
Dziś mam dla Was pomysł na typowo letni obiad inspirowany kuchnią indyjską.
Kurczak curry, w sosie z dodatkiem brzoskwiń i ananasa. Prosty i szybki w przygotowaniu -zdecydowanie dla fanów połączenia mięsa z owocami :)
Bazą do sosu jest mleczko kokosowe, ale jeśli nie przepadacie za jego smakiem, możecie zamienić go na 500 ml śmietanki 30%.

Składniki:
* 600 g filetu z kurczaka
* 6 plastrów ananasa z zalewy
* 6 połówek brzoskwiń z zalewy
* 1 puszka mleczka kokosowego
* po 100 ml zalewy z ananasa i brzoskwiń
* 1 kopiasta łyżeczka curry
* 1/2 łyżeczki kurkumy
* 1 szczypta chili
* 1 łyżka oleju
* sól
Kurczaka kroimy w paseczki, oprószamy solą oraz połową curry i łączymy z olejem. Smażymy na patelni do czasu, aż się zarumieni.
W garnku łączymy mleczko kokosowe, zalewę z brzoskwiń oraz ananasa, pozostałe curry, chili i kurkumę. Podgrzewamy do zagotowania, a następnie dodajemy kurczaka i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 7-8 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone owoce i gotujemy jeszcze 3-4 minuty.
Podajmy z ryżem (polecam zwłaszcza jaśminowy).
Smacznego :)
* * * * *
Przepis ten powstał na bazie produktów dostępnych w supermarketach sieci Mila.
Zachęcam też do zapoznawania się z cotygodniowymi gazetkami reklamowymi sieci, w których znajdziecie więcej moich przepisów oraz do śledzenia zakładki "Smakuj z Milą", w której czeka na Was wiele kulinarnych inspiracji, w tym przepis na kurczaka po tajsku :)
Opublikowano: 12 lipca 2018