36

Mleczne bułeczki - przepis




Jeśli lubicie słodkie, mleczno maślane bułeczki i do tej pory kupowaliście je w zbiorczym, foliowym opakowaniu, to mam nadzieję że przy okazji kolejnych zakupów nie będzie Was już korciło by po nie sięgnąć, ponieważ dziś mam dla Was przepis na najlepsze mleczne bułeczki jakie mieliście okazję jeść do tej pory :)

Ich przygotowanie jest bardzo proste, zawsze się udają, są delikatne, puszyste i niezmiernie uzależniające. W porównaniu z kupnymi utrzymują świeżość 'tylko" 2-3 dni, chociaż jestem przekonana, że po spróbowaniu pierwszej i tak nie doczekają dnia trzeciego :)

Myślę też, że dla wielu z Was ich smak okaże się także smakiem dzieciństwa, zwłaszcza jeśli zaserwujecie sobie do nich kubek letniego mleka :)

Składniki na 10 bułek:

* 500 g mąki pszennej tortowej

* 10 g drożdży instant (1,5 opakowania)

* 300 ml mleka

* 60 g masła

* 2 żółtka

* 75 g cukru

* 2 łyżki cukru waniliowego

* 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:

* 1 jajko

* 1 łyżka masła

* opcjonalnie dowolna posypka (np. mak lub sezam)

Mleko łączymy z masłem i podgrzewamy na małym ogniu tylko do czasu, aż masło się rozpuści. Następnie do mleka dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i mieszamy do czasu, aż się rozpuści. 

Mąkę łączymy z solą i drożdżami. Kiedy mleko wystygnie do temperatury ok. 40 stopni wlewamy je do mąki i dodajemy żółtka. Zagniatamy gładkie i dość lepkie ciasto (zdecydowanie nie polecam zagniatania za stolnicy - znacznie lepiej spisze się miska lub garnek, od których i tak ciasto nie będzie odchodziło). Po około 7-8 minutach zagniatania ciasto przekładamy do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.

Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10 równych części i formujemy bułeczki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Po około 15 minutach wyrastania smarujemy je jajkiem roztrzepanym z mlekiem i (jeśli macie ochotę) posypujemy sezamem lub makiem, a następnie odstawiamy na kolejne 20 minut do wyrośnięcia.

Bułki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 16-18  minut (do zrumienienia).

Smacznego :)
 

Opublikowano: 3 lutego 2016
Kategoria: Chleby i bułki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (36)
Lili
Lili
03.01.2019 11:10 odpowiedz
Witam, bułeczki obłędne, robiłam wielokrotnie ( z poprzedniego Pani bloga). Teraz brat zażyczył sobie chałkę. Czy można z tego przepisu spróbować zrobić? W formie czy na blasze? Bardzo dziękuję za odpowiedź
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
07.01.2019 08:22 odpowiedz
Ciężko mi odpowiedzieć, ponieważ sama nie robiłam chałki z tego przepisu, ale myślę, że można. 
I myślę, że powinna bez problemu wyjść na blasze. 
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.03.2018 08:59 odpowiedz
Miło mi, że smakują :)
Gość
Gość
10.03.2018 06:39 odpowiedz
Bułeczki przepyszne. Robią furorę wśród całej rodziny. Odkąd znalazłam przepis robię je w każdy weekend na śniadanie.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.01.2018 23:26 odpowiedz
Widzę, że wkradł się błąd. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. W składnikach zamiast masła powinno być mleko.
Asia
Asia
14.01.2018 19:05 odpowiedz
Kasiu , a czy posmarować bułeczki rozmąconym jajkiem i masłem? Czy mlekiem? W opisie jest innaczej jak w składnikach.
Gość
Gość
22.12.2017 21:44 odpowiedz
Fantastyczne! Moje pierwsze ciasto drożdżowe i udało się w 100 %. Bułeczki w smaku obłędne.
magdach
magdach
23.08.2017 23:01 odpowiedz
cudowne! pulchne, miękkie i przepyszne w smaku
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.02.2017 07:54 odpowiedz
Myślę, że tak :)
Kincia
Kincia
06.02.2017 21:03 odpowiedz
Witam :) czy mąka musi być tortowa ? A np zwykła wrocławska ? :) pozdrawiam
kasia
kasia
23.10.2016 16:44 odpowiedz
dzięki za odpowiedź, jak zwykle można na Ciebie liczyć
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
22.10.2016 21:50 odpowiedz
Myślę, że bez problemu, tylko musi to być większa keksówka.
kasia
kasia
22.10.2016 15:05 odpowiedz
a gdyby upiec to ciasto w keksówce, co o tym myślisz?
Madalena
Madalena
07.10.2016 16:35 odpowiedz
W skladnikach dodatkowych mamy podane: maslo, jajko i sezam, a w przepisie pod koniec jest "łaczymy jajko z mlekiem (do smarowania bulek)",
to czyli mleka czy masla potrzebujemy? [jestem w trakcie :)]
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.08.2016 15:59 odpowiedz
Nie. Ilość ciasta nie ma wpływu na czas wyrastania.
zuzia
zuzia
12.08.2016 14:52 odpowiedz
czy jeśli robię z podwójnej porcji to czas wyrastania też podwójnie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2016 09:34 odpowiedz
Byłam przekonana, że dodałam je do zakładki "Chleby i Bułki", ale faktycznie ich nie ma.
Postaram się jeszcze dziś dodać je do odpowiedniej kategorii :)
Gość
Gość
28.03.2016 15:12 odpowiedz
Kasiu, bardzo lubię te bułeczki, tylko mam problem z wyszukaniem ich w Twoich przepisach - pod jaką zakładką ich szukać, bo w "chleby i bułki" ich nie widzę...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.02.2016 22:47 odpowiedz
Cieszę się, że tym razem wszystko poszło gładko.
Z Nutellą? To ja poproszę :)
Gość
Gość
28.02.2016 19:53 odpowiedz
Kasiu, powtórzyłam dziś bułeczki (wcześniej te nieszczęsne przeterminowane drożdże użyłam...), poczytałam komentarze, i tak mam z nutellą, z powidłami obsypane sezamem i bez wkładki, za to z makiem ;). Przed chwilą słyszałam, jak mąż marudzi - kurcze, późno już, ale zjem jeszcze jedną... Bo nie można im sie oprzeć! Z poprzedniego pieczenia wiem, że są smaczne również w następnym dniu - oby go doczekały! Świetny przepis, polecam każdemu, kto się nad nim zastanawia! Paulina
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.02.2016 16:31 odpowiedz
Ciesze się, że tym razem wszystko się udało :)
kasia
kasia
15.02.2016 08:33 odpowiedz
Kasiu w końcu się udały, nie popękały a do ciasta dodałam jeszcze kilka kropelek olejku śmietankowego na spirytusie, smak boski, bułeczki wspaniałe wszystkie zniknęły na śniadanie ;))))
kasia
kasia
13.02.2016 17:32 odpowiedz
Drożdże zwykłe 2,5 dkg zrobiłam zaczyn, mąka tortowa, właśnie robię drugie podejście ciasto rośnie, bo smak był wspaniały i pomimo pęknięć zniknęły wszystkie w ciągu kilku godzin ;)))
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.02.2016 23:19 odpowiedz
Kasiu obawiam się, że za krótko wyrastały przed pieczeniem. Następnym razem, dołóż 15-20 minut do czasu wyrastania przed pieczeniem.
A jakich drożdży użyłaś?
I jakiego typu mąki?
kasia
kasia
12.02.2016 21:55 odpowiedz
Kasiu właśnie je upiekłam, ciasto wyrosło,jednak w czasie pieczenia z boku popękały, co mogłam zrobić nie tak??? za dużo czy za mało wyrosły???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.02.2016 23:16 odpowiedz
Tak, myślę, że bez problemu można w środek włożyć jakiś owoc, marmoladę czy Nutellę :)
Kamila
Kamila
09.02.2016 19:38 odpowiedz
Witam Pani Kasiu, czy bułeczki można czymś nadziewać? Pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.02.2016 19:08 odpowiedz
Ja zawsze wyrabiam robotem z hakiem (KitchenAid'em).
A Twoje nie wyrosły, przez przeterminowane drożdże ;)
Gość
Gość
04.02.2016 21:15 odpowiedz
Kasiu, zrobiłam bułeczki, niestety, świadomie użyłam przeterminowanych drożdży ( tylko takie posiadałam), do tego wyrabianie ciasta było trudne (robiłaś to ręką, czy drewnianą łyżką?) No i wyszły plaskate, ale w smaku tak rewelacyjne (bardzo puszyste, rozpływające sie w ustach!), że nie poddam się - wkrótce powtórka! Ale mam pytanie - właśnie o to wyrabianie ciasta, podpowiedz prosze! Mi chyba przez te drożdże - pierwszy etap wyrastania miałam wrażenie, że bez najmniejszego efektu, a na blaszce rozlewały się, i słabo urosły podczas pieczenia. Ale polecam! Paulina
Moniq
Moniq
04.02.2016 13:33 odpowiedz
Bułeczki obłędne. Moje dzieciaki pochłonęły je w rekordowym tempie. I są dużo lepsze od sklepowych :-)
Renia
Renia
03.02.2016 20:10 odpowiedz
Kolejny fantastyczny przepis!! Zachęcam wszystkich do korzystania z przepisów Kasi,bo są naprawdę extra.Gorąco polecam!
o.zak
03.02.2016 15:05 odpowiedz
Jeszcze nie zdążyłam zrobić czosnkowych, a tu już kolejne :)
Lena
03.02.2016 14:11 odpowiedz
Na takie bułeczki mam dziś właśnie ochotę! :)
ewela
ewela
03.02.2016 13:20 odpowiedz
Dziękuję
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.02.2016 10:54 odpowiedz
ok. 25 g, ale proszę wcześniej przygotować zaczyn
ewela
ewela
03.02.2016 10:09 odpowiedz
Mam tylko drożdże świeże. Ile dodać? :)