33

Kruche z truskawkami i rabarbarem




Truskawki i rabarbar.

Klasyczne połączenie. Bez zbędnych udziwnień i bez eksperymentów.     

Bo są takie duety, których się nie rozdziela.

Ciasto:

* 180 g mąki pszennej

* 180 g krupczatki

* 180 g masła

* 150 g cukru pudru

* 3 żółtka

* skórka otarta z 1 cytryny

* 1 szczypta soli

Nadzienie:

* 600 g dojrzałych truskawek

* 500 g dojrzałego rabarbaru 

* 1 kopiata łyżka cukru pudru

* 1 płaska łyżka mąki

Kruszonka:

* 100 g mąki

* 50 g cukru pudru

* 70 g masła

Obie mąki łączymy z solą i cukrem a następnie wcieramy w nie zimne masło do chwili utworzenia się drobnej kruszonki. Jeśli posiadacie blender z misą, to najszybciej i najprościej będzie zrobic to przy jego pomocy. 

Do powstałej kruszonki dodajemy skórkę z cytryny oraz żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Jeśli składniki nie chcą się połączyć (zależy to od wilgotności mąki), to należy dodać ok. 2 łyżki zimnej wody. 

Kulkę gotowego ciasta owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Po tym czasie rozwałkowujemy je na podsypanej mąką tortownicy i wykładamy nim formę na tartę o wymiarach 20x35 cm. Ciasto lekko posypujemy mąką, kładziemy na nim papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie (by podczas pieczenia ciasto się nie odkształciło). U mnie takim obciążeniem wielokrotnego użytku jest mieszanka fasoli, grochu i ryżu. 

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika delikatnie zdejmujemy papier z obciążeniem i odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy nadzienie i kruszonkę. 

Składniki kruszonki łączymy ze sobą i wcieramy masło w mąkę do chwili utworzenia się grudek. 

Truskawki kroimy na ćwiartki a rabarbar na około centymetrowe kawałki. Mieszamy je ze sobą, dodajemy cukier i mąkę. Owoce wykładamy na wystudzony spód ciasta i posypujemy kruszonką. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut w 180 stopniach. Po przestygnięciu posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

 




Opublikowano: 8 maja 2013
Kategoria: Kruche, Z owocami
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (33)
Ania
Ania
17.06.2016 00:49 odpowiedz
Przepyszne ciasto!!! Polecam przepis
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
11.06.2015 12:53 odpowiedz
Na surowym cieście kładę papier do pieczenia lub folię aluminiową i wysypuję około kilogram suchej mieszanki fasoli, ryżu i grochu. I piekę z nimi. Po upieczeniu zdejmuje papier, studzę mieszankę do obciążenia, przesypuję do słoika i używam do kolejnych wypieków.
Chodzi o to, by ciasto nie opadało po bokach i nie podnosiło się na środku. Oczywiście obciążenia nie można wysypać bezpośrednio na ciasto, ponieważ zleje się z ciastem :)
julka
julka
11.06.2015 11:50 odpowiedz

witam, mam pytanie odnośnie stwierdzenia "wysypujemy obciążenie (by podczas pieczenia ciasto się nie odkształciło). U mnie takim obciążeniem wielokrotnego użytku jest mieszanka fasoli, grochu i ryżu."
czy mam piec ciasto razem z fasolą i ile ma jej wysypać?
wiem ze może jest zbyt oczywiste ale nigdy jeszcze tak nie piekłam, z góry dziekuje za odpowiedz, ponieważ bardzo mam ochote na to ciasto ;-)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
01.06.2014 14:08 odpowiedz
Miło mi, ze smakuje :) Ja też uwielbiam to ciasto. Niby takie proste, a jakie pyszne :)
IWONA
IWONA
01.06.2014 12:43 odpowiedz
Kasiu, dziś zrobiłam na niedzielny deser poobiedni...jeśli jeszcze coś zostanie....hahaha. Twój przepis to moje ulubione połaczenie składników...pycha. I pomysleć że kiedyś rabarbar to był tylko kompot, ale na wycieczkach z moimi Rodzicami do parku Zwierzynieckiego w Białymstoku smakował bardzo. Ale to było lat temu 45 (!). NIestety , już to nie powróci.
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
31.05.2014 13:47 odpowiedz
To najlepiej kupić sobie 2 kg drobnej fasoli. Z pewnością przyda się do następnych tart :)
Gość
Gość
30.05.2014 18:30 odpowiedz
Chciałam upiec to ciasto, ale nie mam takiego obciążenia. Czy mogę użyć czegoś innego, jeśli tak to czego? pozdrawiam
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.06.2013 16:38 odpowiedz
Cieszę się, że smakowało :)
Pozdrawiam :)
wedelka
24.06.2013 14:57 odpowiedz
Ciasto przepyszne :) Kwaskowate nadzienie, słodka kruszonka i to kruche ciasto z cytrynowym akcentem..rewelacja :) Dziękuję Kasiu ze przepis i pozdrawiam :)
Patrycja
Patrycja
16.05.2013 15:42 odpowiedz
Jak powinnam zmodyfikować ilość składników? Bo mam forme o średnicy 27 cm
IWONA
IWONA
11.05.2013 20:09 odpowiedz
Kasiu, dziękuję za przepis - ciasto jest b.smaczne, piękinie pachnie, a nie mając truskawek - jeszcze rosną w zagłębiu korycińskim woj. podlaskie- wykorzystałam mrożone wiśnie. Piekłam trochę dłużej niż wskazałaś z uwagi na wilgotne wiśnie. Ale jest OK !
agattekh
11.05.2013 11:45 odpowiedz
To ciasto zawsze mi się dobrze kojarzy :-) już czuję lato :-)
jola8000
11.05.2013 11:28 odpowiedz
Ciasto z truskawkami... rozmarzyła się
jolantaszyndlarewicz
10.05.2013 21:09 odpowiedz
Cudowny klasyk, mój ulubiony wiosenny plaek:)
gin86
10.05.2013 19:29 odpowiedz
Mmm, cudownie owocowe pyszności :)
majanaboxing
09.05.2013 23:20 odpowiedz
Też uwielbiam to połączenie. W ciastach, w dżemach, cudne :)
Ciacho wspaniałe, chętnie bym się podłączyła :)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.05.2013 19:02 odpowiedz
KLFood Blog
09.05.2013 18:29 odpowiedz
wiesz że ostatnio też zbierałem te same kwiaty z kwitnących pięknie drzew do zdjęć...nawet nie wiem jak się to drzewo nazywa. a ciasto wygląda bosko nareszcie maj i pierwsze sezonowe owoce...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
09.05.2013 12:24 odpowiedz
Joanno cieszę się, że smakowało :)
U mnie też to ciasto wchodzi na stałe do truskawkowo - rabarbarowego repertuaru :)
Joanna
Joanna
09.05.2013 12:18 odpowiedz
Wczoraj zrobiłam to ciasto. Do dzisiaj z całej blaszki ostał się tylko kawałeczek, tak na smak. Reszta została zjedzona na spółkę z mężem jeszcze ciepła :)
Ciasto jest genialne! Kruchy cytrynowy spód i soczyste, smakujące latem nadzienie.
Nie za słodki(nie posypywałam cukrem pudrem), idealny.
Bardzo się bałam, że nie wyjdzie bo robiłam go w warunkach "polowych", gdyż obecnie dysponuję tylko standardową metalową blaszką i piecykiem elektrycznym - tzw.blaszakiem, który osiąga tylko jedną słuszna temperaturę.
Ale udał się fantastycznie.
Baaaaardzo polecam!! Ja na pewno je powtórzę nie raz, może nawet już w weekend.
Pozdawiam
Aga
Aga
09.05.2013 12:06 odpowiedz
Pięknie wygląda. A truskawki, rabarbar plus kruche ciasto! Pyszności!
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
08.05.2013 22:21 odpowiedz
Dziękuję :) Miło mi, że się Wam podoba :)

Kabamaiga - daję zwykłą mąkę pszenną.
kabamaiga
08.05.2013 21:31 odpowiedz
Kocham to połączenie. Kasiu dajesz zwykłą mąkę do nadzienia, czy ziemniaczaną?
ladylaura
08.05.2013 17:29 odpowiedz
Wspaniale ciasto,pozdrawiam.
vegazone
08.05.2013 16:35 odpowiedz
Czytasz w moich myślach :) Właśnie na taki wypiek mam apetyt i na pewno coś podobnego zrobię gdy tylko upoluje rabarbar. Śliczne zdjęcia!
judik1119
08.05.2013 14:28 odpowiedz
Wspaniale wygląda to ciasto! Uwielbiam połączenie truskawek i rabarbaru:-)
cuda.wianki
08.05.2013 10:25 odpowiedz
Kasiu, truskawkowo-rabarbarowa tarta to u mnie obowiazkowy wypiek wczesnego lata :-)) piekne fotki, jak zwykle :-))
nemisiek
08.05.2013 09:55 odpowiedz
Kasiu Twoje zdjęcia są prześliczne!
kozakowna
08.05.2013 09:54 odpowiedz
Wygląda smakowicie:) Masz rację są klasyki nie do zastąpienia:))
kuchenny bałagan
kuchenny bałagan
08.05.2013 09:28 odpowiedz
Absolutnie cudowne! Narobiłaś mi takiego smaka, że zaraz i ja upiekę jakieś owocowe ciacho :)
izaa_a
08.05.2013 09:07 odpowiedz
cudnie wygląda!!!
Paulina Podgórska
08.05.2013 08:47 odpowiedz
za ciacho z truskawkami dam się pokroić !
Jak tu pachnie latem :)
alohaskarbie
08.05.2013 08:43 odpowiedz
Zgadzam sie. Są takie duety, których rozdzielenie to grzech ;p A ten, niewątpliwie do nich należy :)