6

Kruche babeczki




Dziś mam dla Was przepis na urocze babeczki w 4 wariantach smakowych. 

Tym razem wykorzystałam gotowe korpusy, (które smakiem ani kruchością nie ustępują tym domowym), co znacznie zaoszczędziło mi czas i sprawiło, że każda babeczka miała idealną, taką samą grubość ciasta.


Łączna ilość babeczek - 48 sztuk.
(Z podanych proporcji uzyskamy po 12 babeczek w każdym smaku.)

1. BABECZKI KAWOWE 

Krem kawowy:
  • 250 g mascarpone 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1 pełna łyżeczka kawy mielonej 
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej 
  • 2 łyżki wrzątku 

Dodatkowo:
  • krem czekoladowo orzechowy (typu Nutella)
  • chipsy czekoladowe z orzechami 

Na spodzie babeczek umieszczamy po pół łyżeczki kremu czekoladowego. 

Kawę mieloną oraz rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. 

Mascarpone łączymy z przestudzoną kawą oraz cukrem i miksujemy tylko do połączenia składników. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krem czekoladowy. 

Dekorujemy czekoladowym chipsem.


2. BABECZKI RÓŻANE 

Krem czekoladowy:
  • 150 g białej czekolady 
  • 5-6 łyżek śmietanki 30%

Krem różany:
  • 250 g mascarpone 
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżeczki zmielonych suszonych płatków róż (użyłam młynka do kawy)
  • 2 łyżki syropu różanego 
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • 2-3 krople różowego barwnika 

Bardzo drobno posiekaną czekoladę łączymy ze śmietanką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiego, jednolitego kremu. 
Kiedy czekolada przestygnie nakładamy niewielką porcję na spód babeczek.

Wszystkie składniki kremu łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia. 
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim babeczki. 

Do dekoracji użyłam suszonych pączków róż i różowego, jadalnego brokatu. 


3. BABECZKI JEŻYNOWE 

Krem czekoladowy:
  • 150 g białej czekolady 
  • 5-6 łyżek śmietanki 30%

Mus jeżynowy:
  • 250 g mascarpone 
  • 1 łyżka cukru pudru 
  • 250 g jeżyn 
  • 2 łyżeczki żelatyny 
  • 50 ml wrzątku 

Bardzo drobno posiekaną czekoladę łączymy ze śmietanką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiego, jednolitego kremu. 
Kiedy czekolada przestygnie nakładamy niewielką porcję na spód babeczek.

Jeżyny miksujemy blenderem i przecieramy przez gęste sito by uzyskać gładkie puree. 
Puree jeżynowe łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy tylko do chwili połączenia składników. 
Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 
Delikatnie tężejący mus przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki) i wypełniamy nim babeczki. 

Do dekoracji użyłam świeżych jeżyn oraz mięty. 


4. BABECZKI ŚLIWKOWO KAJMAKOWE 

Składniki:
  • 1 puszka kajmaku (klasycznego, orzechowego lub kukułkowego)
  • gęste powidła śliwkowe (u mnie domowe, z tegorocznych śliwek)

Na spód babeczek nakładamy po pół łyżeczki powideł. 
Kajmak przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na powidła. 

Ponieważ do babeczek użyłam kajmaku orzechowego,  udekorowałam je orzechami laskowymi, karmelowymi pałeczkami czekoladowymi i jadalnym złotem. 

BABECZKI OD RAZU PO PRZYGOTOWANIU WSTAWIAMY DO LODÓWKI I PRZECHOWUJEMY JE TAM DO MOMENTU PODANIA.

Smacznego!

Opublikowano: 14 sierpnia 2020
Kategoria: Ciasteczka, Desery, Kruche
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (6)
Ania
Ania
18.08.2020 12:31 odpowiedz
A te chipsy czekoladowo orzechowe to też z Lidla ???
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2020 08:08 odpowiedz
Ja kupuję albo w Lidlu, albo w Aldi :) 
Monia
Monia
14.08.2020 13:45 odpowiedz
Gdzie Pani kupiła te gotowe korpusy? Przez Internet czy można w stacjonarnym jakimś sklepie?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
17.08.2020 06:53 odpowiedz
Ja akurat kupiłam je w Lidlu, ale już ich tam nie widzę. Chyba są w Tesco. 
Proszę sobie wyszukać "Łuksza Tartaletki do nadziewania słodkie 140 g"
Alicja
Alicja
14.08.2020 11:18 odpowiedz
Prześliczne! Dzięki za przepisy...
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
20.08.2020 08:09 odpowiedz
Proszę :)