
Dziś mam dla Was przepis na szybkiego i smacznego kurczaka po chińsku, którego przygotujecie w nie więcej niż 30 minut. Danie jest lekkie, niskokaloryczne i świetnie nadaje się na obiad w upalne dni.
Uprzedzając pytania o przyprawę "5 smaków" to ja kupiłam ją w sklepie z żywnością orientalną, ale o ile się nie mylę, jedna z firm której produkty są ogólnodostępne produkuje także ten rodzaj przyprawy.
Składniki:
* 500 g filetu z kurczaka
* 1 opakowanie mrożonych warzyw chińskich/orientalnych
* 1 papryczka chili
* 3 ząbki czosnku
* 1 czerwona cebula
* 1/2 łyżeczki świeżego, startego imbiru
* 2 łyżeczki sosu sojowego
* 2 -3 łyżki oleju
* 1 łyżeczka soku z limonki
* 1 płaska łyżeczka chińskiej przyprawy "5 smaków"
* sól i pieprz do smaku
* 100 ml wody
Dodatkowo:
* ryż długoziarnisty
Kurczaka kroimy w cienkie paseczki i przekładamy do miski. Dodajemy do niego starty na tarce czosnek, imbir, posiekaną papryczkę (bez pestek), przyprawę i sos sojowy.
W woku rozgrzewamy olej i dodajemy do niego mięso. Obsmażamy je przez kilka minut z każdej strony a następnie dodajemy rozmrożone warzywa, posiekaną w piórka cebulę i sok z limonki. Solimy, pieprzymy i smażymy przez około 5 minut dość często mieszając. Pod koniec smażenia dodajemy wodę i gotujemy kolejne 2-3 minuty.
Kurczaka podajemy z ugotowanym ryżem.
Opublikowano: 30 lipca 2014
Oto skład mrożonki której użyłam:
Mieszanka warzywna: marchew 30%, cebula 19%, kiełki fasoli Mung 16%, pędy bambusa 12%, grzyby chińskie 6%, papryka czerwona 6%, papryka zielona 6%, por 5%.
Pyszny obiad!