
Coby się Wam przyjemniej choineczkę ubierało, weselej przy stole siedziało i skoczniej kolędy śpiewało, dziś przychodzę do Was z buteleczką słodkiego, piernikowo pomarańczowego likieru :)
Pamiętajcie jednak, by do likieru wybrać przyprawę, która nie zawiera w składzie mąki (którą będzie czuć w smaku) i najlepiej taką, która nie zawiera też cukru. Niestety w większości przypadków gotowe przyprawy do piernika to głównie mąką lub cukier, więc przy zakupie zwróćcie uwagę, by w na liście składników widniały jedynie przyprawy.
Składniki:
* 250 ml wódki
* 300 g masy kajmakowej
* 200 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
* 1 łyżka przyprawy do piernika (bez dodatku mąki!)
* 1/2 łyżeczki cynamonu
* 5 łyżek likieru pomarańczowego Cointreau lub skórka otarta z 1 dużej pomarańczy
Kajmak miksujemy z mlekiem do chwili powstania gęstej, jednolitej masy bez grudek.
Do masy kajmakowej dodajemy cynamon, przyprawę do piernika oraz likier i ponownie miksujemy.
Na koniec, cały czas mieszając wlewamy cienkim strumieniem wódkę.
Likier przelewamy do butelki lub do słoika i odstawiamy w ciemne, chłodne miejsce na 7 dni, aby smaki się połączyły. Codziennie, przez około 2 minuty energicznie potrząsamy butelką.
Po tygodniu likier gotowy jest już do spożycia.
Na zdrowie! :)
Opublikowano: 6 grudnia 2016
Tagi:
kajmak
Można też przedłóżyć jego datę przydatności do spożycia zamieniając wódkę na spirytus, ale wówczas wzrośnie też jego moc ;)
100% przypraw. Przed Świętami ciężką ją już znaleźć, więc polecam zrobić już teraz zapasy :)
Pozdrawiam
Jak to jest że ty tą robotę wymyślasz a ja nie dość że przyjmuję , robię, to jeszcze wychodzi..?
Nie dokładaj już żadnych przepisów na święta , błagam , bo będę musiała zaprosić pół wsi ;-)