Po kilku propozycjach na Wielkanocne babki przyszła pora na Wielkanocne mazurki. Są to wypieki bardzo proste i nie wymagające zbyt wielkich umiejętności. O ile jeszcze kilka lat temu mazurki mogły dla mnie nie istnieć, dziś nie wyobrażam sobie świąt bez tego słodkiego wypieku. Prostszego mazurka od tego, który prezentuję Wam dzisiaj chyba nie można sobie wyobrazić. Pyszne kruche ciasto, masa kajmakowa i migdały. Słodko i chrupiąco. Polecam :)
Ciasto:
* 180 g mąki
* 100 g zimnego masła
* 4 łyżki zimnej wody
* 1 pełna łyżka cukru pudru
Masa:
* 1 puszka kajmaku
* 50 g płatków migdałowych
Posiekane masło wcieramy w mąkę wymieszaną z cukrem do czasu, aż utworzy nam się bardzo drobniutka i puszysta kruszonka a następnie dodajemy wodę i szybko zagniatamy ciasto w kulkę. Ciasto wałkujemy na placek o wymiarach ok. 35 x 25 cm i zawijamy boki aby utworzyły się ruloniki, które utrzymają masę. Ciasto pieczemy w 180 stopniach ok 15-20 minut (nie powinno się zbytnio spiec). Upieczony spód odstawiamy do przestygnięcia.
Gotowy kajmak (masa krówkowa) mieszamy intensywnie widelcem aby rozbić wszystkie grudki i nakładamy na ciasto. Wyrównujemy szerokim nożem i posypujemy płatkami migdałowymi. Mazurka nie trzymamy w lodówce.
Smacznego :)



Źródło
Pozdrawiam serdecznie.
Wiesz, u mnie w domu rodzinnym nie było tradycji robienia mazurków, ja ją rozpoczęłam hihi ;)
Pozdrawiam :)
Pozdrawiam i zycze milego weekendu:)