66

Makowiec Drożdżowy - Idealny


Oto idealny makowiec drożdżowy.


Wiem, brzmi nieskromnie, ale taka jest prawda :) Idealne, wręcz rozpływające się w ustach ciasto wspaniale współgra z masą makową i nie oddziela się od niej. Co prawda z podanych proporcji uzyskujemy aż cztery makowce o długości 35 – 40 cm każdy, ale po trzech dniach nie było po nich już śladu. Zajadała się nimi nasza rodzina i cały krąg znajomych. Jednogłośna decyzja brzmiała – PYCHA.

Składniki na ciasto:

* 3,5 szklanki mąki pszennej
* 1 szklanka mleka
* 60 g cukru
* 45 g świeżych drożdży
* 6 żółtek
* 3 łyżeczki oleju
* 2 łyżki wódki
* 150 g roztopionego masła
* ¼ łyżeczki soli



Składniki na masę:


* 500 g maku (ugotowanego w 2 szklankach mleka)
* 250 g cukru pudru
* 6 białek
* 100 g rodzynek
* 50 g suszonych żurawin
* 70 g drobno posiekanych orzechów włoskich
* 2 łyżki miodu
* 1 szczypta cynamonu
* 5 – 6 kropel esencji migdałowej


Mak najlepiej przygotować dzień wcześniej. Należy gotować go w mleku ok. 15 minut, a następnie nie odlewając go przykryć garnek i zostawić mak na całą noc aby wystygł i „wciągnął” mleko. Na drugi dzień mak przecedzamy przez gazę i trzykrotnie mielimy na najmniejszych oczkach maszynki. Do maku dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na koniec masę makową delikatnie łączymy z pianą z białek przy pomocy łyżki.
Pokruszone drożdże dodajemy do ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Dodajemy cukier i pół szklanki mąki i tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Następnie dodajemy resztę mąki, żółtka, olej, masło, sól i kiedy zamieszamy wszystkie składniki dodajemy wódkę. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1,5 godziny.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z części wałkujemy na niezbyt gruby prostokąt, nakładamy ¼ masy makowej (ok. 2 cm od brzegów) i zwijamy (uwaga!!!) od krótszej strony. Jeśli będziemy zwijać od dłuższej strony, makowiec będzie mało zwinięty. I teraz najważniejsza rzecz. Makowce owijamy nasmarowanym olejem papierem do pieczenia pozostawiając jedynie 1,5-2 cm luzu na wyrośnięcie i układamy jeden obok drugiego, najlepiej w blaszce do pieczenia (u mnie w blaszkę o wymiarach 40 x 35 cm weszły trzy makowce). Pieczemy ok. 50 min w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe, ale nie gorące makowce rozwijamy z papieru i posypujemy cukrem pudrem lub pokrywamy lukrem.

Smacznego :)
 



 




Opublikowano: 5 stycznia 2010
Tagi: mak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (66)
1  2
Monika
Monika
15.12.2018 12:06 odpowiedz
Kasiu czy suchy mak mielony dajemy w takiej samej ilości co w przepisie czyli 500 g, czy mak zmielony należy gotować z 2 szklankami mleka przez 15 minut czy tylko tylko kilka minut ? A później jak rozumiem postępujemy tak samo jak w przypadku maku niemielonego.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
15.12.2018 16:25 odpowiedz
Tak - ilość maku się nie zmienia. 
Mak już zmielony wystarczy gotować 2-3 minuty. 
Iwona
Iwona
22.12.2017 17:38 odpowiedz
Makowiec wyszedł tak jak nazwa wskazuje: jest idealny !!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.12.2017 20:48 odpowiedz
Można kupić mak suchy mielony i jego wystarczy zalać gorącym mlekiem. Jest to również bardzo wygodne, ponieważ oszczędza czas poświęcony na mielenie.
kaka
kaka
17.12.2017 19:14 odpowiedz
Witam,czy mak muszę gotować,czy mogę tylko zalać gąracym mlekiem .Słyszałam że gotowany mak może być gorzki,czy to prawda.
Olek
Olek
15.04.2017 12:21 odpowiedz
Robię już drugi raz makowce z Twojego przepisu i muszę powiedzieć, że ten makowiec to smak z dzieciństwa :) ! Dzięki !
sylwia
sylwia
24.12.2016 13:03 odpowiedz
Czy można zastąpić wódkę innym alkoholem, bo akurat nie mam?
Asia
Asia
23.12.2015 11:20 odpowiedz
Kasiu jest przepyszny robię go już 3 wigilię pod rząd, już nawet w rodzinie sie dopytuja czy będę robić makowiec bo sie nie mogą doczekać.
A z mojej strony to jak go już zawijam w papier do pieczenia to fajnie jest go zostawić w ciepłym miejscu ze 20 min. do wyrośnięcia i dopiero po tym ląduje u mnie w piekarniku.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.12.2014 12:20 odpowiedz
U mnie nigdy nie doczekał tygodnia, więc nie wiem z autopsji, jak smakuje po takim czasie :) Wiem, że 4 dnia jest jeszcze OK :)
paulina
paulina
31.12.2014 12:16 odpowiedz
droga Kasiu, mam uwagę do Twojej odpowiedzi odnośnie świeżości makowca - podałaś 4 dni, mój już ma tydzień i nadal jest pyszny!!! dojadamy właśnie końcówkę :)) świetny przepis, w święta w każdym odwiedzanym domu jadłam jakiegoś makowca, ale ten mój był najlepszy! uwielbiam makowce, od tego roku uwielbiam ten przepis - stanie się moją tradycją świąteczną. pozdrawiam poświątecznie i noworocznie, wszystkiego dobrego!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.12.2014 09:53 odpowiedz
Tak, ale aby była bardziej wilgotna proponuję dodać 5 zamiast 2 łyżek miodu.
kaka
kaka
01.12.2014 09:23 odpowiedz
Czy masa po upieczeniu makowca jest wilgotna
natuska2404
08.11.2014 22:50 odpowiedz
jak bede dodawac maslo rozpuszczone do ciasta to ma byc gorace czy zimne? i jeszcze takie troszke dziwne pytanie ale wole byc pewna, czy zaczyn mam wymieszac czy po prostu wrzucic do mleka drozdze, make i cukier i zostawic i nie mieszac? jutro bede piekla makowaca wiec chcesz wszystko dokladnie sie dowiedziec :) pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.11.2014 13:04 odpowiedz
Tak, można posmarować.
Po to się nie daje masy do samych brzegów, żeby nie wypłynęła. Nie ma potrzeby podwijać. Papieru również nie należy podwijać.
natuska2404
08.11.2014 12:50 odpowiedz
jeszcze taka rzecz, jak mam zwinac tego makowca? jesli go zwine tak jak pani pisze od krotszego boku to co potem z bokami? jesli je tak po prostu zostawie to chyba masa makowa wyplynie.. nie moge sobie tego wyobrazic jak to zrobic... czy jak zawine makowca te te krotkie boczki mam wlozyc pod spod? i co potem z papierem? ja zawine go w papier to rowniez mam wlozyc papier pod spod?
natuska2404
08.11.2014 12:30 odpowiedz
a czy ten papier ma byc wysmarowany olejem od srodka tam gdzie beda zawiniete makowce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.11.2014 07:20 odpowiedz
Tak, proszę wszystko podzielić na pół.
natuska2404
04.11.2014 21:09 odpowiedz
jesli zrobie ciasto z polowy porcji to niech mi pani jeszcze powie taka rzecz, bo do zaczynu wsypuje pani na poczatek pol szklanki maki, a ja w takim razie ile bede musiala wsypac, skoro mam uzyc 1,75 szkl maki do calosci? 0,25 szkl?
natuska2404
04.11.2014 21:05 odpowiedz
dziekuje serdecznie za wszystkie odpowiedzi... mam nadzieje ze wyjdzie rownie pyszny i tak ladny jak Pani :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.11.2014 18:16 odpowiedz
Do kupnej masy nie ma potrzeby dodawac cukru :) Białka można.

Makowca nie trzyma się w lodówce i jest świeży przez około 4 dni.

Na składniki z połowy porcji wystarczy 1 puszka masy.

Ja używam szklanki 250 ml.

natuska2404
04.11.2014 15:45 odpowiedz
zauwazylam ze w przepisie wychodza 4 makowce a nie 3 jak pani mi napisala... teraz to szczerze juz zglupialam hihih... zrobie w takim razie 2 makowce, czyli skladniki na ciasto musze zmniejszyc o polowe tak? tylko zastanawiam sie bo w przepisie jest ze na poczatku wsypuje pani pol szklanki maki, a ja bede musiala dac 0,25 szkl maki tak? teaz tylko mam maly dylemat, bo u kazdego szklanka czy kubek jest innej wielkosci... lepiej by bylo gdyby miala pani podane ilosc maki w gramach, ulatwilo by mi to bardzo sprawe :)
natuska2404
04.11.2014 13:24 odpowiedz
postanowilam jednak zrobic 1 strucle... czyi wtedy musze zmienic skladniki na ciasto przez 3tak? czyli powinno byc tak:

* 1,2 szklanki mąki pszennej
* 0,33 szklanki mleka
* 20 g cukru
* 15 g świeżych drożdży
* 2 żółtka
* 1 łyżeczka oleju
* 1 łyżka wódki
* 50 g roztopionego masła
* łyżeczki soli


czy tak? mysli Pani ze uda sie ciasto? bo sama juz nie wiem... prosze mi jeszcze odpowiedz na poprzednie pytanie czy do gotowej kupnej masy mam dodac bialka i cukier puder? makowca nie przechowuje sie w lodowce tak? Pani makowiec ile dni pozostaje swiezy? pozdrawiam i bede wdzieczna o jak najszybsza odpowiedz... :)
natuska2404
04.11.2014 10:25 odpowiedz
2 puszki masy takiej ktora ma 900g?(czyli 2x900g)? a czy do tej gotowej masy ktora kupie mam dodac cukier puder i bialka? tak jak Pani ma w skladzie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
03.11.2014 21:22 odpowiedz
Ja używam mąki tortowej.

A jak chodzi o gotową masę, to można jej użyć, chociaż niektóre są dla mnie za tłuste. Można dodać do niej swoje ulubione bakalie, chociaż zazwyczaj gotowe masy mają już je w składzie. Dwie puszki powinny wystarczyć na 3 makowce.
natuska2404
03.11.2014 19:15 odpowiedz
mam jeszcze jedno pytanie, odnosnie mąki. jaka mam uzyc? tortowa, poznanska, luksusowa czy moze wroclawska... jest tyle rodzai mąki pszennej ze nie wiem jaka bedzie najlepsza do makowca....
natuska2404
03.11.2014 19:07 odpowiedz
witam serdecznie. na poczatku chcialabym powiedziec ze Pani makowiec wyglada cudownie i na pewno jest przepyszny :) mam pytanie odnosnie masy, czy moglabym uzyc gotowej masy makowej? jesli tak to ile musialabym jej miec zeby starczyla na wszystkie strucle z przepisu, i drugie pytanie czy jesli uzyje gotowej masy makowej to czy wszystkie skladniki z Pani przepisu na mase oprocz maku mam dodac do tej masy makowej? prosze o jak najszybsza odpowiedz, dziekuje i pozdrawiam...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
27.12.2013 08:15 odpowiedz
Jeśli ciasto jest za delikatne i nie da się go wałkować, to należy podsypać go mąką. Jednak należy zachować w tym umiar, ponieważ to lekkie i dość luźne ciasto jest warunkiem delikatnego makowca.

Jak w rezultacie makowce wyszły?
Patrycja
Patrycja
26.12.2013 20:28 odpowiedz
Hej, robie wlasnie makowca wg twojego przepisu i jestem na etapie 1,5 godzinnego wyrastania ciasta. Do sedna. Czy to jest normalne ze ciasto które wyrasta wlanie u mnie gest tagiej konsystencji jak by to nazwac takie jak glutek - galaretka nie tyle co rzadkie a w przepisie pisze żeby potem je odrazu rozwalkowac . Wiec chciałabym zapytać czy ciasto zgęstnieje bo chyba takiego luźnego nie będziemy rozwalkowywac czy potem trzeba go zagnieść dodając make i doprowadzając do konsystencji kiedy ciasto da się rozwalkowac ( ta chyba zrobie gdyż wiem ze nie odpiszesz mi w ciągu 5 min.) bo jest to dla mnie trochę nie zrozumiale ?
Karolina
Karolina
17.12.2013 21:42 odpowiedz
makowiec wyszedł wspaniały, dziękuję :-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
16.12.2013 23:17 odpowiedz
Tak, grubość mniej więcej taka. Jak chodzi o wymiary ciasta, to ciężko mi powiedzieć. Proszę rozwałkować tak, aby krótszy bok był kilka centymetrów dłuższy od formy w której będą się piekły, ponieważ podczas zwijania się skurczy, a nie może być za długi, aby zmieścił się w formie.
Karolina
Karolina
16.12.2013 21:38 odpowiedz
jutro piekę, mak mam już gotowy, proszę mi powiedzieć na jaką długość i szerokość ma być rozwałkowane ciasto mniej więcej ? Grubość to pewnie z 4 mm ? Może to oczywiste, ale ja robię makowiec pierwszy raz :-) oby się udał, dam znać !
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2013 17:53 odpowiedz
Tak, tak - w składnikach są białka i je ubijamy na pianę, a następnie dodajemy do masy.
Karolina
Karolina
11.12.2013 17:43 odpowiedz
Teraz pora na Pani makowca, proszę mi powiedzieć, pisze Pani o pianie z białek, ale nie ma nigdzie ubijania, te białka mają być ubite, na sztywno ?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2013 00:15 odpowiedz
To nie jest tak, że ciasto nie wyrasta. Owijanie papierem sprawia, że makowiec się nie rozwarstwia.
Alina
Alina
10.12.2013 21:45 odpowiedz
Witam/ to po co te drozdze w ciescie, jezeli nie pozwala sie makowcom urosnac? hmm
magda-mazek
20.11.2013 14:19 odpowiedz
zrobiłam makowczyk i dla mnie jest pyszny :) Na święta na pewno zrobię go jeszcze raz.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
28.10.2013 20:20 odpowiedz
Spokojnie można ugotować go wcześniej :) Z pewnością nie będzie za długo.
Nic mu się nie stanie na blacie, ale teraz noce są chłodne, więc można też wynieść na balkon, chociaż tak jak napisałam, nie wymaga niskiej temperatury.
84monika
84monika
28.10.2013 11:47 odpowiedz
Pani Kasiu, jeżeli chcę piec makowiec popołudniu około 14.00 to czy też powinnam go pogotować w mleku wieczorem poprzedniego dnia czy może lepiej rano dnia kiedy chcę go piec, aby nie moczył się w mleku za długo? Poza tym czy taki ugotowany w mleku mak pozostawić na blacie w kuchni czy schować w chłodniejsze miejsce?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
05.10.2013 19:26 odpowiedz
Makowiec należy ciasno owinąć papierem, aby właśnie nie miał możliwości wyrosnąć (najlepiej kilka razy go owinąć długim arkuszem). Ja później jeszcze zabezpieczałam boki aby nie wyszedł końcami i włożyłam do blaszki.
m
m
04.10.2013 19:35 odpowiedz
moglabys napisać cos wiecej o zwinięciu makowca w papier?? czy ściśle czy trzeba pozostawić jakieś luzy ( z gory, z boku??) od dołu ma byc mocno 'scisnięty"?? czy zbyt mocne sciśniecie go uniemozliwi mu rośniecie??
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
10.12.2012 07:59 odpowiedz
Niestety nie posiadam konta na NK. Podejrzewam, ze ktoś ukradł mi zdjęcia?
Gość
Gość
09.12.2012 19:54 odpowiedz
http://nk.pl/#main#!q?photoviewer=[33429392,3858]" rel="nofollow">nk.pl/#main#!q?photoviewer=[33429392,3858] Jak na pani konto prosze tam zajrzeć jest tam tego więcej.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
02.12.2012 13:57 odpowiedz
Proporcje są na 4 makowce, więc myślę, ze 2-3 puszki po 800g.
Elek1980
Elek1980
02.12.2012 13:41 odpowiedz
a czy można do niego użyć gotowej masy makowej z puszki? Jeśli tak to ile tej masy powinno być (wagowo)?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2011 14:11 odpowiedz
Polecam - ja juz nie piekę innego :)
Aniabg1
Aniabg1
20.12.2011 14:10 odpowiedz
To w tym roku spróbuję Twojego przepisu :) na zadęciach makowiec wygląda pięknie :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.12.2011 13:27 odpowiedz
Tak, oczywiście, że można.
Aniabg1
Aniabg1
20.12.2011 12:29 odpowiedz
witam
a czy te cisto można wyrobić w maszynie do pieczenie chleba?
Gość
Gość
19.12.2011 22:29 odpowiedz
JUTRO ROBIE ,PIEKNIE WYGLĄDA -I PEWNIE TAK SAMO SMAKUJE -POZDRAWIAM
angy
angy
14.12.2011 11:40 odpowiedz
Rewelacyjny ten makowiec!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.04.2011 10:36 odpowiedz
Dziękuję za komentarz i cieszę sie, że smakował :) Pozdrawiam :)
1  2