14

Krewetki w kokosie z dipem curry


Zapraszam Was na bardzo aromatyczne krewetki w kokosowej panierce z curry i jogurtowym dipem. 

Jako miłośniczka krewetek jestem zachwycona tym połączeniem smaku. Jeśli i Wy je lubicie, serdecznie zachęcam do wypróbowania przepisu. 

A przygotowanie ich nie zajmie Wam więcej niż pół godziny. 

Składniki:

* 25 krewetek tygrysich

* 100 g wiórków kokosowych

* 1/2 szklanki mąki

* 2 duże jajka

* 1/2 łyżeczki indyjskiego curry

* spora szczypta soli 

Sos:

* 1 szklanka gęstego jogurtu

* 1 łyżeczka indyjskiego curry 

* kilka kropel soku z limonki

* sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

* olej do smażenia

W pierwszej kolejności przygotowujemy sos, aby smaki się połączyły.

Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, energicznie mieszamy i odstawiamy na około godzinę.

Każdą krewetkę obtaczamy w mące, roztrzepanym i posolonym jajku a następnie w kokosie wymieszanym z curry. Krewetki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy około 2-3 minuty (do czasu aż się zarumienią). 

Krewetki podajemy z sosem natychmiast po usmażeniu.

 



 



 


Opublikowano: 6 marca 2012
Tagi: krewetki
Kategoria: Przekąski
Zobacz także
Dodaj komentarz
Komentarze (14)
marshia
marshia
14.08.2014 19:00 odpowiedz
Pani Kasiu,
bardzo lubię Pani bloga i często korzystam z przepisów, które najczęściej zachwycają efektem końcowym. Niestety, to danie mnie rozczarowało. Mojego męża również. Lubimy curry, lubimy kokos i uwielbiamy krewetki, ale tutaj coś nam nie pasowało i nie było efektu wow! jak przy wielu innych daniach wg Pani przepisów. Ja tego dania nie polecam.
kachna2086
07.03.2012 18:05 odpowiedz
wyglądają kusząco :)))
kulinarne-smaki.blogspot.com
07.03.2012 17:54 odpowiedz
poproszę taką miseczkę :P
Ania
07.03.2012 10:00 odpowiedz
Świetne orientalne danie!
shinju
06.03.2012 17:08 odpowiedz
Wyglądają przepysznie. Czemuż to mój T. tak bardzo nie znosi kokosa?! :( No cóż, zrobię tylko dla siebie :P
jolantaszyndlarewicz
06.03.2012 16:58 odpowiedz
oj wgryzłabym się w taką krewetkę:) Kasiu pięne i bardzo smakowite zdjecia:)
Gotuję, bo lubię
Kasia Guzik  •  Gotuję, bo lubię
06.03.2012 12:06 odpowiedz
Można smażyć na głębokim oleju ale ja smażyłam na patelni, i po prostu obracałam je jak jedna strona się już przyrumieniła. Niemniej jednak na patelni musi być co najmniej 1 cm oleju.
MonikaG
MonikaG
06.03.2012 12:01 odpowiedz
Czy smażymy na głębokim tłuszczu?
ola7
06.03.2012 11:46 odpowiedz
oj ja takie uwielbiam:)
Maggie
06.03.2012 11:44 odpowiedz
Bardzo lubie takie panierowane krewetki, choc rzadko je jadam - wiadomo, trzeba dbac o linie ;) Ten dip tez intrygujacy!
aniolekidiabelwjednym
06.03.2012 10:53 odpowiedz
Uwielbiam krewetki :-) Z kokosem jeszcze nie jadłam... U mnie najczęściej się je robi w cieście sezamowym :-)
darkangelika
06.03.2012 10:46 odpowiedz
Wygląda wyjątkowo smacznie;) Ciekawi mnie smak tego sosu;)
niepokornik
06.03.2012 09:55 odpowiedz
O! takie krewetki to coś dla mnie! a z sosikiem to już w ogóle mistrzostwo:)
wedith
06.03.2012 09:13 odpowiedz
Mniam! Muszą być soczyste i chrupiące:)