18

Kurczak po indyjsku




Dzisiaj chciałabym Wam zaproponować przepysznego, aromatycznego kurczaka na styl indyjski.    

Podstawą jest przyprawa garam masala, ale bez problemu kupicie ją w każdym sklepie z żywnością orientalną. Jeśli w Waszej okolicy nie ma takiego sklepu, bez problemu znajdziecie ją w sklepach internetowych.     

      

Składniki:

* 650 g filetu z kurczaka

* 3 łyżki oleju

* sól

Sos:

* 150 ml śmietany kremówki

* 1/2 szklanki gęstego jogurtu

* 100 ml wody

* 1 szklanka przecieru pomidorowego z kartonu

* 2 ząbki czosnku (starte na tarce)

*  1,5 łyżeczki przyprawy garam masala

* 1/2 łyżeczki kurkumy

* 1 łyżeczka ziaren kolendry

* 1 większa szczypta chilli

Filety kroimy na mniejsze kawałki (jeden filet na ok. 5 - 6 kawałków). Mięso oprószamy solą i podsmażamy na patelni ze wszystkich stron na złoto (w sumie około 15 minut).

W tym czasie nastawiamy też ryż i gotujemy go według zaleceń na opakowaniu.

Ziarna kolendry rozdrabniamy w moździerzu lub blenderem. Wszystkie składniki sosu miksujemy ze sobą, aby sos był gładki. Usmażone mięso przekładamy bez tłuszczu do garnka z grubym dnem, zalewamy sosem i gotujemy na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, dość często mieszając. Podajemy z ryżem.

Smacznego :)   




Opublikowano: 11 listopada 2013
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (18)
Kasia
Kasia
30.07.2019 13:20 odpowiedz
Zrobiłam, zamiast kurczaka dodałam udziec z indyka i dodatkowo jeszcze warzywa. Niebo w gębie jak w najlepszej indyjskiej restauracji. Polecam i dziekuje za przepis ????
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
30.07.2019 21:01 odpowiedz
Cieszę sie, że smakowało :)
justyna
justyna
14.11.2013 01:28 odpowiedz
a może mogę dodać do niego jeszcze jakieś warzywa? jakie by pasowały?
Aga
Aga
12.11.2013 22:34 odpowiedz
Ale aksamitny! Uwielbiam takie smaki :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 21:56 odpowiedz
Jolu mam nadzieję, że piernik będzie smakował :) A kurczaka z tego przepisu polecam, jest super.
jolantaszyndlarewicz
12.11.2013 20:32 odpowiedz
Nie znam się zupełnie na indyjskiej kuchni, ale przyznać muszę, że kurczak bardzo apetycznie wygląda:) ... a ja dzis zrobiłam ciasto na piernik staropolski z przepisu zamieszczonego na Twoim blogu. Może tym razem posmakuje nam tak bardzo bardzo ten piernik:)
tu-tusia
12.11.2013 10:01 odpowiedz
Oj - wygląda cudownie!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
12.11.2013 08:21 odpowiedz
Moim zdaniem śmietana jest istotna, ponieważ nie tylko sprawia, że sos jest kremowy ale też zagęszcza sos.
ola
ola
11.11.2013 18:34 odpowiedz
czy smietana jest potrzebna mozna dodac wiecej jogurtu

darkangelika
11.11.2013 18:03 odpowiedz
Jeżeli chodzi o przyprawę garam masala to można ją zrobić nawet w domu :) Bardzo aromatyczna przyprawa, Twój kurczak pewnie smakował pysznie :)
mis-yogii
11.11.2013 16:35 odpowiedz
wygląda przepysznie
Gość
Gość
11.11.2013 15:44 odpowiedz
no chyba wszytsko popsuła pasta curry, potrwa wyszla mi bardzo kwaśna;(
Gość
Gość
11.11.2013 13:22 odpowiedz
Mmmm kurczaczek w fajnym sosie, coś co lubię :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.11.2013 10:28 odpowiedz
Myślę, że może być :) Chociaż oczywiście, nie będzie to ten sam smak :)
Gość
Gość
11.11.2013 10:14 odpowiedz
ojej dopiero teraz się zorientowałam, ze nie mam garam masaly...czym mogę j ą zastąpić: mam czerwoną pastę curry- moze być?
Gość
Gość
11.11.2013 10:11 odpowiedz
i super, ze zdjecie potrawy jest zaraz pod jej tytułem:-) zawsze sama je dodaję w to miejsce przed wydrukiem;)
Gość
Gość
11.11.2013 10:09 odpowiedz
zaraz się zabieram za robotę:) miałam robić wołowinę po burgundzku, ale nie pamiętahttp://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Kurczak-po-indyjsku.htmlam," rel="nofollow">gotowaniecieszy.blox.pl/2013/11/Kurczak-po-indyjsku.htmlam, żeby kupić pieczarki, więc zrobię jutro:) a dziś zabieram się za tę pyszność!!!:) Kasiu, jesteś niezastąpiona dla mnie w sprawach obiadowych!
wiosenka27
11.11.2013 09:10 odpowiedz
Bardzo apetyczne danie:)