10

Kurczak po chińsku - przepis




Dziś mam dla Was przepis na szybkiego i smacznego kurczaka po chińsku, którego przygotujecie w nie więcej niż 30 minut. Danie jest lekkie, niskokaloryczne i świetnie nadaje się na obiad w upalne dni. 

Uprzedzając pytania o przyprawę "5 smaków" to ja kupiłam ją w sklepie z żywnością orientalną, ale o ile się nie mylę, jedna z firm której produkty są ogólnodostępne produkuje także ten rodzaj przyprawy. 

Składniki:

* 500 g filetu z kurczaka

* 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich/orientalnych

* 1 papryczka chili

* 3 ząbki czosnku

* 1 czerwona cebula

* 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru

* 2 łyżeczki sosu sojowego

* 2 -3 łyżki oleju

* 1 łyżeczka soku z limonki

* 1 płaska łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"

* sól i pieprz do smaku

* 100 ml wody

Dodatkowo:

* ryż długoziarnisty

Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty na tarce czosnek, imbir, posiekaną papryczkę (bez pestek), przyprawę i sos sojowy. 

W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego mięso. Obsmażamy je przez kilka minut z każdej strony a następnie dodajemy rozmrożone warzywa, posiekaną w piórka cebulę i sok z limonki. Solimy, pieprzymy i smażymy przez około 5 minut dość często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy wodę i gotujemy kolejne 2-3 minuty. 

Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.


Opublikowano: 30 lipca 2014
Tagi: kurczak ryż
Kategoria: Mięso, Ryż
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.07.2017 16:58 odpowiedz
Miło mi, że smakuje :)
Dawid
Dawid
09.07.2017 16:36 odpowiedz
Świetne danie, robię już kolejny raz wg Twojego przepisu :)
chin
chin
03.06.2016 21:10 odpowiedz
pałeczek się nie krzyżuje (w kulturze chińskiej), chyba, że na grobie
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
04.08.2014 08:00 odpowiedz
To jest mieszanka warzywna - 100% warzyw, bez innych dodatków. Nie wiem, co można nie lubić w mrożonych warzywach, kurczaku i ryżu, ale każdy ma swój gust :)

Oto skład mrożonki której użyłam:

Mieszanka warzywna: marchew 30%, cebula 19%, kiełki fasoli Mung 16%, pędy bambusa 12%, grzyby chińskie 6%, papryka czerwona 6%, papryka zielona 6%, por 5%.
Hanna
Hanna
04.08.2014 02:34 odpowiedz
Takich przepisow,to,nie,lubie. Orientalna mrozonka- co to jest? Jakie ma skaldniki?...
KG
KG
01.08.2014 10:35 odpowiedz
wczoraj zrobiłam na szybki obiad. Bardzo lubię takie lekkie, zdrowe i szybkie dania. Nie mam żadnych zastrzeżeń
Kasia
30.07.2014 20:47 odpowiedz
Uwielbiam takiego kurczaka z mieszanką orientalną chociaż czasami wystarcza mi również wersja z samą fasolą szparagową i sezamem - równie pyszne:)
trisch
trisch
30.07.2014 17:15 odpowiedz
super przepis:)
amaranthrose
30.07.2014 14:09 odpowiedz
Zdecydowanie moje smaki.
Pyszny obiad!
lucynella
30.07.2014 11:42 odpowiedz
Takiego kurczaczka to ja chętnie zjem : )