10

Krokiety ziemniaczane - przepis




Dziś mam dla Was propozycję na ciekawe danie obiadowe do którego możecie wykorzystać pozostałe z dnia wcześniejszego ziemniaki lub resztki pieczonego kurczaka. Nada się do nich również mięso z rosołu, chociaż wówczas jego smak będzie mniej wyrazisty. 

Oczywiście nie musicie (podobnie jak ja) czekać z przygotowaniem ich do czasu aż zostaną Wam resztki z obiadu :). Możecie wieczorem, dnia poprzedzającego przygotowanie krokietów, ugotować ziemniaki i upiec w swoich ulubionych przyprawach 2 udka z kurczaka. 

Krokiety najlepiej smakują lekko przestudzone, więc po usmażeniu odstawcie je na około 10 minut. 

Do krokietów możecie też podać klasyczny sos pieczarkowy, chociaż dla mnie sos jogurtowo koperkowy jest idealnym dopełnieniem smaku.      

      

Składniki na ok. 12-14 krokietów (2-3 porcje):

* 650 g ugotowanych ziemniaków

* 400 g pieczonego lub gotowanego kurczaka

* 1 duża marchewka

* 1 duża cebula

* 1 ząbek czosnku

* 1 szklanka mrożonego groszku

* 1 żółtko

* 1 kopiasta łyżka tartego parmezanu lub 2 łyżki tartego sera żółtego

* 1 kopiasta łyżka mąki 

* sól i pieprz do smaku

* 2-3 łyżki oleju

Dodatkowo:

* 2 jajka

* bułka tarta

* olej do smażenia

Sos:

* 250 g gęstego jogurtu naturalnego 

* 1 łyżka majonezu (opcjonalnie)

* 1 pęczek drobno posiekanego koperku

* 1 ząbek czosnku

* 1/2 łyżeczki octu winnego lub soku z cytryny

* sól i pieprz do smaku

Składniki sosu łączymy ze sobą i odstawiamy na co najmniej pół godziny aby smaki się połączyły. 

Ugotowane ziemniaki ubijamy i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia (najlepsze są ziemniaki ugotowane dzień wcześniej). 

Marchewkę ścieramy na grubych oczkach tarki i podsmażamy na oleju razem z drobno posiekaną cebulą i czosnkiem przez kilka minut. Pod koniec smażenia dodajemy groszek i smażymy jeszcze 3-4 minuty, dość często mieszając. 

Ziemniaki łączymy z drobno posiekanym mięsem, warzywami, żółtkiem, mąką i serem. Dokładnie mieszamy a następnie doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

Z tak powstałej masy formujemy niewielkie krokieciki które panierujemy w jajku i bułce a następnie smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

Krokiety podajemy z sosem.

Smacznego :)



Inspiracja


Opublikowano: 24 lutego 2015
Kategoria: Przekąski, Mięso
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (10)
Gość
Gość
05.05.2016 21:03 odpowiedz
czy mogla by mi pani doradzic jakie dania i ciasta przygotowac na 50 ste urodziny,dziekuje,,,moj email jolajak@hotmail.com
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
26.02.2015 13:06 odpowiedz
Wszystko jest opisane w przepisie - "Ziemniaki łączymy z drobno posiekanym mięsem, warzywami, żółtkiem, mąką i serem. "
Gość
Gość
26.02.2015 10:44 odpowiedz
A co z tym mięsem z kurczaka? do środka masy krokietowej?
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2015 21:35 odpowiedz
Groszek można po prostu pominąć.
Ania
Ania
24.02.2015 20:31 odpowiedz
Witam,nie lubię groszku,czym mogę zastąpić?
beolhar
beolhar
24.02.2015 18:01 odpowiedz
Cudowne i takie proste!
barbara
barbara
24.02.2015 13:05 odpowiedz
:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
24.02.2015 12:51 odpowiedz
Myślę, że pieczona ryba świetnie pasowałaby do tych krokietów.
barbara
barbara
24.02.2015 12:43 odpowiedz
a co może być zamiast kurczaka, pieczarki może? ale w jakiej ilości? a jakaś ryba może będzie pasować?

monia
monia
24.02.2015 10:13 odpowiedz
Dzisiejszy obiad, akurat zostały resztki z wczoraj :)