekolady i miksujemy do chwili, aż masa będzie jednolita. Odkładamy 3-4 łyzki masy, a do reszty dodajemy odcedzone i wysuszone na ręczniku papierowym wiśnie i delikatnie mieszamy. 

Biszkopt przekrawamy na 3 części. Każdą z nich ponczujemy obficie wiśniówką pozostałą z moczenia wiśni i przekładamy kremem czekoladowo wiśniowym. 

Wierzch i boki tortu smarujemy odłożoną wcześniej masą i wstawiamy go do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie tort ustawiamy na kratce i polewamy stopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Natychmiast wstawiamy z powrotem do lodówki by polewa zastygła. Jeśli chcecie by polewa była jeszcze gładsza, po zastygnięciu czekolady polejcie tort jeszcze raz wyrónując polewę płaskim nożem. 






 
 

"A slice of cake never made anyone fat.

You don't eat the whole cake. You don't eat a cake every day of your life. You take the cake when it is offered because the cake is delicious. You have a slice of cake and what it reminds you of is someplace that's safe, uncomplicated, without stress.

A cake is a party, a birthday, a wedding. 

A cake is what is served on the happiest days of your life."

                                                              
Jeanne Ray "Eat Cake"
 

Sponge cake:

* 7 eggs

* 1,5 cup flour

* 1 cup sugar

* 6 tablespoons cocoa powder

* 2 teaspoons baking powder 

Chocolate filling:

* 400 g mascarpone cheese

* 350 g semi-sweet chocolate

* 350 ml whipping cream

* 1/2 cup icing sugar

Cherries:

* 200 g candied cherries

* 1,5 cup kirsch

Chocolate glaze:

* 250 g dark chocolate 

Soak cherries in kirsch for 24 hours. 

Preheat oven to 175C and line 22 cm cake pan with parchment paper.

Beat eggs and sugar for about 10 minutes - until pale and thick. Sift the flour, cocoa powder and baking powder - add into eggs nad mix for a while - but do not over mix. Pour batter into the baking pan and bake for 40-50 minutes (until a toothpick comes out clean).  Leave to cool. 

Beat whipping cream with icing sugar, add gently mascarpone mixed with melted chocolate. Set aside 4 tablespoons of filling and add drained cherries. 

Cut cake into 3 layers. Soak each layer with kirsch and spread chocolate and cherry filling. Spread top and sides of the cake with left chocolate filling and refrigerate it for about 3-4 hours. After that spread the cake with melted chocolate and refrigerate overnight. 



Opublikowano: 1 października 2012
Kategoria: Torty
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (105)
1  2  3
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2016 09:12 odpowiedz
Dokładnie. Ciepła czekolada zważy masę, ale stanie się to również wtedy, gdy będzie ubijana zbyt długo i na zbyt wysokich obrotach.
AniaW
AniaW
11.06.2016 07:17 odpowiedz
A czekolada? Schlodzona, ale plynna? Boje sie, zeby mi sie mascarpone nie zwazylo.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.06.2016 23:04 odpowiedz
Nie, powinny być schłodzone. Dzięki temu lepiej się ubiją.
AniaW
AniaW
10.06.2016 22:23 odpowiedz
Czy mascarpone i kremowka powinny byc w temperaturze pokojowej?? Dziekuje.
Mania
Mania
10.11.2014 20:47 odpowiedz
Drugi raz zrobiłam ten wspaniały tort z okazji cywilnego ślubu brata. Wszystkim gościom bardzo smakował :) Byłam szczęśliwa :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
25.10.2014 20:31 odpowiedz
Miło mi, że smakował :)
Mania
Mania
25.10.2014 17:24 odpowiedz
Witam, zrobiłam i brak mi słów, aby wyrazić jak pyszny jest ten tort. Dla mnie mega cudowny i niebiański..., do tego pięknie wygląda :) Polecam
Mania
Mania
01.10.2014 23:37 odpowiedz
Dziekuje, teraz już rozumiem:-) Niestety ja mam blachę 26, ale popatrzę jeszcze w sklepie:-) Na pewno zrobię ten tort, bo wygląda wspaniałe:-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2014 17:04 odpowiedz
Ciasto można przygotować w formie 24 cm. Ja mam dość wysokie, specjalistyczne tortownice, więc się mieści.
Mania
Mania
30.09.2014 10:07 odpowiedz
Witam, bardzo zainteresował mnie ten tort. Wszystko co w nim zawarte- uwielbiam:-). Tylko zastanawia mnie czy to nie za duża porcja ciasta na blachę 22 cm. Wydaje mi się ona za mała i ze ciasto podczas pieczenia "wykipi"? Pozdrawiam
szalona
szalona
19.08.2014 12:05 odpowiedz
witam mam pytanie, jak uzyskac tak idealnie gładki wierzch i boki tortu? z góry dziękuję za odpowiedź :)
domina94
14.11.2013 00:31 odpowiedz
Dziękuję za ekspresową odpowiedź i również pozdrawiam :)
domina94
14.11.2013 00:30 odpowiedz
Dziękuję bardzo za ekspresową odpowiedź :D
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.11.2013 00:11 odpowiedz
U mnie szklanka ma zawsze 250 ml :)

Miło mi, że blog się podoba :)

Pozdrawiam
domina94
14.11.2013 00:05 odpowiedz
Od kilku dni przeglądam pani bloga i jest jednym z najciekawszych kulinarnych jakie odwiedzałam :) Sama jestem osobą dopiero początkującą w kuchni, nie mniej jednak pani torcik wygląda tak wspaniale, że chciałabym go zrobić mojej przyjaciółce na urodziny :) W związku z tym mam jedno pytanie odnośnie przepisu, występuje w nim miara "szklanki", chciałabym zapytać jaka to pojemność w ml lub gr? W innych przepisach szklanki są pojemności 200ml lub 250ml. Chciałabym, żeby torcik się udał, dlatego bardzo proszę o odpowiedź :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.09.2013 22:08 odpowiedz
W takim razie masa była ubijana za długo, albo była dodana za ciepła czekolada. Ciepła czekolada od razu zważy śmietanę i masy nie da się już uratować.
primavera
primavera
30.09.2013 18:21 odpowiedz
Witam,
chciałam zrobic taki tort i biszkopt wyszedł świetny, ale masa zważyła się i do podania niestety się nie nadaje (wyszedl serek). Może wie Pani jaka była tego przyczyna?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.06.2013 23:01 odpowiedz
To na pewno fajny z Niego chłopak ;)
Pozdrawiam i wszystkiego najlepszego :)
sylwia
sylwia
29.06.2013 20:43 odpowiedz
Ale zbieg okoliczności :) Szukam przepisu na moje 30 urodziny i widzę że świętujesz urodziny w ten sam dzień co mój syncio
życzenia
05.04.2013 20:09 odpowiedz
Życzenia ode mnie :) 30stka to przepiękny wiek! Zwłaszcza dla kobiety. Zobaczysz! Za 10 lat będziesz z nostalgią wspominała teraźniejsze chwile!!
Annak81
Annak81
06.11.2012 21:13 odpowiedz
Krem sprawdzony z czekoladą mleczną i bez wiśni ...był przepyszny....nawet osobom nielubiącym czekoladowych ciast smakował
trisch
trisch
05.10.2012 18:59 odpowiedz
Najlepszego!!!:)))
asialc
04.10.2012 15:12 odpowiedz
Wszystkiego co najlepsze! Spełnienia wszystkich pragnień i samych szczęśliwych dni :-))
margoja
04.10.2012 10:12 odpowiedz
Kasiu,
to piękny wiek:))
Zyczę Tobie wielu wspaniałych chwil!!
Wik
Wik
03.10.2012 18:59 odpowiedz
Kasiu wow, wow i jeszcze raz wow! ;-) Tort jest przewspaniały!! :) No i oczywiście, trochę spóźnione, ale wszystkiego najlepszego i spełnienia marzeń!!! :-)
magdi29
03.10.2012 17:13 odpowiedz
I ja się serdecznie dołanczam do życzeń - 100 lat. Ja akurat na weekend szykuje urodziny i postanowiłam jakoś odtworzyć twojego torta bo wygląda super.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.10.2012 14:41 odpowiedz
Dziękuję :)
Kasia
03.10.2012 14:40 odpowiedz
Kasiula, odrobinkę spóźnione ale z całego serca życzę Ci spełnienia tych najskrytszych marzeń, oby każdy dzień był wyjątkowy i przynosił mnóstwo ciekawych wyzwań. Abyś zawsze miała dużo optymizmu i radości .......... STO LATA KASIU!!!!!!!!
estyka
03.10.2012 10:37 odpowiedz
Kasiu przepiękny tort i cudne urodziny :) Rany... jak ja bym chciała żeby mój pesel miał podobne cyfry początkowe ;) Wszystkiego najlepszego i spełnienia wszystkich marzeń... nawet tych przed selekcją ;) Pozdrawiam.
Gość
Gość
02.10.2012 22:53 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego!, a tort wygląda przepysznie :)
charlotta
charlotta
02.10.2012 20:27 odpowiedz
życzę ci, żeby twoje życie było tak słodkie i tak piękne, jak ten tort:)

PS ja też jestem z 1 października:) witaj siostro astralna:)
April
April
02.10.2012 14:08 odpowiedz
Wiele dobrego!!! Zmierzasz we właściwą stronę :-)
cuda.wianki
02.10.2012 11:51 odpowiedz
jestem święcie przekonana, że wszystko co najlepsze dopiero przed Tobą! jak juz pisałam, życie zaczyna się po 30stce! sto lat Kasiu!!
korozja
korozja
01.10.2012 23:50 odpowiedz
Kasiu wszystkiego najlepszego! Życzę Ci (i po cichu tak troszkę też sobie) kolejnych 30 lat blogowania i dzielenia się z nami wspaniałymi przepisami!
U mnie do 30 jeszcze troszkę czasu ale jednego jestem pewna. Będzie torcicho z Twojego przepisu (za 3lata się pochwalę ;))
pasjonatka
01.10.2012 22:37 odpowiedz
bo te najwzniejsze chwile czesto przechodza niezauwazone, od tak, po prostu.

zycze Ci wszystkiego najlepszego, dlaszego realizowania samej siebie, radosci z zycia i spelnienia. ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2012 21:49 odpowiedz
Dziękuję Emilio :)
Emilia
Emilia
01.10.2012 21:46 odpowiedz
To mój pierwszy komentarz i cieszę się, że dotyczy on takiego miłego dnia :) Wszystkiego Najlepszego! Oby Twoje potrawy, ciasta, zupy i wszystko inne co powstaje w kuchni było co raz to lepsze (o ile to możliwe).
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2012 21:40 odpowiedz
Dziękuję, jesteście Kochane :)
Tulipanowa
01.10.2012 20:47 odpowiedz
Życzę aby Twoje życie było tak piękne i udane jak ten tort :)
Mnie też czeka 30-stka, ale za rok, no w sumie za 8 miesięcy :)
judik1119
01.10.2012 20:09 odpowiedz
Kasiu Wszystkiego Najlepszego Ci życzę! :-)
Tort-niesamowity!:-)
nashelly
01.10.2012 19:48 odpowiedz
Sto lat, sto lat Pani Kasiu! Jeszcze więcej pięknych przeżyć, wzruszających chwil... no i przy okazji tyle samo fantazji i talentu w gotowaniu! :* Tort piękny, oczywiście ;) Pozdrawiam gorąco!
Samantha
01.10.2012 19:27 odpowiedz
Kasiu spełnienia marzeń i dużo szczęścia ! Torcik piękny ! Pozdrawiam :)
Istria
01.10.2012 19:06 odpowiedz
Dla mojej naczelnej inspiratorki - wszystkiego najlepszego!! I oby więcej takich pysznych urodzin:)
kabamaiga
01.10.2012 18:51 odpowiedz
Kasiu mi zaraz stuknie 40 (no dobra może nie zaraz, ale od tego roku już bliżej niż dalej ;) Powiem Ci, że nauczyłam się cieszyć swoimi latami i czuję się chyba młodziej niż jak miałam 20parę.
A Tobie najlepszego, torcik rewelacja.
montka
montka
01.10.2012 17:44 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego. Tort przepiękny, taki elegancki
ugotujmyto.pl
01.10.2012 17:32 odpowiedz
Wszystkiego Naj..... :) ! Życie naprawdę zaczyna się po trzydziestce - coś o tym wiem ;) ! Tort Boski!!!
Jagienka
01.10.2012 17:12 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego!!!
amaranthrose
01.10.2012 15:39 odpowiedz
Wszystkiego najlepszego:)
Wspaniały tort, jak z najlepszej cukierni!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.10.2012 15:38 odpowiedz
Dziekuje Wam za życzenia :)
Magiczny Piekarnik
01.10.2012 15:23 odpowiedz
Imponujący tort!
I oczywiście dołączam się do życzeń:) STO LAT!
1  2  3