0

Drożdżowy makowiec z białym makiem



Dziś druga propozycja makowca z białego maku.
Tym razem jednak w formie rolady z ciasta drożdżowego. 

Delikatny, wilgotny, ze słodyczą daktyli i aromatem skórki pomarańczowej. 
Przepyszny! 
 

Masa makowa:
  • 500 g białego maku
  • 150 g bardzo drobno posiekanej skórki pomarańczowej (kandyzowanej)
  • 120 g daktyli
  • 100 g płynnego miodu
  • 4 łyżki mielonych migdałów
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru migdałowego
  • 2 duże białka

Ciasto:
  • 420 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g masła
  • 50 g drożdży
  • 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 duże żółtka

Masa makowa

Mak zalewamy pół na pół wodą oraz mlekiem i gotujemy przez około godzinę. 
Kiedy mak przestygnie przecedzamy go na wyłożonym ściereczką sicie, a następnie ze ścierki robimy "sakiewkę" i odciskamy mak z nadmiaru mleka. 
Odciśnięty mak dwukrotnie mielimy.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na około pół godziny. Następnie odcedzamy je i miksujemy blenderem.

Do zmielonego maku dodajemy cukry, miód, śmietanę, migdały, skórkę pomarańczową oraz zmiksowane daktyle, Dokładnie mieszamy (najlepiej dłonią).
Na koniec do masy makowej dodajemy ubite na sztywno (ze szczyptą soli) białka. Mieszamy delikatnie, tylko do chwili połączenia się maku z pianą. 

Ciasto

Pokruszone drożdże łączymy z cukrem pudrem i energicznie mieszamy (drożdże powinny się rozpuścić).
Do płynnych drożdży dodajemy kwaśną śmietanę i odstawiamy je na około 15 minut. 

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystygnięcia. 

Do mąki dodajemy, drożdże, całe jajka oraz żółtka i przestudzone masło. Zagniatamy gładkie, jednolite ciasto (powinno utworzyć kulę i odchodzić od ścianek miski). 

Przygotowanie

Ciasto dzielimy na 2 części. Każdą z nich wałkujemy na prostokąt (o grubości około 1-1,5 cm). 
Na każdy z prostokątów wykładamy połowę masy makowej i delikatnie rozprowadzamy ją dłońmi pozostawiając z każdej strony 1,5 cm marginesu. 
Makowce zwijamy zaczynając od dłuższego boku, zlepiamy ich końce i podwijamy delikatnie pod spód, a następnie owijamy (co najmniej dwukrotnie) papierem do pieczenia w taki sposób, by między papierem a ciastem pozostało wolne miejsce na 2 palce. 

Makowce układamy w blaszce do pieczenia (łączeniem papieru do spodu) i odstawiamy na 45 minut do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte makowce wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika i pieczemy 45 minut. 
Po wyjęciu z piekarnika zdejmujemy papier z makowców i odstawiamy je do całkowitego wystygnięcia. 

W zależności od preferencji gotowe makowce pokrywamy lukrem lub oprószamy cukrem pudrem. 

Aby makowce zachowały świeżość przechowuję je w szczelnie zamkniętym pudełku. 

Smacznego! 

 

Opublikowano: 4 grudnia 2019
Tagi: mak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (0)
Nie ma jeszcze komentarzy.