2

Mizeria z cukinii




Wczoraj udało mi się kupić malutkie cukinie o cienkiej, jasnozielonej skórce. Cukinie na tyle młode, że mają jeszcze ten cudowny, słodki smak, a jednocześnie są chrupiące i nie mają sporych gniazd nasiennych z dużymi, niesmacznymi pestkami. 

Chociaż grillowane w ziołowo czosnkowej oliwie z pewnością byłyby pyszne, spróbowałam zrobić z nich mizerię. Z koperkiem, czosnkiem, jogurtem i odrobiną śmietany, świetnie sprawdza się jako dodatek do obiadu lub czosnkowych grzanek z masłem i odrobiną parmezanu.

Wygląda na to, że wiosna zagościła u mnie na dobre. 

Składniki na 2 porcje:

* 2 młode, cienkie cukinie

* 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

* 1 pełna łyżka kwaśnej śmietany 18%

* 1 duży ząbek czosnku 

* 1/2 pęczka koperku

* sól i pieprz do smaku

Umyte cukinie kroimy wzdłuż w bardzo cienkie plasterki (najlepiej sprawdza się tu obieraczka do warzyw), oprószamy solą i odstawiamy na 30 minut aby zmiękła. 

Jogurt łączymy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, drobno posiekanym koperkiem i szczyptą pieprzu. Sos również odstawiamy na 30 minut, by smaki się połączyły. 

Kiedy cukinia zmięknie odlewamy z niej wodę i dodajemy sos. Podajemy od razu. 

Smacznego :)


Opublikowano: 24 kwietnia 2015
Tagi: cukinia
Kategoria: Sałatki
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (2)
Gość
Gość
08.05.2015 17:19 odpowiedz
Zrobiłam; była przeeepyszna:)
imbirella
24.04.2015 09:55 odpowiedz
ostatnio rozważałam zrobienie takiej mizerii - teraz wiem, ze warto :)