22

Likier bożonarodzeniowy


 

Coby się Wam przyjemniej choineczkę ubierało, weselej przy stole siedziało i skoczniej kolędy śpiewało, dziś przychodzę do Was z buteleczką słodkiego, piernikowo pomarańczowego likieru :)

Pamiętajcie jednak, by do likieru wybrać przyprawę, która nie zawiera w składzie mąki (którą będzie czuć w smaku) i najlepiej taką, która nie zawiera też cukru. Niestety w większości przypadków gotowe przyprawy do piernika to głównie mąką lub cukier, więc przy zakupie zwróćcie uwagę, by w na liście składników widniały jedynie przyprawy.

Składniki:

* 250 ml wódki

* 300 g masy kajmakowej

* 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

* 1 łyżka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki!)

* 1/2 łyżeczki cynamonu

* 5 łyżek likieru pomarańczowego Cointreau lub skórka otarta z 1 dużej pomarańczy

Kajmak miksujemy z mlekiem do chwili powstania gęstej, jednolitej masy bez grudek. 

Do masy kajmakowej dodajemy cynamon, przyprawę do piernika oraz likier i ponownie miksujemy. 

Na koniec, cały czas mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę. 

Likier przelewamy do butelki lub do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni, aby smaki się połączyły. Codziennie, przez około 2 minuty energicznie potrząsamy butelką.

Po tygodniu likier gotowy jest już do spożycia.

Na zdrowie! :)


Opublikowano: 6 grudnia 2016
Tagi: kajmak
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (22)
Karolina
Karolina
19.12.2016 19:46 odpowiedz
Kurcze a w przepisie napisała Pani - gęsta masa bez grudek, więc zgłupiałam zupełnie myślałam, że na starcie coś spaliłam ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
19.12.2016 18:56 odpowiedz
Dokładnie takie ma być - rzadkie :)
Karolina
Karolina
19.12.2016 18:29 odpowiedz
Pani Kasiu zmiksowałam na wolnych obrotach kajmak z mlekiem skondensowanym i wyszło dość rzadkie. Co zrobiłam nie tak? Czy to jakiś problem?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
14.12.2016 06:40 odpowiedz
Ja użyłam mleka z kartonika.
Gość
Gość
13.12.2016 20:10 odpowiedz
Czy używała Pani mleka skondensowanego z puszki czy z kartonika? Z tego co mi wiadomo to różnią się one konsystencją a niestety w puszcze jest trudno dostępne :(
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
13.12.2016 08:45 odpowiedz
Zatem czekam na opinię :)
Pozdrawiam
Anusiaczek
Anusiaczek
13.12.2016 00:25 odpowiedz
Wykonałam od razu podwoiłam proporcje, bo już z wielu przepisów od Pani Kasiu próbowałam i wszystko znika w mgnieniu oka za tydzień dam znać jak wyszło
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.12.2016 23:21 odpowiedz
Wychodzi go odrobinę więcej, ok. 600 ml
Jahsta
Jahsta
12.12.2016 18:53 odpowiedz
Pani Kasiu a ile wychodzi tego likieru z tej proporcji? 0.5 litra czy więcej? Pozdrawiam!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.12.2016 16:22 odpowiedz
Tak, olejek pomarańczowy, czyli aromat :) Na początek proponuję 3 krople. Proszę zamieszać dokładnie i spróbować. Jeśli aromat pomarańczy wyda się za słaby, dodać jeszcze. Niestety nie będzie to to samo, co z likierem pomarańczowym, który ma bardzo naturalny smak pomarańczy :)
Gość
Gość
11.12.2016 14:01 odpowiedz
olej pomarańczowy czyli aromat pomarańczowy? ;) jeżeli tak to ile kropel dodać aby nie przesadzić? ;)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.12.2016 11:05 odpowiedz
Zdecydowanie najlepszy wybór to Gostyń.
gonia
gonia
09.12.2016 10:24 odpowiedz
Pani Kasiu, jaki kajmak?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2016 23:20 odpowiedz
Muszę przyznać, że nie zastanawiałam się nad tym. Teoretycznie sok z pomarańczy nie powinien się zepsuć, ponieważ w likierze jest alkohol. Ale może zamiast soku dodać zest ze sparzonej pomarańczy?
bastach
bastach
06.12.2016 19:10 odpowiedz
A czy można zamiast likieru lub olejku użyć soku z pomarańczy?
Sarna
06.12.2016 13:57 odpowiedz
pychotka :) bardzo lubię mleczne alkohole
dzusti
dzusti
06.12.2016 12:48 odpowiedz
Pokonałaś mnie.Faktury zaplułam ;-/
Jak to jest że ty tą robotę wymyślasz a ja nie dość że przyjmuję , robię, to jeszcze wychodzi..?
Nie dokładaj już żadnych przepisów na święta , błagam , bo będę musiała zaprosić pół wsi ;-)
ann
ann
06.12.2016 12:15 odpowiedz
jakiego kajmaku użyć? :)
Lena Gotuje
Lena Gotuje
06.12.2016 12:09 odpowiedz
O to coś zdecydowanie dla mnie lubię takie słodkie pyszności z %
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.12.2016 11:58 odpowiedz
Gość - mniej więcej jak ajerkoniak. Jeśli stoi w lodówce trochę gęstnieje, ale wystarczy wyjąć go godzinę przed podaniem i mocno potrząsnąć.
Evi
Evi
06.12.2016 10:59 odpowiedz
Jak tylko tygodnia mu trzeba, to może zdążę go zrobić na święta :-). Super!
Gość
Gość
06.12.2016 10:48 odpowiedz
wygląda kusząco, czy ten likier jest bardzo gęsty?