10

Mazurek hibiskusowy




Wśród wielkanocnych propozycji nie mogło oczywiście zabraknąć mazurka :)

A ten, który prezentuję Wam dziś, jest bardzo, bardzo wyjątkowy. 

Jeśli patrząc na powyższe zdjęcie pomyśleliście, że ten piękny, purpurowy kolor to zapewne zasługa sztucznego barwnika, to czym prędzej muszę wyprowadzić Was z błędu. Ta intensywna barwa jest w 100% naturalna, a swój udział w pozyskaniu jej mają suszone kwiaty hibiskusa. I nie mam tu ma myśli herbatki owocowej, ale całe, zasuszone kwiatostany. (Bez problemu znajdziecie suszony hibiskus w sklepach internetowych lub, tak jak ja, na Allegro). 

Więc jeśli zastanawiacie się, jak w tym roku urozmaicić swój świąteczny stół, to myślę, że hibiskusowo porzeczkowy mazurek będzie strzałem w dziesiątkę :) 

Ciasto:

* 260 g mąki

* 40 g cukru pudru

* 150 g zimnego masła

* 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany

* 1 żółtko

* 4 łyżki wody

Masa hibiskusowa:

* 250 ml kremówki

* 30 g suszonych kwiatów hibiskusa

* 200 g białej czekolady

Dodatkowo:

* 3 łyżki gęstego dżemu porzeczkowego

Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. (Jeśli posiadacie malakser, to zdecydowanie polecam Wam przygotowanie w nim ciasta. Zajmuje to około 30 sekund.)

Ciasto przekładamy na oprószony mąką papier do pieczenia, wałkujemy na grubość około pół centymetra i wykrawamy z niego kształt jajka. Pozostałe ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego rulon o średnicy około 1-1,5 cm. Brzeg jajka smarujemy wodą i przyklejamy do niego rulon. Ciasto (pomijając brzeg) nakłuwamy widelcem i przekładamy razem z papierem do pieczenia na blachę z piekarnika. 

Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i pieczemy do lekkiego zrumienienia, ok. 15 minut. Studzimy. 

Kremówkę łączymy w niewielkim rondelku z hibiskusem i podgrzewamy. Gdy tylko śmietanka zacznie się gotować zdejmujemy ją z palnika i mieszając od czasu do czasu odstawiamy na około 20 minut. W tym czasie kwiaty hibiskusa powinny nadać kremówce intensywny kolor. 

Po upływie 20 minut kremówkę przecedzamy przez sito mocno wyciskając przy okazji z kwiatów całą śmietankę. Śmietankę ponownie podgrzewamy i zdejmujemy z palnika. Dodajemy do niej drobno posiekaną czekoladę, mieszamy do chwili całkowitego połączenia i odstawiamy do wystygnięcia. 

Spód ciasta smarujemy dżemem, a następnie delikatnie przelewamy masę czekoladową. Wstawiamy do lodówki na około godzinę. 

Przed podaniem dekorujemy. 

Smacznego :)

Inspiracja


Opublikowano: 19 marca 2018
Kategoria: Wielkanoc, Mazurki, Kruche
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
wazka
wazka
01.08.2018 15:07 odpowiedz
Pięknie wygląda i pysznie smakuje :) Goście zachwyceni za każdym razem a już 4 czy 5 takich mazurków upichciłam :) Dziękuję :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
29.03.2018 21:32 odpowiedz
Można spróbować, ale nie jestem pewna, czy da aż tak intensywny kolor. Proszę dać taką samą gramaturę, a potem mocno wycisnąć torebki, bo pewnie pochłoną wiele śmietanki.
Kinga
Kinga
29.03.2018 18:01 odpowiedz
Można dodać hibiscus taki z herbaty? Nie zdążę już zamówić...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.03.2018 12:34 odpowiedz
Taki kolor powstaje w połączeniu ze śmietanką, a potem z białą czekoladą. Staje się po prostu fioletowo purpurowy :)
A jeśli mogę zasugerować, to zamawiałam kwiaty hibiskusa PREMIUM. One dadzą intensywny kolor.
paciepny
paciepny
20.03.2018 12:06 odpowiedz
A gdzie można kupić filetowego hibiskusa, na allegro widzę tylko czerwone kwiaty? :)
Zuza
19.03.2018 22:25 odpowiedz
jaki cudowny kolor!
Asia
Asia
19.03.2018 21:17 odpowiedz
Kasiu jaka końcowka malaksera zagniecie to ciasto? Dzieki i pozdrawiam!
Różowa Patera
19.03.2018 19:46 odpowiedz
Cudowny kolor! A smak musi być kosmiczny, bo uwielbiam smak i zapach hibiskusa :) pozdrawiam :)
marrant
19.03.2018 16:02 odpowiedz
Właśnie zamawiam hibiskus:)
izaa_a
19.03.2018 07:12 odpowiedz
jaki śliczny