
Dziś mam dla Was przepis na urocze babeczki w 4 wariantach smakowych.
Tym razem wykorzystałam gotowe korpusy, (które smakiem ani kruchością nie ustępują tym domowym), co znacznie zaoszczędziło mi czas i sprawiło, że każda babeczka miała idealną, taką samą grubość ciasta.
Łączna ilość babeczek - 48 sztuk.
(Z podanych proporcji uzyskamy po 12 babeczek w każdym smaku.)
1. BABECZKI KAWOWE
Krem kawowy:
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 pełna łyżeczka kawy mielonej
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 2 łyżki wrzątku
Dodatkowo:
- krem czekoladowo orzechowy (typu Nutella)
- chipsy czekoladowe z orzechami
Na spodzie babeczek umieszczamy po pół łyżeczki kremu czekoladowego.
Kawę mieloną oraz rozpuszczalną zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Mascarpone łączymy z przestudzoną kawą oraz cukrem i miksujemy tylko do połączenia składników.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na krem czekoladowy.
Dekorujemy czekoladowym chipsem.
2. BABECZKI RÓŻANE
Krem czekoladowy:
- 150 g białej czekolady
- 5-6 łyżek śmietanki 30%
Krem różany:
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 łyżeczki zmielonych suszonych płatków róż (użyłam młynka do kawy)
- 2 łyżki syropu różanego
- 2 łyżki śmietanki 30%
- 2-3 krople różowego barwnika
Bardzo drobno posiekaną czekoladę łączymy ze śmietanką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiego, jednolitego kremu.
Kiedy czekolada przestygnie nakładamy niewielką porcję na spód babeczek.
Wszystkie składniki kremu łączymy ze sobą i miksujemy tylko do chwili połączenia.
Krem przekładamy do rękawa cukierniczego i wypełniamy nim babeczki.
Do dekoracji użyłam suszonych pączków róż i różowego, jadalnego brokatu.
3. BABECZKI JEŻYNOWE
Krem czekoladowy:
- 150 g białej czekolady
- 5-6 łyżek śmietanki 30%
Mus jeżynowy:
- 250 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g jeżyn
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wrzątku
Bardzo drobno posiekaną czekoladę łączymy ze śmietanką i podgrzewamy w kąpieli wodnej do chwili powstania gładkiego, jednolitego kremu.
Kiedy czekolada przestygnie nakładamy niewielką porcję na spód babeczek.
Jeżyny miksujemy blenderem i przecieramy przez gęste sito by uzyskać gładkie puree.
Puree jeżynowe łączymy z mascarpone oraz cukrem pudrem i miksujemy tylko do chwili połączenia składników.
Pod koniec miksowania dodajemy rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę.
Delikatnie tężejący mus przekładamy do rękawa cukierniczego (bez końcówki) i wypełniamy nim babeczki.
Do dekoracji użyłam świeżych jeżyn oraz mięty.
4. BABECZKI ŚLIWKOWO KAJMAKOWE
Składniki:
- 1 puszka kajmaku (klasycznego, orzechowego lub kukułkowego)
- gęste powidła śliwkowe (u mnie domowe, z tegorocznych śliwek)
Na spód babeczek nakładamy po pół łyżeczki powideł.
Kajmak przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na powidła.
Ponieważ do babeczek użyłam kajmaku orzechowego, udekorowałam je orzechami laskowymi, karmelowymi pałeczkami czekoladowymi i jadalnym złotem.
BABECZKI OD RAZU PO PRZYGOTOWANIU WSTAWIAMY DO LODÓWKI I PRZECHOWUJEMY JE TAM DO MOMENTU PODANIA.
Smacznego!
Opublikowano: 14 sierpnia 2020
Proszę sobie wyszukać "Łuksza Tartaletki do nadziewania słodkie 140 g"